Tuesday, November 23, 2010

Kasih Antara Kita

Terciptanya kita terciptalah rasa
Tercipta cinta, tercipta rindu
Tercipta episod penuh berwarna antara kau dan aku

Terasa segalanya sempurna tanpa cela
Lihat dari hati bukannya diri
Bagai puteri menanti putera kasih antara kita

Walau dipukul kuat ombak cinta
Melayang jauh jauh seketika
Kembali kerna percayakan kita
Terasa bagai dongeng kisah asmara
Berputik kita kerna rasa
Kasih yang tercipta antara kita

Terciptanya kita terciptanya rasa
Tercipta cinta, tercipta rindu
Terasa semuanya sementara sumpahan antara kita

Walau dipukul kuat ombak cinta
Melayang jauh seketika
Kembali kerna percayakan kita
Terasa bagai dongeng kisah asmara
Berputik kita kerna rasa
Kasih yang tercipta

Oh dugaan berdua tiada beza
Oh dari mana datangnya sentiasa
Kabur tiada dapat kita menghalangnya
Kasih…

Walau dipukul kuat ombak cinta
Melayang jauh seketika
Kembali kerna percayakan kita
Terasa bagai dongeng kisah asmara
Berputik kita kerna rasa
Kasih yang tercipta antara kita

Terciptanya kita terciptalah rasa
tercipta cinta, tercipta rindu

 

 

*Kasih Antara Kita

By : Zarina & Adeep

Special for you sayang….

Monday, November 22, 2010

Hari Pendaftaran Asrama & Konvokesyen ke-5 Unisel.

21/11/2010…

Hari ini aku g mendaftar asrama. Sem lepas dok luar, sem ni dapat rezeki dok hostel semula memang bersyukur sangat- sangat. dan lebih bersyukur bila Unisel dah mula gunakan sistem I-Daftar, so pendaftaran jadi mudah dan cepat. Sampaikan ayah terkejut bila farah amik kunci rumah dalam masa tak sampai 10 minit pon.

Pagi tu gerak g Klang dulu, dari Klang baru ke Unisel. Masa sampai Unisel, excited sangat bila tengok ekspo jualan kat situ. Macam- macam ada….da ala- ala Astro gitu….hehehehee….tapi yang paling geram bila tengok patung- patung nih..40529_419389517702_704662702_5246412_5547955_n_thumb[1]

yang ni jugak…z161828097

 

 

 

 

 

 

comel sangat- sangat. My cousin tanye, nak ke? then my answer is : “ tunggu farah dah konvo, abg nak bagi 10 pon boleh”…ayah dengar pon tergelak…hehehe…

tapi, bila tengok orang lain konvo, aku pon jadi tak sabar nak konvo..tapi aku nak konvo tu dengan keputusan yang cemerlang…if possible, ANUGERAH DEKAN….tu yang aku nak, bak kata ayah, “ jangan sia-siakan 3 tahun masa belajar tu..biar keputusan makin naik, bukan turun..ayah taknak 3.50 tu tapi ayah nak 4.00”…huhuhu…susah jugak bila harapan mak ayah tinggi sangat ni.. jadi takut pulak, takut kalau-kalau aku TERkecewakan mak ayah…mintak-mintak idak ler…sebab aku pun nak yang terbaik..Perhaps semester ni Dekan lagi and aku akan dapat apa yang aku nak…

Tapi, ayah kata, belajar saja tak cukup. Yang paling penting pengalaman bekerja tu… Tak semua orang yang belajar tinggi sampai tingkat 4 tu dapat cari makan, dan tak semua orang yang belajar setakat tingkat 1 tu gagal nak teruskan hidup.(agak-agak korang faham x? hikhikhik)

Cikgu pun pernah cakap, “ kalau awak belajar untuk lulus exam, awak akan lulus..dan kalau awak belajar untuk bekerja, awak akan bekerja”. Maksudnya kat situ, tak semua orang yang belajar dan dapat keputusan yang bagus akan dapat kerja. Kenapa dan mengapa, biar orang tu jer tau…

So, aku belajar sebab aku nak kerja. aku nak sara mak ayah aku. aku nak bayar wit pinjaman PTPTN aku, dan aku taknak segala ilmu yang aku dapat dan duit yang aku habiskan untuk ilmu tu jadi sia-sia.

