Friday, August 26, 2011

Harapan Syawal..

 

Assalamualaikum guys,

Nak dekat raya dah kan..sedar tak sedar dah hujung bulan dah pun… Aku plak semakin sibuk sebab nak kat raya ni makin ramai pelanggan datang beli baju raya..

Macam yang korang dah tahu, tahun ni aku kerja ngan paklong aku sebab aku nak cari duit lebih.. Duit untuk beli baju raya aku, mak, ayah n share beli baju en.boyfie aku..

Syukur Alhamdulliah, semua tu aku dah tunaikan.. Semalam, bila dapat belikan baju untuk mak aku, hampir mengalir airmata ni. Rasa bersyukur sangat-sangat aku dapat beli baju tu.. Tapi aku tahan airmata tu sebab ramai orang kat shopping mall tu.. Baju mak, set ngan tudung sekali..

Hari ni settle baju ayah.. Baju melayu, kain pelikat n kopiah.. Hari ni pon airmata aku hampir mengalir sekali lagi sebab aku berjaya tunaikan hajat aku..

Hajat terbesar aku tahun ni, aku nak beraya ngan mak ayah aku.. aku nak ada ngan mak ayah aku sebelum malam raya.. dan aku nak semua pakai baju yang aku belikan masa hari pertama raya… aku harap sangat…

Itulah Harapan Syawal aku tahun nih.. Dan aku harap apa yang aku inginkan akan tertunai… InsyaAllah…

Monday, August 22, 2011

Changing Run Level on Red Hat LINUX

 

 

Assalamualaikum guys,

Entry kali ni cuma aku nak berkongsi apa yang aku ulangkaji hari ni pasal LINUX.. maybe mende ni nampak senang, tapi percayalah ramai gak yang search pasal nih.. hehehe… :p

Kali ni aku dok ingat balik cara nak tukar dari User Interface yang cantik tu kepada Command Prompt yang hitam tu..

Mula mula kita log in sebagai ROOT dulu yer.. senang nak tukar setting.. :)

sebelum tukar setting, kita buat backup file dulu… sekarang ni guna file inittab so kita akan backup file ni..

Cara dia… korang taip cp inittab inittab.bak dan enter.. so, takde la nanti sistem korang jadi kurap (corrupt) kalau salah command nanti… :)

Lepas tu taip vi /etc/inittab macam kat bawah nih.

image

Bila tekan ENTER akan keluar macam ni..

image

Tekan ENTER untuk continue dan akan keluar cam bawah ni pulak. Lepas tu cari baris yang di highlight tu.

image

Ok.. Dah jumpa? Kalau dah, gerakkan cursor menggunakan arrow kat keyboard ke nombor 5 macam kat bawah ni pulak.

image

dah? Tekan i (insert mode) dan tekan delete. lepas tu replace dengan num 3. macam kat bawah ni jugak.

image

bila dah siap.. tekan Esc .. dan taip :wq macam kat baris last sekali tu.

image

Bila tekan ENTER, akan keluar macam ni.

image

kalau nak tengok perubahan dia sila taip reboot / init 6 .. dan ENTER.

image

Bila Reboot dia akan jadi macam ni..

image

Dan akhir sekali jadi macam ni…

image

Lepas tu korang boleh log in macam biasa.. kalau nak tukar kepada User Interface, sila tukar 3 jadi 5 yer…

Thursday, August 18, 2011

Segmen Promosi Blog 500 Follower Ke Bawah

 

Assalamualaikum guys,

Nampaknya bulan ni memang aku jarang sangat-sangat update sebab masa tak mengizinkan sangat. kekadang tu internet connection pon jeles ngan aku terus tak bagi aku online.. :(

Nampaknya Cik Ima tagged aku untuk segmen Anif Abdullah nih.. Takper la aku join ajer. Kalau bertambah follower, makin bertambah la pembaca pada info info yang ada kat blog aku neh.. hehehe.. bab personal tu, taknak baca pon takper.. :)

kakakkakaka

klik banner untuk join!!! :)

 

pehtu, mr Anif kita ni nak tahu nama and hobi kan… okeyh..

