Thursday, July 10, 2014

Laksa Vietnam ( Bansong)

buka hari isnin baru ni tapi baru berkesempatan nak bercerita. Alang alang tengah bersantai petang ni depan tv, nak la kongsi resepi sikit.

Laksa Vietnam ni kalau dalam bahasa Kemboja di sebut "Bansong". Dan ini salah satu makanan kesukaan aku. Sedap.

Jom tengok resepi. Resepi simple jer. Janji ada rasa. 

Laksa tu kalau takde yg kecik camni pon takpa, boleh pakai laksa beras yg orang buat laksa utara tu. Rebus macam biasa bg kembang. 

Resepi daging : 

Setengah kilo daging cincang. ( nak sedap cincang sendiri). 

3 biji bawang merah. 

3 ulas bawang putih. 

Sikit garam, gula, lada hitam. 

Cara masak : 

Bawang tu tumbuk lumat pastu tumis sampai naik bau. Daging tu tos sampai kering pastu masuk dalam kuali sekali ngan bawang td. Tumis sampai kering air daging pastu letak la lada hitam, garam ngan sikit gula secukup rasa. Dah masak, tutup api. 


Resepi kuah Bansong : 

2 ulas bawang putih

1 biji bawang merah

Kacang tanah

Sos ikan

Cuka

Air

Garam dan gula. 

Santan yg dah dipanaskan sekejap. 

Cili padi

Cara sediakan kuah : 

Tumbuk lumat bawang merah ngan putih tu, letak air, sos ikan, garam ngan gula sikit dan cuka. Kuahnya ada yg suka manis tu boleh letak gula banyak, macam aku suka masin ni letak gula sikit je la. Pastu letak kacang tanah yg di blend kasar. Masa nak makan baru campurkan kuah td ngan santan, jadi takdelah cepat basi. Nak pedas, tambah cili. 

Sayur : 

Daun salad

Timun

Taugeh (kalau suka) 

Daun pudina atau daun selasih.


Cara hidang :  

Letak laksa ngan sayur dalam pinggan, kalau suka telur boleh tambah telur rebus. Kacang tanah sikit, lepas tu letak la kuah laksa td tu. Kuah takyah banyak sangat macam makan laksa utara tu, kuah letak sikit jer agak agak basah laksa n sedap. Kalau banyak takut masin pulak kan. Pastu dah boleh makan. 


Aku tak reti sangat nak tulis resepi ni, tp aku share sekadar mampu jer. Hihihi.. Oh btw, laksa ni boleh jadi popia vietnam jugak. Memang asalnya aku nak buat popia vietnam tp kulit popia abes, so jadi laksa je la. Hehehe.. 


 Meh lanje gambar sikit meh. 



Ni yg sedia untuk bagi kt makde sebelum berbuka hari tu. Ada laksa ngan kuah dia. 


Haaa.. Ini utk aku makan masa berbuka.. Sedap wooo... Dah ada kuah tp x nampak sgt sbb sikit je letak. Nak makan tu gaul je semua. Memang sedap. 


Jadi kepada sesiapa yg nak mencuba tu silakan yer. Good luck! :) 

Restoran Bulan Tomyam Steamboat

Alhamdulillah kenyang. Malam ni makan kat Bulan Stemboat bersama si Nadia dan Reez. Nadia la yg recommend tempat nk sbb dia dah merasa. Daging sedap katanya coz si Nadia ni hantu daging. Hahahaha.. 

Sebelum ni kedai makan biasa jer tp sekarang diorang dah extent lagi kedai dan jadilah Restoran Bulan Tomyam Steamboat ni kat belakang, kalau nak makan nasi biasa biasa boleh makan kt restoran depan. Hihihi.. 

Setakat yg aku pergi hari ni boleh dikatakan ok la. Pilihan takde la banyak macam kedai steamboat bbq yg besar besar tu tp apa yg diorang sediakan tu agak berbaloi la. Aku ni suka udang, jd first masuk aku tengok udang je dulu. Tengok besar ke tak, segar ke tidak, dan resultnya besar dan segar.. Memang memuaskan selera aku. Selain udang, ada gak sotong, ketam, kepah, lala, kerang, daging lembu, kambing, ayam dan belut. Haaa... Belut tu yg rare. Hihihihi... Utk frozen pilihan tak banyak dan memang kami tak amek pon frozen food, coz macam tak best je g makan mahal-mahal tp makan frozen food. Lagipon tak elok sangat. Huhuhu.. Untuk sayur pulak, diorang ade sediakan sawi, cendawan, sprout, bendi, brokoli and kangkung. Pilihan mee pon tak banyak sangat. Tapi bestnya kat sana ada bubur manis ngan laksam. Laksam memang sedap, puas hati punya. Nasi dan aiskrim pon ada. Rojak buah, roti bakar, pisang pon ade. Jadi kalau nak buat banana split tu memang boleh la. Hehehe.. 

Disebabkan takda customer lain malam ni, jadi kedai tu kami yang punya. Hahahaha... Seronok la makan, da buat macam rumah sendiri pon ada. Hehehehe... Aku rasa orang tak ramai sebab ramai yg belum tahu kot. Mungkin la yer. 

Oh yer, diorang sediakan kuah tomyam utk steamboat dan kuah dia cukup rasa. Untuk sos pulak aku suka sos blackpepper, sedap.

