Thursday, December 30, 2010

Mak….

Mak, orang harap sangat mak kat sini….

Rindu nak peluk mak…

Nak bercerita ngan mak…

Mak, I need u…

Orang nak balik jumpe Mak AYAH….

Miss Both OF U….

Farah sayang Mak n Ayah….. :(

 

IMG0913A

Sunday, December 26, 2010

26/12/10 – Perginya seorang hamba Allah.

11.15am, kaklong call bagitau yang mak kaklong baru je meninggal. Tiba-tiba aku terdiam, tersentak sekejap. Kaklong ni, sepupu merangkap kakak ipar aku so maknenye yang meninggal tu adalah makcik aku, adik kepada mak…

Semalam mak dah call bagitau makcik dah nazak n suruh kaklong call, dan syukur kaklong sempat call malam tadi and mintak maaf kat makcik..

Cuma yang aku terkilan, aku & anak2 buah aku tak pernah jumpe makcik..

Macammana pun, Al-Fatihah untuk makcik…

Al-Fatihah

Saturday, December 25, 2010

Antara Programming & Multimedia…..

Salam guys!!!!

Dari pagi sampai la sekarang aku asyik ngadap laptop jer. Tapi bukan online semata-mata, aku sok belajar guna Adobe Illustrator CS5 ngan Microsoft Visual Basic 6.0. Memanglah semua tu takkan masuk soalan final Exam nanti kan, tapi aku belajar sebab nak tambah ilmu IT aku yang amatlah cetek secetek air sungai di sungai Congkak dan sebab nak siapkan Final Project aku nih.

Selama ni aku tengok kawan-kawan aku guna Photoshop tu macam senang jer, konon macam makan kacang la. Bukak jer dah dapat kacang. Tapi bila aku bukak jer Photoshop aku terus blur!!!! Jangan kate CS5 jer, CS3 yang dah berzaman tu pon satu hape pon aku tak faham!!! amatlah blur!!!! huhuhu…..kesian aku dowh….

image

hahh!!! tgk tu…..tu CS 3….belom ag masuk part CS5…

image

Okeyh!!!! saya memang x faham…..

tapi kalau nak dibandingkan ngan programming…contohnyer….

 

image

haaaa….kan senang…..taip jer…xyah nak susah susah… =p

tapi yang tu, aku guna Adobe Dreamweaver, memang senang. Alah, guna Notepad pon leh jalan gak..hehehehe…(riak jer bunyik)..

image

Haaa…yang ni Visual Basic yang aku baru try tengah hari tadi. Agak senang, kiranya betullah En.Zahrul cakap Visual Basic ni senang and leh buat keje kteorang lagi senang. Ni yang wat aku rasa macam nak masuk kelas VB nih… Nak wat camne, subjek nih tak ada dalam silibus kteorang.

So, selepas aku try semua software yang aku install nih, aku dapat simpulkan bahawa pengaturcaraan (programming) lebih mudah berganda-ganda berbanding Multimedia yang banyak nak kena guna warna dan terms yang sepatah haram aku tak faham…huhuhu…setakat gradient, layer, brush tu aku faham la, tapi tak reti nak guna…harap maklum…hehehehe…..

 

*mintak-mintak lecturer yang ajar aku multimedia tak baca blog ni, mau terasa…hehehehee….

nak buat macammana, aku lagi suka programming…hehehe…

 

k la, entry pon banyak mengarut jer petang nih….

bubye!!!!!

 

 

p/s: teringat masa sem 1, “I hate C++'” then, sem 3 “I Love Java”, masuk sem 4 “I Like Database”, bila sem 5 “Ok, HTML, I love coding but not creating a website”….sekarang, “I Love XML, PHP, VB”…. :)

Friday, December 24, 2010

1 JANUARI 2011

Saya, dengan ini berjanji akan mengotakan segala perjanjian yang dilakukan antara saya dan rakan-rakan saya tanpa sebarang alasan yang tidak munasabah.

Mulai 1 JANUARI 2011, saya berjanji tidak akan menghubungi mereka yang selalu membuatkan saya menangis lagi termasuk menyebut nama mereka ataupun bercerita tentang mereka. Andai saya bercerita, menyebut atau menghubungi mereka saya akan belanja rakan-rakan saya makan di gerai makan depan FITM. (cukup 10 kali, up to pizza hut!!!) so, saya akan mula menabung hari ni, in case saya TERkena belanja mereka.

Mulai 1 JANUARI 2011 juga, saya berjanji akan lebih fokus pada pelajaran saya tanpa berfikir tentang apa-apa lagi yang boleh membuatkan saya lalai atau leka dalam pengajian saya sama ada di UNISEL ataupun di tempat lain sehingga saya tamat pengajian.

Mulai 1 JANUARI 2011 juga, saya akan men”delete” dan mem”block” mereka dari senarai friend list saya di FACEBOOK dan YM termasuklah MYSPACE dan TAGGED.

Mulai 1 JANUARI 2011 juga, saya tak akan menangis sebab mereka yang tak pernah menghargai saya.

Mulai 1 JANUARI 2011 juga, saya akan bersifat lebih sopan dan ayu serta menjaga tingkah laku saya dari melakukan sesuatu yang tidak sedap dipandang mata atau tidak enak didengar telinga.

 

Andai saya gagal melakukan semuanya dalam tempoh percubaan iaitu sebulan (1), rakan-rakan berhak mengambil otak saya dan basuh dalam washing machine di block G2 sehingga betul-betul suci dan murni.

Demi menjaga keayuan dan kesopanan saya,saya tak akan meng”upload” video akujanji di sini tetapi rakan-rakan berhak menyimpan rakaman tersebut supaya tidak luput ditelan zaman.

sekian,

yang benar,

sy yg comel…. =p

 

 

(ini betul-betul, bukan cobaan)

Wednesday, December 22, 2010

DATING WITH OPET & AKTIVITI BILA HUJAN

HUH!!! salam guys!!!!

Hari ni, balik dari kelas aku terus rasa macam nak update aktiviti aku hari nih. Even korang taknak pon baca pasal cerita aku, tapi aku nak cerita gak!!!! hahahaha…..

Pagi-pagi lagi aku dah ada kelas. Pagi tu tak pagi sangat la sebab kul 10.00am, kelas Web Aplikasi with Mdm. Latifah. Dalam kelas tu aku agak blur sebab aku pon tak tahu aku pikir pe, yang pasti semalam aku tido lewat so bila bangun otak aku TOINKKK!! cket.. Bak kata member aku “habislah kalau budak ni tak tidur…”. Ape yang habis pon aku tak tahu, “entah la nyah, mak rase mak ok jer…ahaks!!!”. Yang pasti, sekarang ni aku bukan nak citer pasal kelas. Tapi aku nak cerita sal OPET, BF baru aku….. sape OPET??? meh aku tunjuk….hehehehe….

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

jaja&opet

haaa….ni dia OPET…..bukan yang besar tu yer, tapi si kicik yang tomel-tomel uhh!!!! Kalau tgk yang besar tu, name dye JAJA yer…tuan kepada si Opet nih… wat masa ni, aku tak mampu lagi nak beli Sugar Glider ni sebab harga dye agak best dan aku nak beli guna duit aku, bukan mintak duit mak ayah yer, kawan-kawan…..hehehehe

 

Semalam ada gak aku search info sal Sugar Glider ni, setahu aku Sugar Glider ni bukan berasal dari Malaysia ye anak-anak tapi dari Australia, New guinea dan kat pulau pulau di Indonesia. Errmm…agak-agak Opet ni dari mane eyk?..Kalau dari Australia mesti dye tak reti cakap Melayu kan? patot la tadi aku panggil dye tomel-tomel dye wat tak reti jer….huhuhu…Maklumat lebih sal Sugar Glider nih, korang boleh tgk kat blog nih Lanun Sepet yer… Sebab aku ni pun bukan rajin sangat nak cerita sal sugar Glider nih, aku nak cerita sal kecomelan beliau jer..hehehe…..

Aku suka sangat bila Opet ni tido kat atas tapak tangan aku tadi, best & lembut jer ase….tapi tu la, boleh si Nas member aku tu kata bulu dye best kalau buat carpet.Otomatik aku cakap “kau nak bunuh baper ribu ekor nak wat carpet tu kak oi!!!!”…hehehe….last2 kiteorang gelak jer….tapi Opet ni sangat comel, dan lagi comel bila dye melompat atas Nas tadi. Meraung si Nas nih di buatnyer…..(hurm…Opet Opet..hang ni nakal naa)…hehehe….

Ni ada gambar aku pegang Opet tp sorry la Quality gambar agak kureng due to my camera yg murah jer….huhuhu….

IMG0510A

 IMG0511A

 IMG0531A IMG0533A

Comel kan kan kan??? hehehehe….Even baru kenal, Opet ni rapat ngan aku n manja ngan aku..jangan kata geget, cakar pon tak tau!!! sebab tu I suka Opet….Owh, BTW aku nak gak bagitau kenapa nama dye Opet…kalau ada yang tengok cerita Geng Upin & Ipin Pengembaraan Bermula, korang mesti ada perasan sekor binatang yang serupa macam Opet n nama dye Opet…comel kan opet tu!!! hehehe…..Tak cayer, tengok nih!!!!

wd_geng_dikampungHaaaa…..same tak? same tak????

Okeyh!!!! stop talking about OPET!!!

masuk citer aktiviti hujan aku hari ni plak….

Petang tadi aku ada kelas final project…dan setiap kali pas kelas petang, mesti hujan dan setiap kali sebelum hujan, mesti kiteorang sempat singgah kat gerai depan fakulti kiteorang dulu untuk makan-makan n minum. Cuma hari ni aku terasa amat lah menarik bila abang yang kerja kat kedai makan tu dengan penuh gentleman nyer amik payung yang besau gedabak tu, g amik student yang kt depan fakulti….memang tabik arh!!!! mula-mula aku ingatkan dye nak cover stall burger jer, rupa-rupanya amik orang….aku sempat snap 2 gambar jer…nii diaaa…….

DSC01103dan ini…..

DSC01104

sorry gak coz Quality memang x memuaskan….tapi ok la tu, takyah aku susah-susah nak sensor muka orang tu sumer kan….lagipon aku memang tak baper nak minat edit gambar nih…  

To abg Skirt (aku pggil abg skirt)

“Memang cayalah!!!!hehehehe”

 

Bila hujan dah reda, kiteorang pun gerak balik…tapi sepanjang perjalanan tu, sempat lagi kami bergedix snap gambar kat tengah jalan wat macam itu jalan kami yang punyer….ahahahahaha!!!!!