Nama saya SITI FARAH and orang panggil FARAH jer… Dan saya suka errr… urmmm.. sy suka online and main game SOLITAIRE.. :)

 

Saya nak tag kawan-kawan, tapi saya tak tau nak tag saper.. kalau taknak tag boleh tak? tapi kan, biar saya tag insan nih…

Cempaka Putih

Nota Terakhir

tu je kot buat masa nih… hehehe…

Selamat malam semua… :)

Monday, August 15, 2011

Customer Always Right… Betul ke?

 

Assalamualaikum guys,

Lately ni teramat sibuk coz membantu paklong berniaga kat depan Plaza Metro Kajang. Selasa ke kolej dan khamis kembali ke Kajang. So tak banyak masa nak update blog. Nak FB pon jarang-jarang.. Tapi ada ke reader blog aku nih? hehehe…

Berbalik pada tajuk kat atas nu… Korang rasa Customer Always Right ke tak? Bagi aku, Tak pun…. :p … Kenapa tak? sebab minggu ni aku terpaksa berlakon manis depan pelanggan yang membuatkan aku terpaksa senyum KAMBING!!! :p

Sumpah cakap, memang sakit hati derr… Panas jer.. Aku bg 3 Kes yang aku hadapi setiap 2 hari..

KES 1.

Pelanggan : Kak, baju kurung ni berapa yer harga dia?

Aku : oo.. yang ni RM150 kak.

Pelanggan : takleh kurang lagi ker?

Aku : Boleh, sy bagi RM 110 lah.. LAst tau.. habis kurang dah tu.. (malas nak bazir masa)

Pelanggan : Ala kak, RM 100 tak boleh ke?

Aku : RM110 ni pun dah kira banyak dah kurang kak.. Kalau RM100 memang susah nak bagi kak..

Pelanggan : Ala kak, sy tengok kat dalam (Plaza metro Kajang) tu lagi murah je dari ni.. sy boleh dapat RM99..

Aku : hurm, RM 99 pun kalau akak mintak kurang pon tak dapat kan? Net price.. saya ni dah bagi kurang banyak dah tu. Sulam cantik.. Labuci lagi.

Pelanggan : RM 100 la kak……. kalau tak boleh, takpe lah..

Aku : RM110 lah..

 

Dia pun berlalu pergi… Okeyh, korang nampak tak tu??? Aku bagi less RM 40 kot… banyak tu.. Kalau nak beli kat dalam shopping mall, ade tak korang mintak less?? Contohnye Jusco la.. Even 55sen , sanggup korek dompet nak bayar kan… ini, kat sini da bagi less pon nak lebih-lebih lagi.. hehh!! siap kata kedai kat dalam boleh dapat lagi murah.. Kalau dapat, apsal kau tak beli je kat dalam tu miss.. Bikin gua badmood jer masa tu. Bila dah bagi RM100 kau taknak beli pulak.. buat muka sombong ngan aku.. ade aku heran?? Sikit pon tak la…

 

KES 2.

 

P : Dik, semalam akak beli baju nih.. tapi kan dek, leher dye ketat lah.. kesian anak akak ni ha.. leher Teluk Belanga ada tak dik?

Aku : Kak, size ni semua jenis leher cekak musang kak.. Lagipun semalam akak try dah kan kat anak akak.

P : tu la dik, tapi tak boleh butang ni dik. tak makan anak akak ni nanti.

Aku : Akak ambil size yang lagi besar lah.

(bila dah try size lain)

P : ala dik, sama jer.. Pulangkan duit boleh tak dik? semalam akak beli harga RM50

Aku : Camtu, kitaorang tak boleh nak pulangkan duit kak.. akak tukarlah barang lain kak.

P : akak taknak yang lain, akak nak beli baju melayu untuk anak akak ni jer.

Aku : kalau dah jual, memang tak boleh nak pulangkan duit kak.. Kena tukar barang. Semua kedai camtu kak. akak tukar la ngan pelikat ke batik ker.