Nak cerita panjang pun tak boleh sebab esok ada kelas. Tadi sempat amek gambar pon sikit jer coz udang dah memanggil manggil. Hahahah.. 

Totally bagi aku ok la. Dekat dengan unisel dan kira berbaloi la sikit. Daripada pergi jauh jauh, abes duit minyak, tol, pastu sampai sana aku makan udang gak. Baik aku makan kat sini je kan. 

Lokasi kedai ni kat ijok. Kalau dari simpang ijok kat petronas tu, terus je menghala ke kuala selangor. Kedai kt sebelah kiri. 

Tu jer nak citer malam ni, meh lanje gambar sikit. Hehehe.. 

Masuk jer memang nampak ni dulu. Harga seperti yg tertera, no extra charge or tax. Memang nett price dah nih. 

Oh udang.. Ini yg paling best bagi aku. 

Pilihan makanan yg ada. Nampak tu ada kambing kunyit ngan kambing blackpepper. Belut tak nampak pulak. 

Inilah teman makan. Hahaha.. Seronok betul mereka ini. 

Aiskrim favourite aku. 3 kali tambah. Hohoho.. 

Ooppss.. Erkk... Alhamdulillah..kenyang dah.. Nampak kulit udang tu? Haaa.. Aku sorang jer yg makan tu. 

Gerak kul 8 lebih, makan sambil tengok tv kul 11 balik. Kenyangnya perut... 

Selamat malam! :) 

Saturday, July 5, 2014

Ibu bapa

Ini cerita basi.. Tapi basi tak basi tetap nak cerita.

Alkisah hari tu aku naik KTM dari Kajang nak ke Rawang. Betul betul sehari sebelum puasa, kiranya malam tu dah start tarawih la. Dari Kajang tu aku berdiri jer coz ramai orang. Sampailah ke KL Sentral. Standard naik KTM la kan, kat sana barulah ramai orang turun dan dapat seat. Tak lama lepas aku duduk ada seorang makcik datang duduk kat sebelah aku. Mula mula senyap jer. Tapi last makcik tu yg start berborak tanya aku nak g mana ape semua. Aku ni kalah orang dah start ajak berborak memang takleh nak diam.. Jadi berborak panjanglah kami.. Makcik tu dari Cheras nak ke Rawang jugak. Nak ke rumah anak katanya. Aku tanya la cheras rumah siapa? Dia kata rumah anak perempuan dia, yg Rawang tu rumah anak laki dia. Balik nak amik barang.

Cerita dia bukan pasal tu. Tapi aku nak fokus kat satu part yg buat aku tersentuh sangat.

Makcik tu cerita yg dia pergi rumah anak dia tu sbb nak tarawih sama sama.. Tapi nak balik Rawang sbb dia rasa macam dia menyusahkan anak dia masa kat rumah tu. Makcik ni tua dah. Sebaya mak aku. 65 tahun dah umurnya. Bayangkan seorang makcik umur 65tahun naik KTM sensorang. Aku tanya kenapa anak tak hantar je? Dia kata anak dia nak g tengok cucu dia kt tahfiz jd dia taknak susahkan anak dia. Sambil bercerita tu dia urut urut lutut dia. Sayu. Makcik tu cakap lagi yg anak dia tanya "takpe ke mak balik naik KTM ni?" . pergilah tanya mak mana pun, aku yakin diorg jawab takpe. Dan ya, makcik tu jawab takpe. Walhal dia sakit lutut. Kata dia, mak mana nak susahkan anak. Tapi anak pun kenalah faham sendiri. Tengok keadaan mak macam mana. Takkan la nak cakap mak tak larat apa semua. Sendiri boleh fikir.. Bila makcik tu cakap macam tu terus aku teringat kat mak ayah. Patutlah mak ayah selalu jawab takpe, sebab semua parent taknak susahkan anak anak.

Makcik tu cerita yg dia pernah terjatuh masa pergi mana mana sensorang. Naseb ada orang yg tolong dia. Kesian je bila aku dengar dia cerita macam tu. Sedih. Lagi sedih bila dia cakap dia rindu anak laki dia. Nama je duduk serumah tp anak laki dia selalu busy meeting jer. Anak dia ustaz kat sekolah, jap meeting jap khusus. Nak jumpa pun payah. Pastu dia duk rindu cucu dia. Katanya terbayang je keletah cucu dia. Kasih sayang seorang ibu dan nenek. Camtu la.

Lepas borak borak. Makcik tu kata yg dia tertinggal hp kt rumah anak perempuan dia. Risau anak laki dia tak datang amek kt KTM Rawang. Aku nak call anak dia, dia tak ingat nombor fon pulak. Nak tumpangkan, aku pon tK bawak kereta. Sampai je KTM rawang aku teman makcik tu naik ke atas. Dia nampak bus je terus dia naik, nak ke Country Home. Aku tak mampu nak tolong apa apa. Hanya berdoa yang makcik tu selamat sampai rumah.

Berat hati, sayu, tapi aku tak mampu nak tolong. Bila borak tu memang teringat mak kat rumah. Masa tu baru aku faham kenapa mak ayah selalu cakap "takpe, biar, semua ok je" ape semua. Diorang taknak susahkan anak, taknak buat anak risau. Besarnya kasih sayang mak ayah kat kita. Tapi masih ada anak yg tak kenang pengorbanan mereka. Allah.