DSC01105

DSC01107 

alamak!!!! nad ko terlindung!!!!

 

DSC01108

turn aku plak ade dalam gambar…hehehehe…

 

DSC01109

mel kate, nampak cam laki??? laki ke???huhuhu

 

Haa…tu je la aktiviti terlarang yang kiteorang sempat buat….heheheh….sungguh 18!!!!! ahahahahah……lagi 2 orang member takde sebab awal-awal dah balik…kalau ade, mesti lagi havoc!!!! nana * nana, next time sume kene ade eyh!!!! hehehe….

OK lah!!!! GTG!!!!!

entry kali ni cam membosankan sebab aku tak banyak idea nak taip!!!!!

Daaaaa…….salam…. :)

Monday, December 20, 2010

Terima Kasih Sahabat… :)

Thanks a lot to my dear friend Ima Althafunisa yang sudi bagi imasemangat kat saya even dari jarak jauh….ngeh…ngeh…ngeh…

yg sebelah ima tu, bubu saya..dye pinjam jer…pixca ima n faiz, x berani nak amek…hehehe…pe pe pon, saya doakan jodoh korang berpanjangan….kenduri, jangan lupe jemput yer… :)

 

 

 

Thanks jgk pada internet and wireless UNISEL nih, tanpa kamu tak mungkin sy bisa membaca post di blog beliau…….ceeewaah!!!…

 

 

Thanks jgk pada Kak IQA & Abg Zul yang suka wat lawak merapu sampai saya senyum sorang-sorang disaat membalas komen-komen merapu anda di FB sy….(akak n abg byk mkn ikan kerapu eyh???)…hehehehe….  iqa

 

 

 

 

 

 

 

abg zul

 

 

nampak budak comel dlm gambar tu?? tu bkn anak kak iqa n abg zul kayh!! itu anah buah kak iQa…if not mistaken Wan Qaisara namenyer….diorang pijam je tu…ehehe…wat bergambar…camne pon,saya doakan moga kak iQa n Abg zul dipanjangkan jodoh sampai bile-bile kayh!!!..jgn lupa jemput saya makan nasi minyak tau!!!hehehe

 

Thanks jugak to my dear classmate yang sudi dengar cerita saya yang memang dah membosankan korang, tapi korang still dengar gak…hehehe…korang memang mabeles!!!classmate

Aku sayang korang tau!!!!hehehe….ingat lagi pixca ni..makan ramai-ramai kat depan fakulti…thanks to Fieza coz sudi tlg amek gambar kiteorang yg pantang jumpe camera nih!!!hehehe….

 

 

 

 

Thanks jugak kepada laptop yang stop wat hal dalam minggu nih!!! dah tak sabar nak dapat geng baru ke???

 

Thanks jugak kepada My Future Hubby yang sanggup tahan ngan perangai saya even saya da banyak sakitkan kepala hubby…hehehe…sorry tau, tak sengaja…~lalalala~…(tu la, suruh cari lain hubby taknak, da bagi peluang pon tolak…..da kawin, jgn harap org bagi can lagi tau!!!!)…hehehe….IMG0868A

Nampak itu cincin??? besar x? hehehe….asenye da ilang tu, da x nampak hubby pakai lg da skg ni…huhuhu….

 

 

 

Thanks to my abg Fiq jgk coz sometime anda suka wat lawak bodoh ngan saya then ajak saya ketawa tanpa sebab….dah ketawa sampai tegang urat perut baru saya sedar kenape saya ketawa…anda pon mabeles…but plizz la, stop hurting me kayh!!! u know what I mean!!! hehehe…..(terlalu jujur aku nih!!!!)

Part abg fiQ nih, aku ase macam taknak letak pixca jer…..kenape eyk? huhuhuhu..

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

yela- yela…..saya letak jugak sblm ade yang kate berat sebelah….hehehehehe……

IMG0758A

 

Beliau amat gemar melakukan aksi PG13 sewaktu bergambar….ni pun belum masuk gambar makan burger mcD ag nih…takpon makan mcFlurry….ahahahaha!!!!!tak baek betul sy ni kan….huhuhuhu…

 

 

 

Haaa….tu la sahabat merangkap ex classmate, ex roommate, classmate, hubby and abg yg laen mak laen ayah……(err, abg zul special case coz tu hubby kak iQa..)..hehehe…

Thanks to you guys yang selalu bagi semangat kat saya yang kadang-kadang lupa dan leka nih….huhuhu…

FARAH SAYANG SEMUA…..

haaa….lupa nak cakap……saya ada prinsip baru…ni kak iQa yang sokong tau….nak bukti pon ade, tapi malas letak….

PRINSIPnye adalah……………..

“kau buat aku nangis, kau adalah sampah!!!”…

ok x?

even agak kejam bunyi nyer, tapi boleh laaa….dan saya tahu saya tak sempurna sampai nak anggap orang lain tu sampah….huhuhuhu…..kejam…kejam….tapi tu sementara jer….sampai hati ni dah ok, ok la nanti……

nampaknyer, sampai sini je la…..taktau nak ngarut pe ag dah…..heheheehe…….

 

 

eyh, lupe plak!!! Thanks for those yang sudi baca entry mengarut ni jugak kayh!!!!…..

 

I LEBIU ALL!!!!!

Sunday, December 19, 2010

HUJUNG MINGGU YG ……..

Aku ase ni hujung minggu aku yang seronok, bosan, sakit aty, nak menangis pun ada…

hurm…aku nak cerita tp tak boleh.

yang aku boleh gtau, aku sedih sangat sangat sangat…. tu jer…

kenapa sedih??? biarlah Allah jer yang tau…

dah tak ade airmata nak menangis…

macam mane nak kurangkan sedih tu? aku amik wuduk, selwat n berzikir…yang sunat dah buat, yg wajib jangan tinggal…

hurm…masih sedih….masih tak dapat buang dia dari fikiran aku…

layan blogwalking…baca blog pn.Saleha (akak sepupu aku), then singgah blog Cik Epal plak, baca entry cter sal Hanis Zalikha masuk metro Ahad hari ni…best layan blog diorang nih….ade ilmu, ade gosip, ade cerita…macam-macam ada…

tapi still sedih…haiiissshhh…..mane tak sedih kalau dr semalam layan lagu jiwang jer…

punye sedih sampai x tidur langsung malam td, pas subuh baru tidur..kul 10 dah bangun semula…

kul 11 lebih, my classmate dtg umah nak mintak tutorial XML lab3. mati-mati aku ingat aku ade save, xde upenyer….ni yang aku x suke gune PC kt lab, mesti ade kes lupe simpan…aku prefer gune laptop sendiri..tp tu la, x semua application software aku ada, so terima je la PC kt LAb tu… tapi jeles gak sebab stundent multimedia punye lab gune MAC tu…kaya gak U aku nih!!! huhu…

pas cik NANA balek, aku pon sambung dengar lagu n update blog lagi…hurm….kalau pasan, aku rajin update time aku sedih jer….hahahahahaha…kejam seyh!!!!

ari ni, aku plan nak siapkan segala assignment, tutorial, and pe2 je yang aku patut siapkan…

sok bleh relax…..

maybe hari ni dapat jumpe kak IQA….ohh….saya amat merindukan anda!!!!! dah lame x peluk akak…huhuhu…..kan seronok klw anda kakak kandung sy…hurm.. :( …

oklah!!! mau siapkan tugasan ari nih….

sepanjang malam aku dengar lagu nih…sampai sekarang….

LEWAT SEMESTA…

 
 



Gratisan Musik

OKEYH…lagu ni boleh buat aku menangis sampai tahap bengkak mata, meleleh hidung n basah bantal…memang betul-betul menusuk kalbu…bila dengar lagu ni aku teringat dekat sidia yang aku sayang sangat-sangat…aku sayangkan dia..terlalu sayangkan dia…tapi aku tak rasa aku mampu cintakan dia…ntah la…aku pun tak tahu….tapi bila dengar lagu ni memang aku meleleh dengan tibe-tibe…korang nak kate aku giler pun aku tak kisah sebab ni hati aku…aku tak tau nak wat pe lagi dah…setiap hari aku berdoa agar ALLAH bg aku ketenangan hati dan dia….aku sayangkan dia….

pas dengar lagu lewat semesta, aku mesti dengar lagu TUNJUKKAN AKU by BONECA….yang ni pun leh wat aku menangis gak….lagi-lagi bila part lirik

“apa bisa ku cinta,

kamu sepertimana,

aku dicinta kamu,aku dijaga kamu

atau kamu terlalu

indah buat diriku, beda dari diriku

aku pun tak menahu…”

 

konpom menitik air mata aku ni….takde warning tau…terus sampai dagu dah…..

kalaulah dia boleh faham apa yang aku rasa ni kan…..

Saturday, December 18, 2010

AKU DI PINANG!!!!!

Hehehehe……macam best jer bunyi nyer kan….

aku di pinang oleh seorang lelaki yang aku tak pernah kenal sebelum nih…aku tak pernah jumpe dye sebelum nih..aku tak pernah tau tentang diri dia langsung….

yang aku tau, aku jumpe dye mase family dye tgh syok bercuti…dye ada kat sebelah aku….aku rasa tenang sangat…seorang lelaki berbaju melayu putih, bersongkok, ade janggut siket, kurus dan tinggi…wajahnye seakan bercahaya… datang menghampiri aku untuk bertanya arah… dengan tenang aku menunjukkan arah walaupun aku seperti was was tapi aku yakin apa yang aku tunjuk tu betul…

tiba-tiba keluarga lelaki tersebut menghampiri aku dan bagitau nak jumpe family aku…untuk meminta izin mengambil aku sebagai ahli keluarga baru mereka..aku hanya tersenyum….

hari yang dinantikan dah tiba….family dye datang rumah aku….

tiba-tiba…

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

CEIT!!!!!! aku mimpi upenyer…………………baru nak feel feel kene pinang…huhuhu…hehehe…..

tapi, even tu macam mimpi biasa tp aku rasa macam ada something di sebalik mimpi tu…hurm…..

sekarang,dah bertambah lagi persoalan dlm minda aku nih….huhuhu……sape leh tafsirkan mimpi tu.??

boleh?? boleh?? boleh tak???