P : batik akak dah banyak. akak taknak.

Aku fed-up so aku blah sebelum pahala aku kurang coz tinggi suara.. Paklong aku plak layan customer tu.

Paklong : ambil la barang lain cik, duit memang tak boleh pulangkan. Dah bayar Tokey.

P : Ala pakcik.. boleh la,. saya taknak lain tu..

Selepas 15 min, aku dan paklong juga lagi sorang pekerja fed-up sangat. So, paklong pulangkan balik RM50 tu.. Hurm, para customer sekalian, barang yang sudah dijual tidak boleh dikembalikan. Dalam kata lain, tukar boleh, nak duit semula tak boleh!!! :p Take note okeyh… :p ..


KES 3.

P : dik, kalau baju warna ni size anak akak 3 orang ni ada tak?

Aku : saya try cari dulu ye kak…

Lepas bersusah payah menbunggah segala baju yang ada….. then tak jumpe kaler yang same untuk semua anaknya terus beliau berlalu pergi sambil berkata “Takpelah dik, akak cari tempat lain jer”

Dalam hati aku, watdehal?!? penat kot bunggah and kemas balik.. kaler lain sikit pon kau takmo.. Boria eyh? hehehe… :p tema biar bertempat.. jangan dari mak bapak anak semua nak kaler same.. macam segulung kain..

 

Memang iman aku teruji la time kes kes cenggini berlaku.. kes lain banyak lagi.. tapi aku malas nak taip.. dah panjang dah nih… heheeh…letih korang membaca..

Kesimpulannya, tak semua tuan kedai yang baik dan leh sabar layan karenah customer. Dan aku rasa paklong aku ni dah kira baik sangat dah ni.. Dan kita customer, cubalah faham keadaan tuan kedai tu.. Diorang nak untung bukan semata-mata nak sara hidup.. tapi termasuk sewa tapak/kedai yang diorang kene bayar beribu-ribu untuk sebulan tu.. Tolong understand Lar…. :p

Ok lah, aku nak berehat… selamat malam semua… :)

Tuesday, August 9, 2011

Jangan Layan

 

Assalamualaikum guys

Malam ni jiwa agak kacau sikit.. mula-mula Ok jer… tetibe satu mesej membuat aku rasa nak mencarut, mengamuk dan kasi hantam itu orang kaw-kaw!!!

Ye, aku nak lupakan dia.. aku nak jauh dari dia..aku taknak fikirkan dia lagik…

Kau ada awek, kau lukakan aku kau sakitkan hati aku, kau lupa aku. Tapi bila awek kau wat perangai cam syial kat kau, kau cari aku. Bila kau sunyi, kau cari aku.. apekes der??? cukup la awek kau tuduh aku n hina aku macam macam kayh!!!

Well, awek kau jer baik kat dunia ni.. aku ni teruk.. tak layak pon nak berkawan dengan kau.. lagipun buat apa aku berkawan ngan kau. Aku ada sang BF yang lebih baik berganda dan sayang aku berganda.. Kau dan aku, semua tu kisah lama.. Bagi aku, kau just sejarah yang tak penting. Takde dalam exam pon.. So, g main jauh jauh!!!

huhhh!! aku dengar nama kau jer aku jadi tension.. hurm.. apa pun, aku nak ucap takziah kat kau sebab nenek kau baru meninggal.. tu pun aku tau dari FB abah kau.. AlFatihah untuk arwah.

Mungkin kau sunyi sebab pemergian arwah, aku faham.. Tapi please ar jangan ganggu aku lagi. Pergilah mengadu kat awek kau tu.. Aku takde kene mengena dengan kau..

Sekian…

notajari: entry personal..

Thursday, August 4, 2011

Di Bunuh dan Di kerat

 

Assalamualikum guys,

Selamat sudah menunaikan puasa untuk hari ke-4. Hari ni tengok berita asyik cerita pasal kes bunuh jer. 1 pasal kes Dr.Rohani yang dibunuh di apartment nye sendiri.

