Thursday, December 30, 2010

Mak….

Mak, orang harap sangat mak kat sini….

Rindu nak peluk mak…

Nak bercerita ngan mak…

Mak, I need u…

Orang nak balik jumpe Mak AYAH….

Miss Both OF U….

Farah sayang Mak n Ayah….. :(

 

IMG0913A

Sunday, December 26, 2010

26/12/10 – Perginya seorang hamba Allah.

11.15am, kaklong call bagitau yang mak kaklong baru je meninggal. Tiba-tiba aku terdiam, tersentak sekejap. Kaklong ni, sepupu merangkap kakak ipar aku so maknenye yang meninggal tu adalah makcik aku, adik kepada mak…

Semalam mak dah call bagitau makcik dah nazak n suruh kaklong call, dan syukur kaklong sempat call malam tadi and mintak maaf kat makcik..

Cuma yang aku terkilan, aku & anak2 buah aku tak pernah jumpe makcik..

Macammana pun, Al-Fatihah untuk makcik…

Al-Fatihah

Saturday, December 25, 2010

Antara Programming & Multimedia…..

Salam guys!!!!

Dari pagi sampai la sekarang aku asyik ngadap laptop jer. Tapi bukan online semata-mata, aku sok belajar guna Adobe Illustrator CS5 ngan Microsoft Visual Basic 6.0. Memanglah semua tu takkan masuk soalan final Exam nanti kan, tapi aku belajar sebab nak tambah ilmu IT aku yang amatlah cetek secetek air sungai di sungai Congkak dan sebab nak siapkan Final Project aku nih.

Selama ni aku tengok kawan-kawan aku guna Photoshop tu macam senang jer, konon macam makan kacang la. Bukak jer dah dapat kacang. Tapi bila aku bukak jer Photoshop aku terus blur!!!! Jangan kate CS5 jer, CS3 yang dah berzaman tu pon satu hape pon aku tak faham!!! amatlah blur!!!! huhuhu…..kesian aku dowh….

image

hahh!!! tgk tu…..tu CS 3….belom ag masuk part CS5…

image

Okeyh!!!! saya memang x faham…..

tapi kalau nak dibandingkan ngan programming…contohnyer….

 

image

haaaa….kan senang…..taip jer…xyah nak susah susah… =p

tapi yang tu, aku guna Adobe Dreamweaver, memang senang. Alah, guna Notepad pon leh jalan gak..hehehehe…(riak jer bunyik)..

image

Haaa…yang ni Visual Basic yang aku baru try tengah hari tadi. Agak senang, kiranya betullah En.Zahrul cakap Visual Basic ni senang and leh buat keje kteorang lagi senang. Ni yang wat aku rasa macam nak masuk kelas VB nih… Nak wat camne, subjek nih tak ada dalam silibus kteorang.

So, selepas aku try semua software yang aku install nih, aku dapat simpulkan bahawa pengaturcaraan (programming) lebih mudah berganda-ganda berbanding Multimedia yang banyak nak kena guna warna dan terms yang sepatah haram aku tak faham…huhuhu…setakat gradient, layer, brush tu aku faham la, tapi tak reti nak guna…harap maklum…hehehehe…..

 

*mintak-mintak lecturer yang ajar aku multimedia tak baca blog ni, mau terasa…hehehehee….

nak buat macammana, aku lagi suka programming…hehehe…

 

k la, entry pon banyak mengarut jer petang nih….

bubye!!!!!

 

 

p/s: teringat masa sem 1, “I hate C++'” then, sem 3 “I Love Java”, masuk sem 4 “I Like Database”, bila sem 5 “Ok, HTML, I love coding but not creating a website”….sekarang, “I Love XML, PHP, VB”…. :)

Friday, December 24, 2010

1 JANUARI 2011

Saya, dengan ini berjanji akan mengotakan segala perjanjian yang dilakukan antara saya dan rakan-rakan saya tanpa sebarang alasan yang tidak munasabah.

Mulai 1 JANUARI 2011, saya berjanji tidak akan menghubungi mereka yang selalu membuatkan saya menangis lagi termasuk menyebut nama mereka ataupun bercerita tentang mereka. Andai saya bercerita, menyebut atau menghubungi mereka saya akan belanja rakan-rakan saya makan di gerai makan depan FITM. (cukup 10 kali, up to pizza hut!!!) so, saya akan mula menabung hari ni, in case saya TERkena belanja mereka.

Mulai 1 JANUARI 2011 juga, saya berjanji akan lebih fokus pada pelajaran saya tanpa berfikir tentang apa-apa lagi yang boleh membuatkan saya lalai atau leka dalam pengajian saya sama ada di UNISEL ataupun di tempat lain sehingga saya tamat pengajian.