:)

pesanan untuk orang yg aku sayang…

salam semua,

Lately ni tak tahu kenapa banyak sangat mende jadi….lagi2 masalah kesihatan yg semakin teruk and berat ni kan… kalau dah ni ujian Allah utk aku, aku terima…mungkin ada hikmah disebalik kejadiannya….hurm…redha je…

tak tahu kenapa sekaran ni jiwa aku rasa bercelaru, aku cepat tersentuh and senang sangat nak menangis..tibe-tibe aku rasa macam aku akan berpisah dengan semua orang yang aku sayang..aku rasa macam dah tak ada ape-ape untuk aku lagi..ntahlah, mungkin itu bakal terjadi ataupun sekadar mainan perasaan… sekarang aku bahagia walau terasa pedihnya tp aku terima kerana ini yang aku pilih…kalau boleh aku nak buat semua orang bahagia tapi aku tahu aku tak mampu…cuma aku bersyukur sangat-sangat bila aku mengharapkan sorang sahabat aku ni dpt pointer 3.0 ke atas dan sem lepas dia berjaya dapat >3.0…aku bersyukur sangat-sangat terasa seperti Allah dah makbulkan doa aku….syukur Alhamdulillah…

Suddenly, ase macam aku nak pesan macam-macam kat kawan-kawan n sahabat yang aku kenal n sayang…

korang, jagalah diri elok2 yer…yang Muslim, ingat Allah…kita tak sempurna dan sering terlupa, tapi janganlah kita lupakan DIA sebab DIa sentiasa ada untuk kita… jaga makan minum tu, jangan tak makan pulak…nasihat mak ayah, korang dengarlah yer sebab apa yang mak ayah kita buat tu bersebab…mak ayah sayangkan kita…jangan kecewakan mak ayah..belajar rajin-rajin….kalau yang dah kerja tu, kerja elok-elok cari rezeki yang halal..jangan nak dok menteng je keje nyer….x elok tau makan gaji buta…x berkat hidup…

yang girls, jaga maruah diri kita dan yang boys, jaga makwe anda tu cm anda jaga diri sendiri…jangan jadi macam pagar makan padi…huhuhu….

to my sayang, orang mintak maaf sbb selalu sakitkan aty awk or tipu awk or x layan awk..org mintak maaf sangat-sangat..tp camne pon terima kasih sebab sayangkan saya….huhuhu…saya pon sayang awak jugak!!! kalau ada rezeki, 091011 ni kita tunang yer sayang..kalau lewat pon xpe, mungkin belum sampai jodoh…xpe, saya redha jer….

to my abg yg sorang tu, jaga diri elok-elok n JANGAN lupa makan…MAKAN tu penting tau n abg kena jaga…sy nak pesan 1 mende yg penting “find someone that make u happy, ok!!!”…jangan nak sakitkan aty ngan orang yg perangai cam hampeh…menghabiskan beras jer…hhuhuhu…rokok, sila kurangkan yer……MEROKOK TAK BAIK UNTUK KESIHATAN!!!!

to my family, im sorry for all my wrongs… farah dah cuba buat yang terbaik n farah harap semua boleh maafkan farah n halalkan makan minum farah yer..farah sayang semua………

 

ase macam dah habis jer…ape-ape pon UTAMAKAN KESIHATAN ANDA DAN INGATLAH ORANG YANG TERSAYANG…..

oklah…dah maghrib….cukup la melalut….daaaaa……

Tuesday, November 23, 2010

Kasih Antara Kita

Terciptanya kita terciptalah rasa
Tercipta cinta, tercipta rindu
Tercipta episod penuh berwarna antara kau dan aku

Terasa segalanya sempurna tanpa cela
Lihat dari hati bukannya diri
Bagai puteri menanti putera kasih antara kita

Walau dipukul kuat ombak cinta
Melayang jauh jauh seketika
Kembali kerna percayakan kita
Terasa bagai dongeng kisah asmara
Berputik kita kerna rasa
Kasih yang tercipta antara kita

Terciptanya kita terciptanya rasa
Tercipta cinta, tercipta rindu
Terasa semuanya sementara sumpahan antara kita

Walau dipukul kuat ombak cinta
Melayang jauh seketika
Kembali kerna percayakan kita
Terasa bagai dongeng kisah asmara
Berputik kita kerna rasa
Kasih yang tercipta

Oh dugaan berdua tiada beza
Oh dari mana datangnya sentiasa
Kabur tiada dapat kita menghalangnya
Kasih…

Walau dipukul kuat ombak cinta
Melayang jauh seketika
Kembali kerna percayakan kita
Terasa bagai dongeng kisah asmara
Berputik kita kerna rasa
Kasih yang tercipta antara kita

Terciptanya kita terciptalah rasa
tercipta cinta, tercipta rindu

 

 

*Kasih Antara Kita

By : Zarina & Adeep

Special for you sayang….

Monday, November 22, 2010

Hari Pendaftaran Asrama & Konvokesyen ke-5 Unisel.

21/11/2010…

Hari ini aku g mendaftar asrama. Sem lepas dok luar, sem ni dapat rezeki dok hostel semula memang bersyukur sangat- sangat. dan lebih bersyukur bila Unisel dah mula gunakan sistem I-Daftar, so pendaftaran jadi mudah dan cepat. Sampaikan ayah terkejut bila farah amik kunci rumah dalam masa tak sampai 10 minit pon.

Pagi tu gerak g Klang dulu, dari Klang baru ke Unisel. Masa sampai Unisel, excited sangat bila tengok ekspo jualan kat situ. Macam- macam ada….da ala- ala Astro gitu….hehehehee….tapi yang paling geram bila tengok patung- patung nih..40529_419389517702_704662702_5246412_5547955_n_thumb[1]

yang ni jugak…z161828097

 

 

 

 

 

 

comel sangat- sangat. My cousin tanye, nak ke? then my answer is : “ tunggu farah dah konvo, abg nak bagi 10 pon boleh”…ayah dengar pon tergelak…hehehe…

tapi, bila tengok orang lain konvo, aku pon jadi tak sabar nak konvo..tapi aku nak konvo tu dengan keputusan yang cemerlang…if possible, ANUGERAH DEKAN….tu yang aku nak, bak kata ayah, “ jangan sia-siakan 3 tahun masa belajar tu..biar keputusan makin naik, bukan turun..ayah taknak 3.50 tu tapi ayah nak 4.00”…huhuhu…susah jugak bila harapan mak ayah tinggi sangat ni.. jadi takut pulak, takut kalau-kalau aku TERkecewakan mak ayah…mintak-mintak idak ler…sebab aku pun nak yang terbaik..Perhaps semester ni Dekan lagi and aku akan dapat apa yang aku nak…

Tapi, ayah kata, belajar saja tak cukup. Yang paling penting pengalaman bekerja tu… Tak semua orang yang belajar tinggi sampai tingkat 4 tu dapat cari makan, dan tak semua orang yang belajar setakat tingkat 1 tu gagal nak teruskan hidup.(agak-agak korang faham x? hikhikhik)

Cikgu pun pernah cakap, “ kalau awak belajar untuk lulus exam, awak akan lulus..dan kalau awak belajar untuk bekerja, awak akan bekerja”. Maksudnya kat situ, tak semua orang yang belajar dan dapat keputusan yang bagus akan dapat kerja. Kenapa dan mengapa, biar orang tu jer tau…

So, aku belajar sebab aku nak kerja. aku nak sara mak ayah aku. aku nak bayar wit pinjaman PTPTN aku, dan aku taknak segala ilmu yang aku dapat dan duit yang aku habiskan untuk ilmu tu jadi sia-sia.

Bayangkan, 1 sijil diploma bernilai lebih kurang RM24K…kalau aku tak dapat kerja, aku dah bazirkan 3 tahun masa dalam hidup aku dan duit 24K tu pon tak dapat beli masa yang aku dah bazirkan 3 tahun tu…banyak sangat kerugiannya…

Jadi, kesimpulannya, belajarlah bersungguh-sungguh. Kalau emo pon kena control. dan cari pengalaman bekerja time belajar nih. Baru adventure…..hehehe….

OK lah…time to Sleep…..sape yang dah konvo tu, congrats ya!!! yang belum tu, do ur best!!!! biar hari konvo tu jadi hari paling bernilai dalam hidup kita…….!!!!!

ASSALAMUALAIKUM W.B.T

Saturday, November 20, 2010

JADUAL HARIAN???

OKEYH……dulu kita pernah belajar macam mana nak wat jadual ni masa zaman sekolah rendah dulu. Tapi dalam 10orang yang buat, mesti 1 orang je yang follow pe yang dia buat tu…kalau aku, memang tak pernah follow…aku suka kehidupan yang tak teratur sebab aku ni jenis orang yang cepat bosan ngan keadaan dan orang sekelilng…

tapi aku rasa sekarang aku dah kena mula buat jadual, biar aku jadi makin cepat bosan and akhirnya aku hidup dalam dunia aku…

bila aku hidup dalam dunia aku sendiri, orang lain ak payah nak jaga hati aku dan aku tak payah nak jaga hati orang lain..

semakin hari aku semakin rimas, seolah-olah aku tak ada ruang untuk hidup sendiri. untuk buat apa yang aku nak, untuk buat apa yang aku rasa aku patut buat, untuk buat diri aku bahagia..

hurmm……..

mungkin aku patut wat camni….

6am – 7pm = time study aku….

7pm – 6am = untuk dia….

 

mane mase untuk aku???

masa untuk aku time aku study……

6 am -  7pm tu la untuk aku wat sume mende yang patut…..

tak payah rehat tubuh n minda…

mati kering r gitu aku….

hurm……

masa tidur aku pon aku tolak sebelah….

yang pasti aku akn pastikan 24jam tu aku bersama DIA yang SATU….

 

-sekian,

yang benar,

insan yang sedang merasa apa itu kebosanan dan mula rimas dengan semua perkara….

 

harap maklum…

 

terima kasih…..

