Sunday, May 8, 2011

Yong Tau Foo Untuk Mak :D

Selamat petang semua....

Mesti tengah syom minum petang kan... Dapat pulak pisang goreng cicah soh, memang terbaik punye la.. Tapi tu tak bermakna aku tengah makan pisang goreng sekarang ni..hehehe...

Korang tengok tajuk kat atas tu, ada iras-iras macam "rendang untuk ibu" tak?(rasa-rasa tu la tajuknye..hehe) alaaa...yang Fazura ngan Wan Maimunah berlakon tu.. Dan aku bukan nak cerita pasal rendang tu.. Aku nak cakap pasal Yong Tau Foo... Hehe..

Hari ni kan hari ibu, tapi aku tak pernah nak wish dekat mak aku sebab aku rasa hari-hari hari ibu.. Kalau dah hari hari, takkan la nak wish "selamat hari ibu" doplohpat jam kan? Jadi aku cuba untuk menjadi seorang anak yang rajin walaupun hakikatnya aku ni malas..hehehe..

Tadi masa aku nak goreng ayam,tiba-tiba mak mintak something kat aku..

Mak: farah, mak rasa nak makan yong tau foo la. Semalam mak tak larat nak beli. Farah buat kasi mak boleh?

Aku: erm..boleh mak, tapi kalau tak sedap macam mana?

Mak: takpe, boleh cuba.. Mak pon nak rasa jugak farah buat.

Aku: ok mak, nak tanya pakcik google jap.hehehe...

Mak: apa???

Aku: hehehe..farah nak cari dekat internet jap...

Tanpa berlengah lagi, aku pon google la cari resepi kuah yong tau foo tu..

Selepas setengah jam berhempas pulas kat dapur tu, aku pon berjaya buat kuah yong tau foo tu.. Cukup rasa, kurang manis, kurang minyak, kurang gula... Kacang pon tak letak banyak sebab ayah ada penyakit jantung. Tak manis sangat sebab mak ayah ada kencing manis. Tak masin sangat sebab taknak naik darah tinggi. Tak pedas sangat sebab nanti aku yang sakit perut...hehe.. Masak, masak jugak tapi kesihatan tetap kena jaga.. :D

tapi hari ni aku rasa gembira sangat sebab aku dapat tunaikan permintaan mak hari ni.. Hehehe.. Happy je rasa....jadi, siapa kata aku tak pandai masak??? Ni farah la.... Semua boleh... Hehehehe...

Korang pun, masak la untuk mak korang jgk.. Nanti korang akan rasa happy bila mak ayah korang makan makanan yang korang masak tu..

Tu je la petang nih...

Sekian,

4 comments:

Cerita Aku said...

Sy tak sambut hari ibu...jom baca kenapa :)

Siti Farah said...

Hehehe...sy pon tak sambut jgk.. Btw, dah baca da tadi... Baru je abes berjalan kat sane...

qaseh johanna said...

hurm...mane pic n resepinye..??

Siti Farah said...

Qaseh johanna: pixca xdapat nak upload coz lom jumpe lg application yg sesuai utk blogging guna hp... Resepi, nt dalam post akan dtg..hehe