Mulai 1 JANUARI 2011 juga, saya akan men”delete” dan mem”block” mereka dari senarai friend list saya di FACEBOOK dan YM termasuklah MYSPACE dan TAGGED.

Mulai 1 JANUARI 2011 juga, saya tak akan menangis sebab mereka yang tak pernah menghargai saya.

Mulai 1 JANUARI 2011 juga, saya akan bersifat lebih sopan dan ayu serta menjaga tingkah laku saya dari melakukan sesuatu yang tidak sedap dipandang mata atau tidak enak didengar telinga.

 

Andai saya gagal melakukan semuanya dalam tempoh percubaan iaitu sebulan (1), rakan-rakan berhak mengambil otak saya dan basuh dalam washing machine di block G2 sehingga betul-betul suci dan murni.

Demi menjaga keayuan dan kesopanan saya,saya tak akan meng”upload” video akujanji di sini tetapi rakan-rakan berhak menyimpan rakaman tersebut supaya tidak luput ditelan zaman.

sekian,

yang benar,

sy yg comel…. =p

 

 

(ini betul-betul, bukan cobaan)

Wednesday, December 22, 2010

DATING WITH OPET & AKTIVITI BILA HUJAN

HUH!!! salam guys!!!!

Hari ni, balik dari kelas aku terus rasa macam nak update aktiviti aku hari nih. Even korang taknak pon baca pasal cerita aku, tapi aku nak cerita gak!!!! hahahaha…..

Pagi-pagi lagi aku dah ada kelas. Pagi tu tak pagi sangat la sebab kul 10.00am, kelas Web Aplikasi with Mdm. Latifah. Dalam kelas tu aku agak blur sebab aku pon tak tahu aku pikir pe, yang pasti semalam aku tido lewat so bila bangun otak aku TOINKKK!! cket.. Bak kata member aku “habislah kalau budak ni tak tidur…”. Ape yang habis pon aku tak tahu, “entah la nyah, mak rase mak ok jer…ahaks!!!”. Yang pasti, sekarang ni aku bukan nak citer pasal kelas. Tapi aku nak cerita sal OPET, BF baru aku….. sape OPET??? meh aku tunjuk….hehehehe….

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

jaja&opet

haaa….ni dia OPET…..bukan yang besar tu yer, tapi si kicik yang tomel-tomel uhh!!!! Kalau tgk yang besar tu, name dye JAJA yer…tuan kepada si Opet nih… wat masa ni, aku tak mampu lagi nak beli Sugar Glider ni sebab harga dye agak best dan aku nak beli guna duit aku, bukan mintak duit mak ayah yer, kawan-kawan…..hehehehe

 

Semalam ada gak aku search info sal Sugar Glider ni, setahu aku Sugar Glider ni bukan berasal dari Malaysia ye anak-anak tapi dari Australia, New guinea dan kat pulau pulau di Indonesia. Errmm…agak-agak Opet ni dari mane eyk?..Kalau dari Australia mesti dye tak reti cakap Melayu kan? patot la tadi aku panggil dye tomel-tomel dye wat tak reti jer….huhuhu…Maklumat lebih sal Sugar Glider nih, korang boleh tgk kat blog nih Lanun Sepet yer… Sebab aku ni pun bukan rajin sangat nak cerita sal sugar Glider nih, aku nak cerita sal kecomelan beliau jer..hehehe…..

Aku suka sangat bila Opet ni tido kat atas tapak tangan aku tadi, best & lembut jer ase….tapi tu la, boleh si Nas member aku tu kata bulu dye best kalau buat carpet.Otomatik aku cakap “kau nak bunuh baper ribu ekor nak wat carpet tu kak oi!!!!”…hehehe….last2 kiteorang gelak jer….tapi Opet ni sangat comel, dan lagi comel bila dye melompat atas Nas tadi. Meraung si Nas nih di buatnyer…..(hurm…Opet Opet..hang ni nakal naa)…hehehe….

Ni ada gambar aku pegang Opet tp sorry la Quality gambar agak kureng due to my camera yg murah jer….huhuhu….

IMG0510A

 IMG0511A

 IMG0531A IMG0533A

Comel kan kan kan??? hehehehe….Even baru kenal, Opet ni rapat ngan aku n manja ngan aku..jangan kata geget, cakar pon tak tau!!! sebab tu I suka Opet….Owh, BTW aku nak gak bagitau kenapa nama dye Opet…kalau ada yang tengok cerita Geng Upin & Ipin Pengembaraan Bermula, korang mesti ada perasan sekor binatang yang serupa macam Opet n nama dye Opet…comel kan opet tu!!! hehehe…..Tak cayer, tengok nih!!!!

wd_geng_dikampungHaaaa…..same tak? same tak????