Bayangkan, 1 sijil diploma bernilai lebih kurang RM24K…kalau aku tak dapat kerja, aku dah bazirkan 3 tahun masa dalam hidup aku dan duit 24K tu pon tak dapat beli masa yang aku dah bazirkan 3 tahun tu…banyak sangat kerugiannya…

Jadi, kesimpulannya, belajarlah bersungguh-sungguh. Kalau emo pon kena control. dan cari pengalaman bekerja time belajar nih. Baru adventure…..hehehe….

OK lah…time to Sleep…..sape yang dah konvo tu, congrats ya!!! yang belum tu, do ur best!!!! biar hari konvo tu jadi hari paling bernilai dalam hidup kita…….!!!!!

ASSALAMUALAIKUM W.B.T

Saturday, November 20, 2010

JADUAL HARIAN???

OKEYH……dulu kita pernah belajar macam mana nak wat jadual ni masa zaman sekolah rendah dulu. Tapi dalam 10orang yang buat, mesti 1 orang je yang follow pe yang dia buat tu…kalau aku, memang tak pernah follow…aku suka kehidupan yang tak teratur sebab aku ni jenis orang yang cepat bosan ngan keadaan dan orang sekelilng…

tapi aku rasa sekarang aku dah kena mula buat jadual, biar aku jadi makin cepat bosan and akhirnya aku hidup dalam dunia aku…

bila aku hidup dalam dunia aku sendiri, orang lain ak payah nak jaga hati aku dan aku tak payah nak jaga hati orang lain..

semakin hari aku semakin rimas, seolah-olah aku tak ada ruang untuk hidup sendiri. untuk buat apa yang aku nak, untuk buat apa yang aku rasa aku patut buat, untuk buat diri aku bahagia..

hurmm……..

mungkin aku patut wat camni….

6am – 7pm = time study aku….

7pm – 6am = untuk dia….

 

mane mase untuk aku???

masa untuk aku time aku study……

6 am -  7pm tu la untuk aku wat sume mende yang patut…..

tak payah rehat tubuh n minda…

mati kering r gitu aku….

hurm……

masa tidur aku pon aku tolak sebelah….

yang pasti aku akn pastikan 24jam tu aku bersama DIA yang SATU….

 

-sekian,

yang benar,

insan yang sedang merasa apa itu kebosanan dan mula rimas dengan semua perkara….

 

harap maklum…

 

terima kasih…..

TUNANG, NIKAH, KAHWIN

huhu….tetibe nak bercerita pasal ni pulak….da sampai seru ke makcik??? hahahahaha……

okeyh okeyh!!! jangan salah faham kayh!! nak bercerita pon sebab musim cuti sekolah dah start…. cuti sekolah = majlis kenduri kawin…

mak mak kt umah tu, dah tak payah nak sibuk sibuk masak kat dapur…

ayah ayah plak dok menghitung nak g majlis yang mane dulu…

pakwek pakwek nak try tackle sorang dua makweks kat majlis tu…

makwek makwek pulak, dok melaram abes mengalahkan pengantin yang nak bersanding hari tu….

budak budak plak, seronok sakan dapat main bunga telur n bunga manggar…..huhuhu..(teringat zaman kecik- kecik dulu)

hari ni pon ade majlis sambut menantu kt depan umah ni haa….akhirnya, kahwin jugak ABG ZUL tu….huhuhu..

semalam, akmal (pakwek) g majlis tunang paksu nye…berdebar katenye, padahal orang lain yang nak bertunang….boleh plak gitu…hikhikhik…

bila dah cerita sal majlis tunang n kahwin orang lain, bermula lah cerita sal kiteorang plak…

kenal dah 4 tahun…bercinta dah 3 tahun… mak pulak dok tanye bila abang sorang nih nak masuk minang…bila saya forwardkan mesej tu pada dia, dia akan cakap “ sabar ye sayang, b nak kumpul duit dulu..takkan nak bagi sayang b makan pasir..lagipun tunang, kahwin ni sekali seumur hidup, b nak wat meriah” (lebih kurang cmtu laa)…

then, saya akan cakap kat mak, “ mak, akmal kata dia nak kumpul duit dulu…lagipun farah belajar lagi..nantilah”….so, perbincangan antara ibu dan anak tamat di situ…huhuhu….

