Monday, August 22, 2011

Changing Run Level on Red Hat LINUX

 

 

Assalamualaikum guys,

Entry kali ni cuma aku nak berkongsi apa yang aku ulangkaji hari ni pasal LINUX.. maybe mende ni nampak senang, tapi percayalah ramai gak yang search pasal nih.. hehehe… :p

Kali ni aku dok ingat balik cara nak tukar dari User Interface yang cantik tu kepada Command Prompt yang hitam tu..

Mula mula kita log in sebagai ROOT dulu yer.. senang nak tukar setting.. :)

sebelum tukar setting, kita buat backup file dulu… sekarang ni guna file inittab so kita akan backup file ni..

Cara dia… korang taip cp inittab inittab.bak dan enter.. so, takde la nanti sistem korang jadi kurap (corrupt) kalau salah command nanti… :)

Lepas tu taip vi /etc/inittab macam kat bawah nih.

image

Bila tekan ENTER akan keluar macam ni..

image

Tekan ENTER untuk continue dan akan keluar cam bawah ni pulak. Lepas tu cari baris yang di highlight tu.

image

Ok.. Dah jumpa? Kalau dah, gerakkan cursor menggunakan arrow kat keyboard ke nombor 5 macam kat bawah ni pulak.

image

dah? Tekan i (insert mode) dan tekan delete. lepas tu replace dengan num 3. macam kat bawah ni jugak.

image

bila dah siap.. tekan Esc .. dan taip :wq macam kat baris last sekali tu.

image

Bila tekan ENTER, akan keluar macam ni.

image

kalau nak tengok perubahan dia sila taip reboot / init 6 .. dan ENTER.

image

Bila Reboot dia akan jadi macam ni..

image

Dan akhir sekali jadi macam ni…

image

Lepas tu korang boleh log in macam biasa.. kalau nak tukar kepada User Interface, sila tukar 3 jadi 5 yer…

2 comments:

bell said...

wahhhh mmg pndi laa cik ni...^_^

Siti Farah said...

@bellperli ke bang oi?!? .. hehehe.. sy tahu awak lagi pakar... :p