Sunday, September 25, 2011

Kek Kukus Coklat

 

Assalamualaikum..

Salam hari ahad.. heehehe.. .esok dah isnin da, bermulalah monday blues bagi mereka yang anti dengan hari isnin.. Gladly, aku takde kelas hari isnin, so esok bakal pulang ke kampus.

Demi rakan-rakan yang ku sayang, aku wat kek kukus untuk diorang.. hehehe.. Sorry sebab lambat buat yer kawan-kawan.,, :)

Resepi untuk wat kek ni tersangat mudah lah.. ni untuk loyang bulat size 6 inci tu kot… tp dapat 2 loyang lah.. sorry, sebab aku tak ukur loyang tu pon td.. hehe.. :p

Bahan-bahan :

2 mangkuk tepung naik sendiri blue keys

Photo0736

1 cawan serbuk koko

aku guna yang ni

Photo0735

1 cawang gula halus

1 cawan milo

1 tin susu sejat (aku guna susu F&N)

1 cawan minyak masak

1 cawan air panas

 

Cara membuat :

1. Campurkan semua bahan kering tadi tu… (tepung, koko, gula, milo).. gaulkan…

2. masukkan telur yang dah dipukul kembang, susu, minyak dan akhir sekali air.. Kacau sampai sebati yer.. pastikan takde ketulan tepung lagi..

3. sapukan loyang dengan minyak or marjerin untuk mengelakkan kek tu melekat ngan loyang.

4. kukus dalam tempoh 45-60 min..

5. sejukkan, potong n hidangkan.

 

Sebelum kukus pastikan air betul-betul mendidih yer.

Kalau nak pastikan kek tu dah masak ke belum, try cucuk dengan garfu or toothpick yang belum digunakan yer!!! ahaha.. kalau ada yang melekat ngan garfu or toothpick tu, maknenye belum masak. Tapi kalau angkat tengok licin jer, dah masak la tu..

Simple je kan.. hhehehe.. masa untuk gaul bahan dalam 10min jer.. nak kukus je lama, sementara tunggu siap tu leh la korang online kejap ke kan..

ni lah rupa moist choc cake aku yang da siap tu..

Photo0738

 

yang pecah tu akibat dicucuk garfu.. hehehe.. takpe, biar rupa cacat sikit janji rasa sedap.. :)

Selamat mencuba!!! :)

Kenangan UPSR

 

Assalamualaikum guys,

Selesai sudah adik-adik jawab UPSR… hehehe.. hujung tahun kang keluar dah result kan.. Cepat sikit berbanding PMR ngan SPM.. Bila terbaca cerita pasal kes GURU TERLAMPAU tu, buat aku teringat kenangan masa UPSR dulu.. Tapi bukanlah pengalaman pahit yer.. ni pengalaman manis bak madu tualang tu!!! ahahaha… :p

Aku ingat lagi tarikh aku jawab UPSR tu, 3, 4, dan 5 September 2002 (kalau tak salah la kan) .. Sesungguhnya, hari tu la yang aku nanti-nantikan masa darjah 6 tu sebab aku tak sabar nak tamatkan zaman sekolah rendah aku!!! ahahah.. bajet nak cepat jadi remaja lah.. :p

Sebenarnya, sebelum UPSR tu aku ade konflik sikit dengan angka giliran aku. Tersalah angka giliran, kenapa? aku tak tahu sangat.. yang aku tau, ada kesalahan di situ.. walau apa pun, aku tetap jawab UPSR dengan jayanya..

Aku bersyukur masa tu sebab cikgu-cikgu dok bagi semangat kat aku setiap hari.. bukan aku je la, tapi kat kawan-kawan aku yang lain jugak. :) . Dengan semangat yang ada, dan janji yang aku nak tunaikan, semua tu aku lalui dengan tenang.. :)

Paper PEnulisan, PEmahaman, B.Inggeris, Sains, Matematik, semua tu aku jawab dengan penuh senyuman!!! hehehe.. lagi-lagi matematik la, sebab aku suka sangat math masa sekolah rendah dulu.. bukan setakat math, semua aku suka lah!! cuma penulisan je kurang sikit.. hehe.. tapi nasib baik masa tu kena buat 120 patah perkataan jer, so takde lah susah sangat kan.. :p

Habis UPSR, macam biasa lah kan. setiap hari g sekolah juz untuk main ngan kawan-kawan.. masa tu jiwa kanak-kanak lagi.. :p .. main la lompat getah, ceper, batu seremban, semua tu la kan.. nama pon duduk kampung.. :p

oh yer, sekolah aku ni kat kampung jer, so ade 1 kelas je bagi setiap darjah. disebabkan 1 kelas je, kitaorang jadi rapatlah. :) takde masalah dalam berkawan gitu.. macam family pon ada rasanya..

Lepas beberapa bulan, hari yang paling mendebarkan da sampai da. Seriously, aku lagi takut nak ambil result berbanding nak jawab exam. bukan setakat UPSR, sampai sekarang aku tetap sama.. :) .