TUNANG, NIKAH, KAHWIN

huhu….tetibe nak bercerita pasal ni pulak….da sampai seru ke makcik??? hahahahaha……

okeyh okeyh!!! jangan salah faham kayh!! nak bercerita pon sebab musim cuti sekolah dah start…. cuti sekolah = majlis kenduri kawin…

mak mak kt umah tu, dah tak payah nak sibuk sibuk masak kat dapur…

ayah ayah plak dok menghitung nak g majlis yang mane dulu…

pakwek pakwek nak try tackle sorang dua makweks kat majlis tu…

makwek makwek pulak, dok melaram abes mengalahkan pengantin yang nak bersanding hari tu….

budak budak plak, seronok sakan dapat main bunga telur n bunga manggar…..huhuhu..(teringat zaman kecik- kecik dulu)

hari ni pon ade majlis sambut menantu kt depan umah ni haa….akhirnya, kahwin jugak ABG ZUL tu….huhuhu..

semalam, akmal (pakwek) g majlis tunang paksu nye…berdebar katenye, padahal orang lain yang nak bertunang….boleh plak gitu…hikhikhik…

bila dah cerita sal majlis tunang n kahwin orang lain, bermula lah cerita sal kiteorang plak…

kenal dah 4 tahun…bercinta dah 3 tahun… mak pulak dok tanye bila abang sorang nih nak masuk minang…bila saya forwardkan mesej tu pada dia, dia akan cakap “ sabar ye sayang, b nak kumpul duit dulu..takkan nak bagi sayang b makan pasir..lagipun tunang, kahwin ni sekali seumur hidup, b nak wat meriah” (lebih kurang cmtu laa)…

then, saya akan cakap kat mak, “ mak, akmal kata dia nak kumpul duit dulu…lagipun farah belajar lagi..nantilah”….so, perbincangan antara ibu dan anak tamat di situ…huhuhu….

yang mak ayah plak, nak farah kawin dengan bekas tunang farah tu…n farah taknak….bila si akmal ni dengar nama mamat tu, jeles semacam je dia….takot cinta hati di kebas orang…huhhu…

saya jugak mangsa keadaan……….

saya pernah baca yang majlis tunang ni kalau boleh dirahsiakan, takyah nak wat meriah sangat macam orang skg ni wat…membazir jer…kaklong kata, nak kena rahsia tu ada sebab dia bukan saja-saja….misalan kalau putus tunang, family kita je tau..orang luar tak…so, takdelah nak malu sangat…..BETUL JUGAK CAKAP KAKLONG TU….

farah ni, kalau boleh, majlis tunang biar simple…antara family kita n pihak laki jer….tak payah kenduri sampai tahap pasang 2 3 bijik khemah tu..membazir jer….huhuhu….tapi dia plak, nak meriah…..hurrmmm…kita da bagi senang pon nak susah…apedaaaaa….huhuhuhu…(mati aku kalau dia baca nih…hikhikhik)…

lepas tu, aku pernah baca kalau majlis nikah kahwin pulak patot disebarkan di war-war kan agar tak timbul fitnah…..

haaaaaaa,….yang tu saya setuju sangat sangat……tapi setuju pon, takdelah sampai tahap membazir and menambahkan hutang or apa jer…..

majlis ala kadar pon da cukup da….tak payah nak wat grand cam DATO’ SITI tu or Sheikh Muzaffar tu….buat setakat yang kita mampu…udah….jangan membazir…lagipun nak wat majlis grand tu xde dalam syarat sah nikah pon…..jadi, jangan nak membebankan diri yer…..

kalau boleh, aku nak tunang tahun depan…tapi memandangkan dia ada alasan kukuh “NAK KUMPUL DUIT'” , so, terpaksalah aku tangguh ke tahun lain…..huhuhu….

pada yang BERTUNANG, BERKAHWIN atau BERKAHWIN LAGI TU…..SEMOGA BERBAHAGIA KE AKHIR HAYAT….

 

*cerita ini tidak ada kaitan ngan sape –sape yang masih hidup atau yang telah meninggal dunia…..=)

Tuesday, November 16, 2010

C.I.N.T.A

Sepanjang 20 tahun aku hidup dan bernafas di bumi Allah ni, pelbagai perkara telah ku lihat dan ku tempuhi.

antaranya adalah CINTA..

CINTA, satu perkataan yang banyak maksudnya dan hanya boleh ditakrifkan oleh orang yang merasai apa itu cinta..

bagi aku CINTA adalah apabila kita menghormati, mempercayai, menghargai dan membahagiakan orang yang aku cintai meskipun dia bukan milikku..itu adalah cinta kepada manusia…

CINTA kepada Allah pula apabila aku bersedia mengabdikan seluruh kehidupan ku untuk bersujud pada Allah, mengikut perintah Allah, beriman pada Allah dan Rasulnya serta malaikat dan kitab Al-Quran..Percaya pada Allah dan berpegang pada kalimah “Lailahailallah” yakni tiada tuhan melainkan Allah dan percaya bahawa “Muhamammadurasulullah” iaitu Muhammad itu pesuruh Allah..

manakala CINTA kepada ibu bapa adalah pabila aku hidup untuk membuat mereka tersenyum bukan berduka. Membuat mereka tertawa bukan bersedih. Menjaga mereka dan bukan mengabaikan mereka. Menjaga kehormatan keluarga dan bukan mengaibkan mereka.

Itulah takrifan CINTA pada diri aku. setiap orang mempunyai pendapat masing- masing dan makna CINTA masing- masing.

Telah banyak kedukaan aku lalui kerana CINTA pada MANUSIA. Telah banyak kerosakan di dunia ini kerana CINTA pada MANUSIA.

Namun, mengapa masih ada insan yang mengabdikan diri pada CINTA MANUSIA?

Membiarkan diri dilukai dan disakiti kerana CINTA MANUSIA.

Apakah CINTA pada MANUSIA itu terlalu agung hingga kita sanggup menangis kerananya?

Jika dihitung, berapa kali kita menangis kerana CINTAKAN seorang insan dan berapa kali kita menangis kerana CINTA ALLAH???

seringkali kita dengar

“ Cinta pada bunga, bunga akan layu.Cinta pada manusia, manusia akan mati. Cinta pada ALLAH itulah cinta hakiki”.

aku bercerita di sini bukan kerana ingin mendabik dada menyatakan aku memiliki cinta sempurna. tidak sama sekali.. tetapi aku bercerita di sini kerana ingin menceritakan satu perasaan yang aku sendiri lalui..mungkin akan ada insan yang merasakan meluat ataupun geli dengan apa yang aku katakan, tapi itulah hakikatnya.

Andai dirimu mampu memiliki CINTA seorang insan, janganlah terlalu mengagungkan cinta itu kerana perasaan CINTA itu sendiri datang dari ALLAH. Dia hanya memercikkan sedikit rasa CINTA pada kita untuk kita rasa bahagia, jadi janganlah terlalu bangga hingga kita LUPA bahawa rasa CINTA itu datang dari ALLAH ya RAHMAN dan ar-RAHIM (pengasih dan penyayang).

Ramai yang akan berkata “ saya cintakan awak sepenuh hati saya” atau “ hanya awak cinta hati saya, hidup dan mati saya untuk awak”. MasyaAllah, apakah cinta manusia itu lebih berhak dari cinta kita kepada Allah? Aku akui, aku sendiri pernah berkata- kata begitu satu tika dahulu. Namun kini aku sedar bahawa aku tersilap, aku sudah terlalu jauh dari-Nya. Aku meletakkan darjat cinta aku pada seorang lelaki lebih tinggi dari cinta aku kepada maha pencipta. Aku mencela diri aku, aku melukai tubuhku, aku menyakiti hati ku kerana CINTA pada seorang LELAKI. Hingga aku terlupa bahawa apa yang aku miliki adalah pinjaman di dunia semata-mata. Aku lupa bahawa DIA meminjamkan tubuhku kerana ingin aku BERSUJUD padaNYA dan dia memberikan aku hati dan perasaan agar aku sentiasa MENGINGATI-NYA. Aku lupa semua tu, aku alpa. Mungkin kerana itu aku tak pernah bahagia saat aku mencintai seorang lelaki. Mungkin itu petunjuk dari Allah agar aku kembali mencintai-NYA.

Ya ALLAH, ampunkan aku kerana aku telah melupakan-Mu. Ampunkan aku kerana aku telah menyalahkan takdir-MU saat aku kecewa sedangkan itulah QADA’ dan QADAR yang telah KAU tentukan bagi ku. Ampunkan aku kerana tidak bersyukur atas nikmat CINTA MU YA ALLAH. sesungguhnya aku hanyalah seorang hamba yang kerdil dan hina di sisi-MU ya ALLAH. Hadiahkanlah aku sebuah CINTA yang AGUNG, yakni MENCINTAIMU seluruh hidup ku. Hadiahkanlah aku sebuah kerinduan pada MU agar aku sentiasa mengingati MU, YA ALLAH. Sesungguhnya KAu maha mengetahui isi hatiku.

SAHABAT,

Sesungguhnya CINTA ALLAH itu MAHA AGUNG. Janganlah engkau terlalu mencintai seorang manusia sedangkan manusia itu tetap hamba ALLAH seperti dirimu. CINTAILAH seorang insan kerana ALLAH. Andai hari ini kau terluka kerana cinta manusia, kembalilah pada DIA kerana CINTA pada ALLAH akan sentiasa membuat kau tenang dan gembira.

 

 

 

(** semua yang aku cerita kat blog ni adalah untuk mengingatkan diri aku sendiri dan orang yang membaca. Aku juga insan biasa yang mempunyai banyak kelemahan dan tidak sempurna. Mungkin dahulu aku seorang yang tidak pernah bersyukur, tetapi kini aku cuba mengubah diri aku agar lebih baik dari dulu… pada yang rasa meluat dengan setiap entri aku, ANDA DIALU-ALUKAN UNTUK TEKAN Alt + F4 KERANA SAYA TIDAK BERUBAH KERANA ANDA TAPI SAYA BERUBAH KERANA ALLAH. tujuan saya bercerita bukan untuk mendabik dada tapi untuk mengingatkan diri saya sendiri….)

Wednesday, October 27, 2010

EXAM DAH HABIS!!!

huhh!!! lame tak mengarut kat dalam blog tercinta neh!!! (cinta la sgt kan…)..

bukan apa, busy ngan exam and takde idea nak mengarut segala menda + plak jiwa kacau…so, amik keputusan nak diamkan diri untuk sementara waktu…

semalam (25/10/10) last final paper…subjek DATABASE ADMINISTRATION…even ade sikit masalah, syukur ALHAMDULILLAH, farah leh jawab ngan tenang…dengan keadaan sakit perut yang melampau, 45minit je farah kat dalam dewan tu..mintak- mintak semuanya OK…

hari ni, siapkan proposal yang abg IS minta tolong farah buatkan…syukur, yang tu pun dah selesai…

barang- barang untuk balik kampung pun dah siap pack jgk…tinggal nak balik jer…nak jumpa mak ayah…rindu sangat…huhuhu…

semalam, nanges teruk…tetibe jer..tak tau nape…ase cam rindu kt sumer orang..family, member, dia…hurm….yg takleh blah, sambil nanges tu leh plak main game….hikhikhik….syok jer biler kalah…huhuhu….tapi takpe, berapa hari dok tahan airmata, bila dah lepas semalam, rasa lega jer…cam dah hilang sumer masalah yang ada..dah boleh senyum and ketawa da…

bak kata sorang sahabat ni, jangan selalu di fikirkan perkara yang dah lepas. apa yang dah berlaku tu, biarkan berlalu..fikir apa yang akan jadi esok hari plak..THANKS sahabat sebab ada untuk tenangkan farah,ingatkan farah, dan kuatkan semangat farah…THANKS SANGAT SANGAT!!!