yang mak ayah plak, nak farah kawin dengan bekas tunang farah tu…n farah taknak….bila si akmal ni dengar nama mamat tu, jeles semacam je dia….takot cinta hati di kebas orang…huhhu…

saya jugak mangsa keadaan……….

saya pernah baca yang majlis tunang ni kalau boleh dirahsiakan, takyah nak wat meriah sangat macam orang skg ni wat…membazir jer…kaklong kata, nak kena rahsia tu ada sebab dia bukan saja-saja….misalan kalau putus tunang, family kita je tau..orang luar tak…so, takdelah nak malu sangat…..BETUL JUGAK CAKAP KAKLONG TU….

farah ni, kalau boleh, majlis tunang biar simple…antara family kita n pihak laki jer….tak payah kenduri sampai tahap pasang 2 3 bijik khemah tu..membazir jer….huhuhu….tapi dia plak, nak meriah…..hurrmmm…kita da bagi senang pon nak susah…apedaaaaa….huhuhuhu…(mati aku kalau dia baca nih…hikhikhik)…

lepas tu, aku pernah baca kalau majlis nikah kahwin pulak patot disebarkan di war-war kan agar tak timbul fitnah…..

haaaaaaa,….yang tu saya setuju sangat sangat……tapi setuju pon, takdelah sampai tahap membazir and menambahkan hutang or apa jer…..

majlis ala kadar pon da cukup da….tak payah nak wat grand cam DATO’ SITI tu or Sheikh Muzaffar tu….buat setakat yang kita mampu…udah….jangan membazir…lagipun nak wat majlis grand tu xde dalam syarat sah nikah pon…..jadi, jangan nak membebankan diri yer…..

kalau boleh, aku nak tunang tahun depan…tapi memandangkan dia ada alasan kukuh “NAK KUMPUL DUIT'” , so, terpaksalah aku tangguh ke tahun lain…..huhuhu….

pada yang BERTUNANG, BERKAHWIN atau BERKAHWIN LAGI TU…..SEMOGA BERBAHAGIA KE AKHIR HAYAT….

 

*cerita ini tidak ada kaitan ngan sape –sape yang masih hidup atau yang telah meninggal dunia…..=)

Tuesday, November 16, 2010

C.I.N.T.A

Sepanjang 20 tahun aku hidup dan bernafas di bumi Allah ni, pelbagai perkara telah ku lihat dan ku tempuhi.

antaranya adalah CINTA..

CINTA, satu perkataan yang banyak maksudnya dan hanya boleh ditakrifkan oleh orang yang merasai apa itu cinta..

bagi aku CINTA adalah apabila kita menghormati, mempercayai, menghargai dan membahagiakan orang yang aku cintai meskipun dia bukan milikku..itu adalah cinta kepada manusia…

CINTA kepada Allah pula apabila aku bersedia mengabdikan seluruh kehidupan ku untuk bersujud pada Allah, mengikut perintah Allah, beriman pada Allah dan Rasulnya serta malaikat dan kitab Al-Quran..Percaya pada Allah dan berpegang pada kalimah “Lailahailallah” yakni tiada tuhan melainkan Allah dan percaya bahawa “Muhamammadurasulullah” iaitu Muhammad itu pesuruh Allah..

manakala CINTA kepada ibu bapa adalah pabila aku hidup untuk membuat mereka tersenyum bukan berduka. Membuat mereka tertawa bukan bersedih. Menjaga mereka dan bukan mengabaikan mereka. Menjaga kehormatan keluarga dan bukan mengaibkan mereka.

Itulah takrifan CINTA pada diri aku. setiap orang mempunyai pendapat masing- masing dan makna CINTA masing- masing.

Telah banyak kedukaan aku lalui kerana CINTA pada MANUSIA. Telah banyak kerosakan di dunia ini kerana CINTA pada MANUSIA.

Namun, mengapa masih ada insan yang mengabdikan diri pada CINTA MANUSIA?

Membiarkan diri dilukai dan disakiti kerana CINTA MANUSIA.

Apakah CINTA pada MANUSIA itu terlalu agung hingga kita sanggup menangis kerananya?