Yang ke-2 ni agak ngeri sikit. Di bunuh dan di kerat. Lokasi, kat Taman Kosas, Ampang. Mayat seorang wanita ditemui di atas siling pangsapuri yang tak berpenghuni tu. hurm…

Aku follow berita ni dari tengahari lagi, mula-mula penduduk kat situ ada terhidu bau busuk lepas tu ada yang terjumpa kaki kat atas lantai. Bila hubungi polis, polis jumpa plastik dan sarung bantal kat atas siling. Plastik dan sarung bantal tu mengandungi mayat yang di kerat. Kaki yang dijumpai tu mungkin terjatuh dari siling tersebut.

Lepas tu, polis jumpa mayat kat dalam mangkuk tandas. Mungkin tak larat nak angkat dah so sembunyikan kat situ jer. Lepas bedah siasat dibuat, Mayat tersebut adalah seorang wanita dan dipercayai mengandung. Lepas tu ada satu mayat kanak-kanak lelaki bersama ngan mayat wanita tu. Bangsa, belum dikenalpasti lagi..

Hurm.. tu yang aku dengar masa tengok berita. Berita selanjutnya kita tunggu paper esok aje lah.. tapi tu la, kes bunuh sana sini. Apa nak jadi la sekarang nih. aku pun tak faham..

Apa pun, harap jauh la dari mende-mende gini.. Takmo bermusuh ngan sape sape.. Kang naya jer weyh… diorang ni wat nyawa manusia tu macam nyawa ayam jer.. Bunuh dan kerat.. Harap sangat pembunuh tu kena hukuman gantung sampai mati. tu ajer.

Sebelum tu, aku nak mintak maaf kalau ada yang tersalah dalam info yang aku cuba sampaikan ni yer.

Sekian.

#1 Spontaneous Thursday

 

Assalamualaikum guys,

Nak pengsan japs!!! eyh… takleh!! pose pose… Ok, nak menjerit japs…

MTT follow blog aku!!!!! ngeee :D

Tak cayer? Tengok ni,

MTT

Wednesday, August 3, 2011

Sahur Dulu Dan Sahur Sekarang.

Assalamualaikum guys,

dah masuk hari ketiga kita berpuasa kan.. Dan hari ketiga ni aku bersahur di unisel. Memandangkan bujang, aku minum 2 kotak susu Dutchlady Low Fat.. Hehehe... Tetiba, terfikir perbezaan sahur dulu-dulu ngan sekarang.

Dulu
pagi-pagi, mak yang kejutkan makan sahur.. Menu sahur yang paling menyelerakan, telur masin ataupun sardin.. Ada je salah satu tu, terus nafsu makan tu bangun tido sekali..hehehe...
Lepas sahur, tengok tv jer sebab menanti subuh.. Dah subuh, bantai sambung tengok TV lagi.. Dulu kan pose time cuti sekolah.. Paling best sekali, bila tengok rancangan Kisah Anbiya' yang host tu Wardina saffiyyah... Suka sangat!!!

sekarang
bangun pun kawan yang kejutkan. Takpun abg cayang yang kejutkan.. Makan pun sekadar yang ada jer.. Macam hari ni minum susu jer.. 2 kotak lak tu.. Hehehe... Kumpul tenaga.. :p
Lepas tu, online FB, Twitter... Semua post pasal menu bersahur jer.. Sampai lah subuh.. Hehehe.. Lepas subuh, kalau takde kelas Sah terbungkang sampai tengahari.. Alasan.. Puasa... Cehh!! Ahahah...

Walaupun tak banyak beza, tapi masih terasa.. Dan tahun ni aku rasa aku bakal banyak berpuasa di rumah berbanding tahun sebelum ni.. Al maklum, selasa rabu jer ada kelas.. Petang ni pun nak balek umah dah.. Hehehe.. Ok lah, subuh sudah menanti.. Ada kelas pagi lagi tu... Selamat berpuasa ye kawan-kawan. :)

notajari: Sahur membezakan puasa orang Islam dan bukan Islam.. :) .