Petang tadi, ayah call kate tak jadi balik pahang hari rabu, kena balik hari khamis sebab hari khamis nanti baru ada anak ikan..so, kena lah tunggu sampai hari khamis baru boleh balik…tapi takpe, aiman tak kisah…hikkhikhik…

malam ni, online je la kerjanye,bosan ya amat…balik pahang nanti da takleh nak online dah :( …

huhu…k lah, dah tak de idea nak bercerita….

nak sambung ber”fesbuking'” …….

tataaaaaaaaaa

Monday, October 18, 2010

tujuh macam orang yang akan dinaungi oleh Allah

Daripada Abu Hurairah r.a. pula, katanya, Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud:

"Ada tujuh macam orang yang akan dinaungi oleh Allah dalam naunganNya pada hari
yang tiada naungan melainkan naunganNya sendiri (yakni hari kiamat), iaitu :

1) imam (kepala atau pemimpin) yang adil.
2) Pemuda yang membesar (sejak kecilnya) dalam beribadat kepada Allah.
3) Orang yang hatinya tergantung (sangat memerhatikan)kepada masjid-masjid.
4) Dua orang yang saling cinta-mencintai kerana Allah, keduanya berkumpul atas
keadaan sedemikian itu dan keduanya berpisah atas keadaan sedemikian itu pula.
5) Orang lelaki yang diajak oleh wanita yang mempunyai kedudukan dan berparas
cantik, lalu ia berkata: "Sesungguhnya saya ini takut kepada Allah," (demikian
pula sebaliknya, iaitu wanita yang diajak lelaki lalu bersikap seperti di atas)
6) juga orang yang bersedekah dengan suatu sedekah lalu disembunyikan
sedekahnya itu sehingga seolah-olah tangan kirinya tidak tahu apa yang
dinafkahkan oleh tangan kanannya.
7) dan orang yang mengingat pada Allah di waktu keadaan sunyi lalu melelehlah
airmata dari kedua matanya."

(Muttafaq 'alaih)

Sunday, October 17, 2010

wahai Insan Bernama Lelaki

WAHAI INSAN BERNAMA LELAKI,

JANGAN KAHWINI KU KERANA KECANTIKANKU,

KERANA IA BOLEH MEMBINASAKAN KAMU DAN AKU.

WAHAI INSAN BERNAMA LELAKI,

JANGAN KAHWINI AKU KERANA HARTAKU,

KERANA IA HARTA BARANGKALI BOLEH MENJADIKAN AKU ZALIM.

WAHAI INSAN BERNAMA LELAKI,

KAHWINI LAH AKU KERANA KETURUNAN KU,

KERANA DARI SITU KAU BOLEH MENGENALI KU.

WAHAI INSAN BERNAMA LELAKI,

KAHWINI LAH AKU KERANA AGAMAKU,

KERANA ITU ADALAH SEBAIK-BAIK PILIHAN BUATMU…

SESUNGGUHNYA AKU MENDAMBARKAN KASIH SAYANG SEORANG INSAN YANG BOLEH MEMBIMBINGKU KE JALAN ALLAH…INSAN YANG BOLEH MEMBUATKAN DIRIKU DEKAT PADA ALLAH…INSAN YANG BOLEH MEMBUATKU SENTIASA INGAT PADA ALLAH…

WAHAI INSAN BERNAMA LELAKI,

AKU TIDAK AKAN MENGAGUNGKAN CINTAMU LEBIH DARI CINTAKU PADA ALLAH…

AKU HANYA CINTA PADA ALLAH…DAN KERANA CINTA ALLAH AKU MENCINTAI MU…

WAHAI LELAKI, BIMBINGLAH AKU…

WAHAI LELAKI, JADILAH KAMU IMAM YANG TERBAIK BUATKU..

WAHAI LELAKI, JADILAH BAPA YANG TERBAIK BUAT BAKAL KETURUNANMU.

WAHAI LELAKI, JADILAH ANAK YANG BAIK PADA IBU BAPA KU SEPERTIMANA KAU MENYAYANGI ORANG TUA MU..

WAHAI LELAKI, CINTAILAH AKU KERANA ALLAH S.W.T..

KAHWINILAH AKU KERANA SUNNAH RASULULLAH S.A.W…

SESUNGGUHNYA AKU TIDAK MENDAMBARKAN KEKAYAAN YANG MELIMPAH RUAH..

AKU TIDAK MENGINGINKAN PANGKAT DAN DARJAT…

APA YANG AKU INGINKAN HANYA RAHMAT DAN BERKAT DARI ALLAH DALAM CINTA KITA…

SESUNGGUHNYA CINTA ALLAH ITU MAHA AGUNG..

WAHAI LELAKI, INGATLAH

Jangan kamu mengahwini permpuan kerana kecantikannya.Boleh jadi kecantikan mereka akan menjadikn mereka hina .Jangan kamu megahwini perempuan kerana harta mereka,kerana boleh jadi harta mereka akan menjadikan mereka bersikap zalim ,tetapi kahwinlah mereka kerana agamanya.Hamba perempuan yang rabik telinga & bodoh tetapi beragama adalah lebih baik” (hadis riwayat Ibn Majah)

SEMAIKANLAH BENIH CINTA KITA DENGAN NAMA ALLAH…

BAJALAH IA DENGAN ZIKRULLAH

TUAILAH IA DENGAN SYUKUR PADA ALLAH…

 

Today Is Sunday!!!!

Ok,tajuk pon besar besar da gtau hari ni hari AHAD….bahasa melayunya SUNDAY…!!!

semalam aku tak update apa-apa coz aku tak sihat sangat sangat….da 2 hari kepala berdenyut-denyut semalam aku muntah 8 kali….LAPAN yer!!!!! da tercabut tekak aku ni rasanye….sampai lembik aku dibuatnye…abes jer solat, berlari aku ke toilet….da la toilet tu jauh….huhh!!!! naseb la sempat ke toilet…hurm….aku pon xtau kenapa…asal berdiri je pening, asal pening je muntah, asal muntah je lemah……haaaiiisssshh!!!! dugaan….untung seminggu tak ada paper….camne pon, thanks to my dear housemate FIDA..IMG_0884 coz sudi tolong aku beli air mineral SPRITZER and jus epal PEEL & FRESH….(air mineral pon aku memilih…harap maaf la yer….no SPRITZER, no water…hahahaha)….”THANKS FIDA SEBAB TOLONG SAYA AND AMIK BERAT SAL SAYA SEMALAM…GOOD TO HAVE A FRIEND LIKE U!!!!”

seharian jugak la aku melepek kat atas katil, berselimut sampai kepala…..huhuhu…sejuk weyh…mane tahan…tapi kepala aku berpeluh-peluh…..berdenyut-denyut seperti meminta untuk di tukul….huhuhu……giler punye sakit…tapi syukur malam tadi tak muntah- muntah…malam kelmarin ye aku muntah-muntah…tengah tidur pon boleh terjaga…..huhh!!!! cakap pasal tido….aku rasa nak bukak satu cerita baru…

aku bengang betul ngan sorang housemate aku nih…nama dye %&^*…tak usah disebut di sini….kenapa aku BENGANG??

mestilah aku bengang + marah + geram bila tidur aku diganggu…sape sape pun akan rasa camtulah…kalau tidur siang xpe, ni tidur malam!!!! hello, I Appreciate my nitelife kayh!!!! 6 jam tu sangat berharga tau…..yang aku bengang nye, dia kuar malam, balik 4 5 pagi…giler tak giler…dah la musim exam…balik2 jer terus bukak tingkap aku,kejut aku bangun mintak aku tolong bukak kn pintu…WOI MINAH!!!!! KO TAK RETI NAK BAGI SALAM KE HAH!!!???…aku tau la bilik aku ni depan sekali…tapi tolonglah hormat aku…..kalau aku ni ada HEARTATTACK ke LEMAH SEMANGAT tak ke aku leh PENGSAN masa tu!!!!! haisssh……1 malam takpe lagi….ni tiaap tiaap malam……sape tak bengang…

semalam aku citer kat housemate aku yang lain,

FARAH : orang bengang la dengan si %&^* tu…ade ke patut dia g bukak tingkap orang panggil mintak tolong bukak kan pintu….naseb orang tak lemah semangat tau….kalau tak, pengsan gitu jer nanti..

KAK ANA : hohh,gitu plak….

FIDA : nape farah tak lock je tingkap tu??? kan senang…

FARAH : nak lock camne, hari tu langsir tercabut, paku dia patah, orang selit la cangkuk tu kat cermin tingkap paling atas…takleh nak tutup rapat dah…

FIDA : alahai…camtu plak…..

kak ana gelak jer…huhuhuhuhu…..

pas borak borak, aku pertimbangkan balik cadangan diorang tadi tu…mase tu tengah tgk citer ULTRAVIOLET kat TV2….abes jer citer tu, aku pon start project aku….

aku amik hammer, amek paku…….lalu……berketung ketang la aku kul 12 tgh malam tu………dan……akhirnya aku berjayaaaaa…!!!!!!!!dengan senyum yg penuh kebanggaan and kegembiraan, aku baring kat katil….hahahahaha…….lantak ko malam ni…tidur la kat luar tu!!!!!hahahahhahahahaahahahahahahahahahahhaaaaa…..aku kejam!!!!!lalalallala…kesah ape aku!!!!!

dan akhirnya, aku dapat tidur dengan lena………sampai ke pagi aku tido….takde yang mengganggu….tapi kan….bangun bangun jer…………….ohhhh tidak!!!!!!! terlepas solat subuh……grrrrrr…….da terlebih lena nih….huhhhh….sabar jer laaa……penangan tido lena la nih….mintak2 sok tak terlajak lagi…..

so, hari ni hari ahad…..aku relax jer kat umah..tapi syukur, ari ni tak sakit sangat cam semalam…cume kepala berdenyut denyut sikit jer….2 3 hari lagi ok la ni….maka, boleh la aku basuh baju hari ni…..sekarang aku da rajin sikit…hikhikhik..no more DOBI….lalalala…..

sekian untuk hari ni……huhhh!!!!!!!!

Friday, October 15, 2010

Alhamdulillah…..