Hari tu kiteorang semua berkumpul kat dewan sebab cikgu nak umum result UPSR. Lepas semua dah berkumpul kat dewan, aku saja lah naik bilik guru sebab cikgu lambat sangat. Tak sabar wohh mase tu.. Dalam hati berharap sangat aku dapat 5A.. Sampai je bilik guru, cikgu senyum kat aku.. Memandangkan masa tu akil baligh pon belum, aku wat tak reti je la.. Da cikgu senyum, aku pon senyum la kan tanpa ade sedikit pon perasaan syakwasangka(betul ke eja tu? :p) .. tapi rasa pelik tu ada la sikit.. hehehe…

Lepas tu cikgu wish Tahniah kat aku.. Masa tu, aku rasa cam nak nangis pun ada, tapi dalam hati masih mengharapkan 5A tu jugak!!! Dan, Yes!!! aku dapat 5A!!! :) .. turun dari bilik guru tu aku senyum ajer.. hehehe.. tapi tak gtau pon kawan-kawan aku kenapa.. aku nak biarlah diorang tahu dari mulut cikgu sendiri..

Lepas semua keputusan dah umum, cikgu jemput ke depan untuk gtau apa rahsia or cara aku belajar.. hehehe.. dan dan dan, sebenarnya takde rahsia langsung.. sesungguhnya aku bukan seorang pelajar yang rajin.. :p .. tempoh aku belajar cuma dalam kelas semata-mata termasuklah kelas tambahan yang cikgu buat petang-petang tu.. Lepas kelas tambahan, balik rumah, tengok TV sampai malam.. tu je la rutin harian aku.. hehehe.. :p

Tapi memang aku seronok sgt bila dapat keputusan UPSR tu, mak ayah pon happy sangat dengan result aku.. Kalau bukan usaha cikgu-cikgu SKTM tu, mesti aku tak sampai ke tahap ni.. takdenye masuk u kot.. Terima Kasih sangat sangat kat cikgu sebab sudi tahan kerenah budak sorang nih.. hehe.. kaki ponteng sekolah, kaki tak siap keje sekolah, ni lah budaknyer.. hehehe.. :p .. apa boleh buat, belum akil baligh kan masa tu… :p

So, tu je la pengalaman UPSR aku yang panjang berjela nih.. hahaha.. letih taip… letih orang baca.. silap silap separuh jalan je di baca nyer.. hehehe… :p

sekian… :)

Monday, September 19, 2011

Assalamualaikum guys,

sangat jarang nak mengupdate entry di blog ni, blog pon semakin terabai.. Camtu jugak laman sosail yang lain.. Aku pon tak tahu kenapa rasa macam malas sangat.

Lately, aku mengalami masalah problem yang agak pelik.. Tetibe aku keliru macam mana nak eja hari "ahad".. Tetibe aku keliru dengan apa yang aku baca.. Sebut lain, baca lain,faham lain.. Adehh!! Agak korang nape ye? Hurm..

Sekarang kes final project aku plak, nama aku takde dalam list plak.. Takde supervisor, takde ape.. Hurm... Tu yang rasa makin malas nak belajar..

Belum masuk kelas business entrepreneurship yang ntah ape ape tu.. Group pon kucar kacir...

For once, aku rasa cam nak putus asa... Cam nak benti jer... Hurm... :(

Tuesday, September 13, 2011

Someone Said…

 

Assalamualaikum guys,

Lumrah seorang gadis, bila ada masalah jer mesti mood menaip tu sampai walaupun takde ape nak di ceritakan. Ni pun berkaitan hal peribadi, tetiba hari ni rasa down jer.. terasa macam peristiwa MAc 2010 bakal berulang. Tapi biarkanlah.. Lupakan aje kerana ada yang mengingatkan :-

 

“there's nothing people can help you, except yourself. in relationship realm, your maturity help you to solve the problem. it's not bad idea to ask others to help, but prove to them that you can stand firm without relying to others. because in the end, it is you who step trough the door~”

“strength is most common problem for people. it's more like "Can I?" or "Why?". stop questioning and start to find the solution now. it's good to start "what should I do to solve this?", or perhaps "It should end, now and forever!". adding for question on top existing question wouldn't help ^ ^ there's strength inside everyone, you only need to find it :D”

~jesseclane~

 

Thanks kawan coz sudi mengingatkan.. :) . So I need to be strong :)

Saturday, September 10, 2011

Short Post

 

Assalamualaikum guys,

Sebelum raya till after raya still takde kesempatan nak update blog. Bulan puasa sibuk berniaga, raya sibuk berayak kat rumah dan lepas ni bermulalah tugas aku sebagai pelajar sepenuh masa.. jadi memang kurang masa nak update dah lepas nih..

Pada yang singgah dari segmen ape semua tu, aku nak mintak maaf sebab belum berkesempatan nak melancong p tempat korang.. Tapi aku janji, nanti aku singgah jugak yer.. Siap follow sekali blog yang aku tekan je “join this site” terus je leh follow.. :) bukan memilih, tapi ikut kesempatan waktu dan internet jugak.

So, tu je la kali ni.. Ada masa aku p melawat blog kengkawan yer… :)

Bye!! :)