Jika dihitung, berapa kali kita menangis kerana CINTAKAN seorang insan dan berapa kali kita menangis kerana CINTA ALLAH???

seringkali kita dengar

“ Cinta pada bunga, bunga akan layu.Cinta pada manusia, manusia akan mati. Cinta pada ALLAH itulah cinta hakiki”.

aku bercerita di sini bukan kerana ingin mendabik dada menyatakan aku memiliki cinta sempurna. tidak sama sekali.. tetapi aku bercerita di sini kerana ingin menceritakan satu perasaan yang aku sendiri lalui..mungkin akan ada insan yang merasakan meluat ataupun geli dengan apa yang aku katakan, tapi itulah hakikatnya.

Andai dirimu mampu memiliki CINTA seorang insan, janganlah terlalu mengagungkan cinta itu kerana perasaan CINTA itu sendiri datang dari ALLAH. Dia hanya memercikkan sedikit rasa CINTA pada kita untuk kita rasa bahagia, jadi janganlah terlalu bangga hingga kita LUPA bahawa rasa CINTA itu datang dari ALLAH ya RAHMAN dan ar-RAHIM (pengasih dan penyayang).

Ramai yang akan berkata “ saya cintakan awak sepenuh hati saya” atau “ hanya awak cinta hati saya, hidup dan mati saya untuk awak”. MasyaAllah, apakah cinta manusia itu lebih berhak dari cinta kita kepada Allah? Aku akui, aku sendiri pernah berkata- kata begitu satu tika dahulu. Namun kini aku sedar bahawa aku tersilap, aku sudah terlalu jauh dari-Nya. Aku meletakkan darjat cinta aku pada seorang lelaki lebih tinggi dari cinta aku kepada maha pencipta. Aku mencela diri aku, aku melukai tubuhku, aku menyakiti hati ku kerana CINTA pada seorang LELAKI. Hingga aku terlupa bahawa apa yang aku miliki adalah pinjaman di dunia semata-mata. Aku lupa bahawa DIA meminjamkan tubuhku kerana ingin aku BERSUJUD padaNYA dan dia memberikan aku hati dan perasaan agar aku sentiasa MENGINGATI-NYA. Aku lupa semua tu, aku alpa. Mungkin kerana itu aku tak pernah bahagia saat aku mencintai seorang lelaki. Mungkin itu petunjuk dari Allah agar aku kembali mencintai-NYA.

Ya ALLAH, ampunkan aku kerana aku telah melupakan-Mu. Ampunkan aku kerana aku telah menyalahkan takdir-MU saat aku kecewa sedangkan itulah QADA’ dan QADAR yang telah KAU tentukan bagi ku. Ampunkan aku kerana tidak bersyukur atas nikmat CINTA MU YA ALLAH. sesungguhnya aku hanyalah seorang hamba yang kerdil dan hina di sisi-MU ya ALLAH. Hadiahkanlah aku sebuah CINTA yang AGUNG, yakni MENCINTAIMU seluruh hidup ku. Hadiahkanlah aku sebuah kerinduan pada MU agar aku sentiasa mengingati MU, YA ALLAH. Sesungguhnya KAu maha mengetahui isi hatiku.

SAHABAT,

Sesungguhnya CINTA ALLAH itu MAHA AGUNG. Janganlah engkau terlalu mencintai seorang manusia sedangkan manusia itu tetap hamba ALLAH seperti dirimu. CINTAILAH seorang insan kerana ALLAH. Andai hari ini kau terluka kerana cinta manusia, kembalilah pada DIA kerana CINTA pada ALLAH akan sentiasa membuat kau tenang dan gembira.

 

 

 

(** semua yang aku cerita kat blog ni adalah untuk mengingatkan diri aku sendiri dan orang yang membaca. Aku juga insan biasa yang mempunyai banyak kelemahan dan tidak sempurna. Mungkin dahulu aku seorang yang tidak pernah bersyukur, tetapi kini aku cuba mengubah diri aku agar lebih baik dari dulu… pada yang rasa meluat dengan setiap entri aku, ANDA DIALU-ALUKAN UNTUK TEKAN Alt + F4 KERANA SAYA TIDAK BERUBAH KERANA ANDA TAPI SAYA BERUBAH KERANA ALLAH. tujuan saya bercerita bukan untuk mendabik dada tapi untuk mengingatkan diri saya sendiri….)