Alhamdulillah hari ni berakhir paper kedua, Human Computer Interface…..punya lah dugaan tadi….sebelum jawab exam, tetiba aku rasa cam nak menangis…so pas solat zohor tadi aku baca Yassin dan mintak Allah permudahkan segala urusan aku hari ni….

sampai kat dewan, aku ternampak seseorang…tiba- tiba hati aku jadi tak tenang….dalam keadaan wajah yang tenang, aku berzikir dan minta Allah kuatkan semangat aku untuk menempuhi hari ni….

dah la answer booklet x cukup….naseb soalan ada lagi….Syukur Alhamdulillah…walaupun keadaan agak panas tadi, aku syukur aku dapat jawab semua soalan dengan tenang….

mungkin aku dah boleh menerima kenyataan walaupun ia menyakitkan aku….insyaAllah, semua akan baik baik saje….

insyaAllah….

ni video klip Thank You Allah from Maher Zain..

Dugaan dan Hikmah

Kita selalu dengar orang bercakap “setiap apa yang berlaku pasti ada hikmah disebaliknya”….memang betul apa yang mereka katakan, tapi segalanya akan mengambil masa….

Ni semua melalui pengalaman aku sendiri…sejak kebelakangan ni, aku di uji dengan pelbagai dugaan, dari hal pelajaran sampailah hal personal.Dan aku akui segalanya berat bagi aku untuk menempuhi dugaan ini…

Boleh dikatakan setiap hari aku menangis bila teringat tentang apa yang terjadi. Alhamdulillah, aku masih boleh bersabar dan bertahan. Pernah aku menyalahkan takdir, tapi bila aku sedar, aku menyesal…aku tak boleh melawan takdir yang telah ditetapkan oleh Allah s.w.t. Akhirnya aku cuba belajar menerima kenyataan walaupun ia perit bagi ku…macam macam aku lakukan untuk buat aku lupa pada masalah aku…karaoke, menjerit, gelak kuat kuat, tp semua tu hanya sementara…aku masih tidak dapat merasakan ketenangan dalam diri aku…

Hari ini, aku menangis lagi…aku tak tahu macam mana berlaku, tapi Allah buka pintu hati aku hari ni… aku akui, aku seorang yg selalu ambil remeh dalam hal solat dan aurat ni… tp Alhamdulillah hari ni aku sendiri ambil wuduk dan solat dengan niat ingin mendekatkan diri padaNya…bukanlah aku ingin membuka pekung di dada, tapi aku hanya ingin bercerita untuk memberi pengajaran pada yang membaca.. Pada mulanya aku rasa menggigil, lutut ku lemah…aku gagahkan juga…habis solat Zohor, aku baca Yassin, ayat penawar segala penyakit..( aku kategori kan masalah aku ni sebagai penyakit hati)..Syukur, aku dapat merasakan sedikit ketenangan…bergenang airmata aku masa baca Yassin tu, masa tu aku sedar aku dah terlalu jauh dari Dia…aku terlalu mengejar Cinta dunia sedangkan Cinta Dia lebih agung dari segalanya…Aku teruskan hari aku dengan mendengar zikrullah dan berzikir…akhirnya aku terlena….

sedar-sedar, dah masuk waktu asar…cepat2 aku solat, takut terlepas waktu….sekali lagi aku baca Yassin, kali ini jiwa aku semakin tenang..tiba-tiba aku rasa nak sangat dengar suara mak dan ayah, tapi aku tak mampu, aku takut airmata aku mengalir bila dengar suara mereka…aku teruskan berzikir sampailah masuk waktu maghrib….sepanjang masa tu aku berfikir, Allah takkan menguji kita lebih dari tahap kemampuan kita sendiri…Allah itu Maha mengasihi…Aku meminta ketenangan hati, dan Dia berikan aku ketenangan itu… Syukur Ya Allah, Kau masih mendengar doa hamba Mu ini….aku sedar, aku dah terlalu jauh menyimpang dari landasan Syariat Mu Ya Allah…mungkin ini hidayah yang engkau berikan pada aku agar aku kembali ke jalan Mu… jalan yang lurus untuk aku ke syurgaMu Ya Allah…

Andai kata hal ini tak terjadi, mungkin sampai hari ni aku masih bersedih, masih lalai….aku lupa tujuan aku berda di sini… aku terlalu taksub dengan kebahagiaan dunia sampaikan aku abaikan pelajaran ku….terima kasih Ya Allah kerana menyedarkan aku…terima kasih kerana Kau hadirkan dia ke dalam hidupku dan terima kasih kerana kau pisahkan dia dari hidupku….aku yakin, segala yang telah Kau tetapkan memberi seribu kebahagiaan dalam hidup aku suatu hari nanti…namun, maafkan aku kerana aku masih tidak mampu memaafkan mereka ikhlas dari hati ku….

Aku Harap Penghijrahan Aku Akan Berkekalan Sehingga Hari Kau Menjemputku Ya Allah….Kau berilah aku Kekuatan dan Ketenangan dalam menempuhi hari yang Mendatang…

InsyaAllah dari berkat izinMu, aku akan menempuhi segalanya dengan mudah…InsyaAllah….Padamu Ku Berserah…dan PadaMu Ku Bersujud….

Wednesday, October 13, 2010

Lafaz yang tersimpan -UNIC

 

 

malam ni, saje selak selak youtube….kebosanan rasanye..mata pulak taknak lelap…. then terjumpa la lagu ni…..hurm……lirik yang agak menyentuh hati dan perasaan… bila dengar, terasa rindu kat mak ayah…..rindu sangat-sangat…..

farah sedar, farah ego…..farah susah nak ucap terima kasih bila mak ayah bagi sesuatu kat farah….dan farah susah nak mintak maaf walaupun farah tahu tu salah farah……farah cuba, tapi berat….tak tahu kenapa….sedangkan kalau dengan kawan2,senang je nak ucap THANKS ngan SORRY…..tapi,sejujurnya, farah nak sangat peluk mak ayah….farah nak peluk sambil cakap “farah sayang mak”, “farah sayang ayah”…..mak ayah, farah rindu sangat…….(mengalir pulak airmata ni)…..

farah tak dapat nak ucapkan dari segi kata-kata…. tapi farah akan berusaha wat yg terbaik sekarang ni…farah nak belajar rajin2 n dapat kerja yang bagus…..mungkin, tu saja cara utk farah ucapkan terima kasih pada mak ayah yang susah payah bagi kesenangan pada farah dan tanda maaf kerana selalu susahkan mak ayah…..

farah tak nak kecewakan mak dan ayah sekali lagi…farah nak mak ayah bangga dengan farah….farah sayang mak dan ayah!!!!!

13/10/10

hari ni ada paper HTML…..aku baru start wat revision kul 10pm smlm….tu pon sebab terpaksa…..macam macam aku wat supaya aty aku tenang……..nyanyi, kuar mkn kfc….last2 baru aku teringat……selawat n isgtifar…..aku start dgn lagu nasyid arab dulu……then aku selawat n zikir dlm hati…..alhamdulillah, hati aku rasa tenang sikit……apa yang aku baca tadi, memori aku leh terima…..

aku cuba nak lupakan dia dr hidup aku….aku nak buang dia dr hidup aku….aku nak jauhkan diri daripada laki dr hidup aku…..aku dah taknak menangis lg……tp macam mana aku nak hadapi semua ni selagi aku harus bertemu dgn dia….aku xnk…..aku decide nak extend sem depan….tp bila fikir balik, nape aku mesti wat camtu??? aku pun tak tahu…..makin nak dekat ngan exam, makin banyak dugaan melanda…hanya tuhan je tau bertapa sakitnya aku sekarang ni…..

macam mana la aku nak jawab exam petang nanti……….

Ya Allah, bantu lah hambaMu ini…..

Tuesday, October 12, 2010

tiba tiba…..

aku rasa takde mood nk study….

nak extend sem depan…..

takde perasaan nk nanges…

takde perasaan nk marah…

n takde perasaan nk ketawa…….

kenapa????

Monday, October 11, 2010

JANGAN PERNAH BERUBAH….

only songs can describe what i feel…..

Hard To Say…

it is hard to tell the truth….

it is hard when you know the truth……

but its become harder when you face the truth…..

now, there are nothing between us…… now n forever….

I LOVE YOU guys…..

it is all my mistake…..i wish that it would never happen…

i try to face it…..i try to accept it…..

INSYAALLAH, i can do the best for us……

i will try to make u laugh again…

smiling again…..

I LOVE both of YOU……..

thanks 4 being a good friend to me…

and, I’m sorry for being selfish…….

I’M SORRY……… :((

Friday, October 8, 2010

JIWA KACAU!!!

macam macam rasa ade….

tension…

sakit pale…

nak muntah…

nak nanges…

nak jerit!!!!

argggh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

nape mesti saat saat cam ni…….

ni membuatkan saya nak g jalan sorang sorang sok….

hurm…… why u r not with me when i really need u????

I MISS U!!!!!

Wednesday, October 6, 2010

Antara cinta DAN sahabat….

Agak keliru untuk memilih antara cinta dan sahabat…..

cinta vs cita-cita = cita-cita menang…..

tp cinta vs sahabat = sukar nak buat pilihan….

satu konflik yang mengelirukan dan menyiksakan……

“Even u r not my sayang anymore, I hope u r still my friend,

i can live without ur love, but i cant live without u”…….

hurm…….miss u so much!!!!!!

Thursday, September 30, 2010

Special for Someone I Love……

No one can understand what we feel…..its hard to explain….i tried to tell u that i love u… but u r not believing it…its ok my dear….how i love my parents, my family, it is same like how i love u….

petang Khamis yang memberi 1000 erti……

petang ni, aku duduk sorang2 kt fakulti….saja nak menhirup udara unisel dan menikmati keindahan alam ciptaan Tuhan ni…

semalam, macam-macam perasaan bercampur aduk…sampaikan aku rasa tertekan sangat-sangat..sepanjang hari aku menangis, mengharapkan seseorang untuk ada bersama aku, tapi hanya seorang setia menjadi teman tangis dan tawa ku….kak IQA….aku sayang sangat kt kak IQA sebab dia selalu ada untuk aku n da macam akak aku sendiri da…walaupun kak iQa ni sorang pendiam, tp dia memahami…

petang ni, banyak aku fikir bila aku sorang-sorang cmni…pasal hubungan aku ngan dia, study, exam n byk lg…..mula-mula,aku happy je masa pg td, tapi bila da masuk tengahri,mood aku berubah…dr happy kepada sedih….tension semacam sampaikan aku muntah-muntah…perit sangat rasanya….ada sesuatu berlaku, tp aku x salahkan dia…aku tahu kenapa dia buat macam tu..lepas lama berbincang, dia ambik keputusan untuk menjauhkan diri buat sementara waktu, mungkin itu yang terbaik untuk kami sekarang. aku terima walaupun hati aku tak rela…tapi apakan daya,aku bukan sesiapa yang boleh memaksa dia melakukan sesuatu yang bukan kehendak dia…tapi, aku tetap  sayangkan dia…

mungkin ini cara tuhan menguji aku, ataupun petunjuk bahawa pasangan hidupku hanya di depan mataku….entahla, aku pun tak tahu….bukan aku taknak terima sepupu aku tu sebab saja-saja tapi aku ada sebab aku yang tersendiri…dan biar Dia je yang tahu…..tak perlu aku ceritakan kat sini….

sedang kushyuk menikmati permandangan, tiba-tiba aku terfikir….kenapa student Unisel nampak lg mewah dari Lecturer… ye la..ada yang drive kete Mazda, HOnda, Mercedes pon ada…..tp lecturer, biasa- biasa jer….wira pon boleh…..tu baru bab kereta, belum lagi masuk bab makanan….tu memang nampak sangat student lagi mewah….lecturer makan nasi lemak jer….student makan chicken chop!!! banyak betul duit mak ayah diorang….tapi diorang ada terfikir tak, bila diorang dah kerja, diorang mampu tak bagi mak ayah diorang duit sama cam nilai yang diorang dapat masa study……boleh dikatakan 5% je yang akan wat camtu…yang lain,entah la…..diorang datang belajar macam datang bersuka ria jer….jumpa kawan-kawan, lepak, bercinta….alaaa,kadang- kadang aku pon camtu…tp ikut time la jugak….xde la nak main redah jer…..kalau camtu, rugi je la mak ayah anta datang belajar kat sini…nama je ceruk hutan, tapi macam-macam ada…..da macam astro da weyh……

lama jugak la aku lepak kt fakulti….sampai la senja…aku sempat pusing-pusing fakulti aku n FSP sekali……memang rasa bosan, tapi sekurang-kurangnya aku tenang….aku balik ke rumah dengan senyuman dan gelak tawa…dah tiba masanya aku sembunyikan semua kesedihan yang aku rasa…masa untuk aku fokus pada exam da sampai….exam n study aku lg PENTING drpd dia!!!!! aku kena ingat tu….

seharian takde selera nak makan, sampai sekarang tak makan lg…hurm…makan je muntah, sakit gak rasanya…tadi pon minum air oren jer…rase lega sikit….

malam ni, aku kesorangan….dengar lagu nasyid….

tiba-tiba ada satu lagu yang aku rasa dia patut dengar…..khas untuk dia…..

“awak, kalau awak baca sume ni, saya nak mintak maaf kat awak…saya memang sayangkan awak…andai kita tak dapat teruskan hubungan kita lagi, saya harap awak kekal sebagai sahabat saya”

“pada member-member lain, andai ada tersilap laku atau bicara, farah mintak maaf…mungkin segalanya jadi tanpa di duga….farah tak berniat nak lukakan hati sesiapa..tapi maafkan farah kalau farah gagal jaga hati korang…..farah sayang korang semua….”

Wednesday, August 11, 2010

RAMADHAN datang LAGI

 

pejam celik pejam celik, dah setahun berlalu. Terasa terlalu cepat masa pergi meninggalkan kita. Masuk tahun ni, dah 3 kali aku berpuasa jauh dari mak ayah. Masa tahun 2008, aku berpuasa di Kajang bersama family abg aku, pada tahun lepas dan tahun ni aku berpuasa di tempat aku belajar ni. Macam manapun, aku harap sangat tahun ni aku dapat sambut raya pertama dengan mak ayah, cukuplah 2 tahun berturut-turut aku menangis masa malam raya. Tapi, mesti tahun ni mak dan ayah rasa lain sikit time puasa ni. ye la, ayah sambut hari pertama puasa di KEMBOJA dan mak kat pahang. Mesti mak rasa sunyi kan, kesian mak, tak sabar nak balik cuti minggu depan ni, nak berpuasa dengan mak. Dah lama sangat tak berbuka sama-sama. (tetibe nak mengalir airmata plak)….

aku harap sangat yang bulan puasa kali ni, puasa aku lebih sempurna berbanding tahun- tahun lepas……insyaAllah ,aku akan cuba elak dari perkara yang melalaikan aku.

 

Bila cakap pasal puasa, tak sah kalau tak sebut pasal persiapan raya. sejujurnya, aku belum tempah baju raya lagi. tak tahu bila nak tempah. Silap- silap jadi cam tahun lepas, malam raya baru sebok nak cari baju raya. nak beli pun susah sebab tak ada saiz….. takkan nak beli baju budak- budak kot, macam x seswai jer…huhuhu……sy da 20 tahun yer, bkn 12 tahun……=p

 

OK lah, disebabkan ada lagi kerja nak kena siapkan, ni je la yg saya sempat melalut…..next time, sambung lagi…huhuhu……

Sunday, July 18, 2010

AKU RINDU

sejujurnya,memang aku rindu pd dia…..

tp apakan daya,dia tak akan pernah mengerti n memahami perasaan aku…

sedih bila diri diperlakukan begini….

seperti lalang d tepi jalan yg tidak pernah ada nilainya…..

apa salah aku pd dia….aku sendiri tak tahu…

puas aku mencari kesalahan aku….tp aku x berjaya….

adakalanya airmata aku mengalir deras saat aku memikirkan dia….

tp dia tetap takkan faham….

aku menangis atas kegembiraan dia…

dan dia menari-nari atas kesedihanku…

aku cuba lupakan apa yg telah dia lakukan pd ku…

tp aku x berdaya…..

aku hanya mampu berdoa n berdoa agar dia sedar aku masih menyayangi dia…tidak pernah sedikit pun rasa syg itu berkurang…

sesungguhnya aku masih menyayangi diri mu….

Saturday, June 26, 2010

KESABARAN AKU TERUJI……..

OK, lately ni kesabaran aku betul betul teruji……

bila aku diam, orang pijak pale aku……..

bila aku cakap, orang kate aku pentingkan diri aku……..

laa ni, suka hati hangpa la nak cakap pe pon…….

den x kesah………

starting from today, jangan harap aku dahulukan korang……..

aku akan PENTINGKAN DIRI AKU SENDIRI DAHULU…..

harap maklum yer……..

makin aku diam, makin berani ko pijak paler aku….

hiihhhhsssss…….marah ni…..sy marah sgt2 taw!!!!!!

 

angry-young-baby-lolz-wallpaper

Saturday, May 8, 2010

list problem bulan ni…….

 

aku tak tau pe yang aku fikir skrg ni….macam macam hal bermain di fikiran yg sememangnye dah padat dan sendat ni…….

mula2 sekali,mestilah fikir sal exam kan sebab sekarang ni musim exam…..even da dua paper lepas,tp still lagi serabut otak ni…mana x nyer,tinggal subjek yg betul2 akan mendera otak jer…… operating system…..statistic……internet asas……lg nak jumpe nombor2…….tension….tension….haaaisssh…….dah tu,xde gap lagi……11,12,13……memang kuat betullah dugaan exam ni….sampaikan 1 st day exam,da demam teruk dah…….g klinik, doc tu plak leh kate takot kene H1N1…….seram kot,meremang bulu roma bila dgr cmtu…..bkn sekali tp dah 3 kali dah….tp syukur la,pas makan ubat,sok nye demam dah kebah…..

2nd exam pon dugaan gak……secara jujur dan sejujurnya,sy ni memang x minat multimedia….n 2nd paper lak multimedia…..dengan x tido malamnye,aku kumpul segala kudrat,kuatkan semangat,g jgk jawab exam…..mana leh x jawab weyh…..kang x pasal2 bg wit free free je kt uni sbb nak kene repeat subjek…..tolonglah farah,jgn jd sengal sangat sampai kene repepat subjek…..wat malu orang kampung je nnt….jangan farah jangan!!!!!! x suka camne pon ko kene study n make sure lulus dgn jayanya………ingat tu kecik!!!!

3rd,pasal hostel ni haa……..punyer la excited giler nk check result hostel ari tu,tibe tibe KIV!!!!!! arrghhh,,,,,,,mmg sakit aty giler2 lah…….knpe mesti aku???? knape mesti sy????tidaakkkkkk!!!! ni da masuk dlm problem yg beeesaaaaaRRRR punyyyyerrrrr!!!!!!rumah itu penting………….keperluan tu bkn kehendak…..klw x dapat gak macam mana?????? ya Tuhan, tolonglah……..mintak2 la dapat gaks kat area unisel ni…if possible hostel la kan……sape sanggup dok luar weyh….jgn d katekan transport, lesen pon tarak tau……..ade gak aku karok lagu DUGAAN tu nnt…….’dugaan inikah dugaan untukku……lalalallalala~~~~~~’ xkan nak naik keter sorong lak kan………troli ke…….xpon,beli beca sebijik…..ngeh..ngeh…ngeh….

lastly,pasal hati n perasaan ni la……..kejam sungguh manusia tu……takpe la,fara still leh sebut as manusia pon kira ok la kan…..sy ni bkn suka sgt carut mencarut ni……so,buat2 baik la sikit…..padahal dlm hati ni dok menyumpah jer…….tp xde la sampai doakan mende yg x elok kan……..siyez r,even da hampir 2 bln berlalu,airmata ni x benti ag……..nk jgk ngalir…..da kate stop! stop! stop!….still jgk nk ngalir……xpe la…….nanges la fara,tp jgn sampai org nmpak lak…nnt member ko sendiri meluat dgn ko…..sikit sikit nk nanges….ko bkn budak kecik lg la……..ko da besa even size ko x besar besar……sudah la……dengan laki camtu pon aku nak nanges???? nape????? Ya Allah,susahnye aku nk lupakan dia………knp????? mungkin ini dugaan terbesar dlm hidup aku……buat pertama kalinya aku rasa skit kerana cinta…dan hanya tuhan tau bertapa sakitnya hati aku……..betapa hebatnye diri dia smpai dia boleh lukakan aku macam ni sekali…….aku pon xtau ape istimewanye dia tu sampai leh wat aku sayang dia sgt2……aku tgk macam xde ape pun tp knpa hati aku leh terikat pd dia……….even skrg kami da xde ape2 hubungan n semuanye berakhir sbg seorang kawan,aku tetap xleh tipu diri aku yg aku masih cintakan dia…syg kn dia……klw perpisahan kami leh wat dia bahagia….aku terima even hati aku cukup terluka saat ni…….xpe la….janji dia bahagia……cuma 1 je aku xleh  nk sabar…..poyo r….leh plk dia tulis yg dia tu SETIA,PENYABAR……hello………………..itu bukan ko ea….kalo betul ko setia,xde nye ko terhegeh2 g kat betina x gune tu….n untuk pengetahuan ko,sblm kita clash lg betina tu dah ade jantan lain….free free je ko kena main ngan betina mentah cmtu weyh……sedar la…..betina tu saje nak mainkan ko la……….(aku pon sengal gak sebab cintakan ko n setia pd ko smpai skg….mmg aku sengal n aku mengaku tu…….sekurang2nye aku x hipokrit cm ko la!!!!) lantak la…janji ko happy…….even aku tau ko x happy pon skg ni….tlg la jujur pd diri ko………perkara penting yg perlu ada dlm hidup adalah JUJUR pd DIRI SENDIRI la mengong…..!!!!!!!!! aku marah ni…marah yer……….geram……….

ish…..tgk ni….kan dah terpanjang plak………sah sah xde org nk baca…..hahahahhahaha….xpe la…janji aku happy………

xleh nk upload pixca skali la plak…

tenet2….apsal la…….aku bayar weyh………addoooiiiiiii…..semua masalah……

Wednesday, May 5, 2010

apa kaitan hidup dan JAM???

ada orang kata hidup kita ni macam roda..

sekejap di atas n sekajap di bawah…

ada orang kata hidup ni banyak ujiannya…..

dan tak semua orang tabah melaluinya….

ada orang kata hidup kalau tak ada ujian,tak mencabar….tak adventure katanya…tp betul ke???

ada orang kata hidup ni simple je….ikut peraturan dan settle….

ada orang kata hidup ni rumit sebab terlalu banyak masalah yang menimpa….

walau apa pun kata mereka,bagi saya hidup ni macam jam….

kenapa macam jam??? dan kenapa mesti jam…..

kalau kita tgk jam, jarum jam sentiasa bergerak,macam tu juga la hidup kita….sentiasa berjalan,tak pernah berhenti kecuali kita mati…

jarum jam sentiasa bergerak ke depan dan bukan mengundur….samalah macam hidup kita, kita tak boleh buat masa tu berundur walau sesaat….even kita jalan berundur sekalipun,masa masih lagi bergerak meninggalkan kita….

jarum jam tak pernah ada setempat,sentiasa bergerak dan bergerak….macam tu juga lah nasib hidup kita….bukan setiap masa kita boleh tertawa dan bergembira,kadang kala kita tetap akan menitiskan airmata….

 

bila tengok perkaitan antara hidup kita dan jam,banyak yang kita boleh simpulkan….masa sentiasa berlalu dan tidak akan cepat atau lewat walaupun sesaat….masa sentiasa meninggalkan kita tanpa berfikir sama ada kita sudah bersedia untuk ditinggalkan….adakala masa melalaikan kita dan adakala masa menyedarkan kita….tempoh hayat kita di bumi ni pun di kira dlm betuk masa(tahun,bulan,hari,jam,saat)….semuanya berkait dengan masa(jam)…..saya suka jadikan jam sebagai simbolik hidup saya…..

 

semua orang ada pendapat dan pandangan mereka sendiri…..dan itulah pandangan saya…..hidup kita ibarat JAM!!!!

jam tangan atau jam dinding,terpulanglah pada anda……

=)……(^.^)

Friday, April 9, 2010

seminggu di rumah….kerinduan….

lama rasanye x meluahkan rasa pd belog yg ku cinta nih…… nak buat camne, 1 minggu ‘mc’ dan 1 malam kena tahan kat wad….agak menyedihkan la jugak…..walaubagaimanapun, padan muka diri sendiri….siapa suruh x makan,x tido,ngadap laptop,nanges je tau…kan diri sendiri da sakit….tp sakit macam mana pon,hati ni lagi sakit……huhuhu……BUDAK_COMEL_DEPRESS kejap……..

masa kat wad,sempat snap 2 3 pixca jer before hp tu mati……..sbb hp tu da tinggal nyawa-nyawa ikan je masa tu…..

 

pas discharged,seminggu la dok umah tanpa wat apa-apa…..tidur aje kejenye…….dah tu,hari-hari pening…nak buat camne kan,…even sekarang pon pening lg ni haa….yg pasti rindu sgt-sgt kt members n lappy ni……rasa cam nak nanges je……(emosi ciket)…

alamak!!!!!!!

tiba-tiba rasa lost kejap………

nanti sambung citer ag…….

Saturday, March 27, 2010

3 minggu bersama airmata…..

hari ni genap 3 minggu farah hidup bersama airmata….genap 241 bulan farah hidup di dunia ni……menghirup udara di bumi tuhan ni…

tetapi mengapa kali ni farah rasakan satu dugaan yang teramat kuat dan mencabar dalam hidup farah…..farah rasakan seperti hati ni dah tak kuat nak pikul tanggungjawab dalam hidup ni….menempuh segala dugaan ni…Ya Allah,hebat sungguh ujian Mu ini….fara sedar Tuhan tak akan menguji kita lebih dr kemampuan kita…

dalam masa  3 minggu ni farah rasa hidup farah tak bermakna….diri fara terlalu lemah…hati farah terlalu sakit….farah cuba utk gelak ketawa bersama sahabat dan rakan-rakan…tp sesungguhnya segala gelak ketawa dan senyuman utk tak dapat menutup kesedihan ini….bila sampai masanya airmata ni tetap mengalir….ramai yang kata jgn bazirkan airmata kerana seorang yg tak pernah menghargai diri kita….tu memang betul…tp mampu ke farah tahan airmata ini drpd terus mengalir…mampukah farah melupakan segala kenangan yg ada dalam memori farah ni? sampai bila farah harus berpura-pura hidup gembira sedangkan farah menangis? ingin sahaja farah tamatkan hidup ini utk melupakn segala pahit manis hidup ni…tetapi siapalah diri farah ini utk mengambil nyawa farah sendiri sedangkan farah hanya meminjamnya utk sementara waktu…ceteknya la permikiran farah di saat dan ketika ini….tapi kenyataannya,itulah yg farah rasakan sekarang…

farah akui farah ada ramai kawan yg cuba buat fara ketawa kembali….hilangkan kesedihan yg fara alami…tp itu tetap tidak dapat mengubah rasa yg ada pd diri fara saat ini…maafkan diriku wahai sahabat….

selama ni farah hidup dalam kepura-puraan…farah tunjukkan farah seorang yg ceria,’gila-gila’,sentiasa ketawa,kuat…..tp sebaliknya yg fara rasakan….farah ingatkan dengan buat macam tu farah akan gembira..tp hakikatnya tidak….malah farah rasa lebih sakit…farah tak boleh menangis,farah tak boleh tunjukkan kesedihan farah….dan sekarang,airmata yg farah pendamkan selama ni seakan tidak mahu berhenti….adakah ini balasan atas kepura-puraan itu?

tiada siapa akan faham keadaan diri farah….terima kasih kepada sesiapa yg cuba memahami farah….terima kasih kpd insan yg sudi mendengar n membaca luahan hati farah…..adakala kita bisa berkata-kata….adakalanya tidak….

andai farah dpt luahkan apa yg farah rasa ini pada mak ayh,abg n akak……

malam ini aku terasa seperti……..

26 Mac 2010…
aku berjalan sendirian di kawasan hostel ni…berhenti sekejap utk menenangkan diri..
tiba-tiba airmata mengalir mengenangkan hidup…..lg laju airmata ni menitis bila teringat pada mak,ayah,abg,akak,n arwah paklong…rindu sangat-sangat…diri terasa sunyi…
diri bertanya pd hati mengapa malam ini dirasakan seperti ada sesuatu yg x kena…tp hati membisu….
hati bertanya pd akal,apakah selama ini aku berjasa pd diri ku,orang sekeliling ku,orang yg ku cinta,oang yg ku sayang.. ataupun selama ini aku hanya menyakiti mereka…adakah hidup ku ini bermakna,atau sia-sia.mampukah aku membahagiakan mereka atau hanya melihat sahaja?
terlalu banyak persoalan yg bermain di minda….
nasyid “kau sahabat kau teman” mula bergema….semakin deras airmata ini mengalir…sekelip mata aku menangis teresak-esak seperti kanak-kanak yg tersesat..kepada sahabatku, maafkan diri ku jikalau pernah menyakitkan dan meluaki hati kalian…aku hanya insan biasa yg x mampu lari dr kesilapan…namum,terima kasih yg teramat sangat pd kalian kerana sudi menjadi sahabat ku di dunia ini dan ku harapkan persahabatan kita kekal buat selamanya…terima kasih juga atas kesudian kalian membantu diri ku ini di saat aku memerlukan kalian…kenangan indah kita bersama tak akan ku lupakan….andai aku tiada,teruskanlah perjuangan kita…

lagu sudah bertukar,nasyid “ke makam bonda” pon bermula…airmata ni mengalir lagi…teringat pada emak yg jauh dengan diriku…tp mak sentiasa di hati ku….banyak sungguh dosaku pd mak…maafkan farah mak,andai farah dpt putarkan masa ke belakang farah akan cuba gembirakan mak dan takkan sakiti hati mak..tp itu tak mungkin terjadi….hati ni berharap mak dpt maafkan segala dosa silamku dan aku BERJANJI akan cuba sedaya upaya utk membahagiakan mak ayah….ayah,farah sayangkan ayah…ayah jaga diri ye…sejujurnya farah risau sangat bila mak ayah jauh dr farah…bukan farah taknak telefon mak ayah selalu,tp farah takut farah tak dapat tahan sebak di hati ni….farah terlalu rindu pada mak dan ayah..
pada kakak ku dan satu-satunya kakak yang aku ada….'farah mintak maaf sebab sakitkan hati akak juga..tp farah syg sangat kt akak..farah cuma ada seorang kakak dan farah berdoa agar farah dpt kembali seorang kakak yg pernah memeluk fara suatu masa dulu…farah rindukan kasih sayang drpd akak…maafkan farah kerana banyak melukai kakak…
farah hanya mampu ungkapkan kata-kata ni di sini…farah x punyai kekuatan utk bicara seperti ini di depan kalian….keluarga dan sahabat farah adalah orang yg paling farah cintai….tanpa kalian,siapalah farah…
cinta,sayang dan rindu farah utk kalian….maafkan farah atas segala kesilapan farah….halalkan segala makan minum dan ilmu yg pernah di berikan pd farah…