Okeyh!!!! stop talking about OPET!!!

masuk citer aktiviti hujan aku hari ni plak….

Petang tadi aku ada kelas final project…dan setiap kali pas kelas petang, mesti hujan dan setiap kali sebelum hujan, mesti kiteorang sempat singgah kat gerai depan fakulti kiteorang dulu untuk makan-makan n minum. Cuma hari ni aku terasa amat lah menarik bila abang yang kerja kat kedai makan tu dengan penuh gentleman nyer amik payung yang besau gedabak tu, g amik student yang kt depan fakulti….memang tabik arh!!!! mula-mula aku ingatkan dye nak cover stall burger jer, rupa-rupanya amik orang….aku sempat snap 2 gambar jer…nii diaaa…….

DSC01103dan ini…..

DSC01104

sorry gak coz Quality memang x memuaskan….tapi ok la tu, takyah aku susah-susah nak sensor muka orang tu sumer kan….lagipon aku memang tak baper nak minat edit gambar nih…  

To abg Skirt (aku pggil abg skirt)

“Memang cayalah!!!!hehehehe”

 

Bila hujan dah reda, kiteorang pun gerak balik…tapi sepanjang perjalanan tu, sempat lagi kami bergedix snap gambar kat tengah jalan wat macam itu jalan kami yang punyer….ahahahahaha!!!!!

DSC01105

DSC01107 

alamak!!!! nad ko terlindung!!!!

 

DSC01108

turn aku plak ade dalam gambar…hehehehe…

 

DSC01109

mel kate, nampak cam laki??? laki ke???huhuhu

 

Haa…tu je la aktiviti terlarang yang kiteorang sempat buat….heheheh….sungguh 18!!!!! ahahahahah……lagi 2 orang member takde sebab awal-awal dah balik…kalau ade, mesti lagi havoc!!!! nana * nana, next time sume kene ade eyh!!!! hehehe….

OK lah!!!! GTG!!!!!

entry kali ni cam membosankan sebab aku tak banyak idea nak taip!!!!!

Daaaaa…….salam…. :)

Monday, December 20, 2010

Terima Kasih Sahabat… :)

Thanks a lot to my dear friend Ima Althafunisa yang sudi bagi imasemangat kat saya even dari jarak jauh….ngeh…ngeh…ngeh…

yg sebelah ima tu, bubu saya..dye pinjam jer…pixca ima n faiz, x berani nak amek…hehehe…pe pe pon, saya doakan jodoh korang berpanjangan….kenduri, jangan lupe jemput yer… :)

 

 

 

Thanks jgk pada internet and wireless UNISEL nih, tanpa kamu tak mungkin sy bisa membaca post di blog beliau…….ceeewaah!!!…

 

 

Thanks jgk pada Kak IQA & Abg Zul yang suka wat lawak merapu sampai saya senyum sorang-sorang disaat membalas komen-komen merapu anda di FB sy….(akak n abg byk mkn ikan kerapu eyh???)…hehehehe….  iqa

 

 

 

 

 

 

 

abg zul

 

 

nampak budak comel dlm gambar tu?? tu bkn anak kak iqa n abg zul kayh!! itu anah buah kak iQa…if not mistaken Wan Qaisara namenyer….diorang pijam je tu…ehehe…wat bergambar…camne pon,saya doakan moga kak iQa n Abg zul dipanjangkan jodoh sampai bile-bile kayh!!!..jgn lupa jemput saya makan nasi minyak tau!!!hehehe

 

Thanks jugak to my dear classmate yang sudi dengar cerita saya yang memang dah membosankan korang, tapi korang still dengar gak…hehehe…korang memang mabeles!!!classmate

Aku sayang korang tau!!!!hehehe….ingat lagi pixca ni..makan ramai-ramai kat depan fakulti…thanks to Fieza coz sudi tlg amek gambar kiteorang yg pantang jumpe camera nih!!!hehehe….

 

 

 

 

Thanks jugak kepada laptop yang stop wat hal dalam minggu nih!!! dah tak sabar nak dapat geng baru ke???

 

Thanks jugak kepada My Future Hubby yang sanggup tahan ngan perangai saya even saya da banyak sakitkan kepala hubby…hehehe…sorry tau, tak sengaja…~lalalala~…(tu la, suruh cari lain hubby taknak, da bagi peluang pon tolak…..da kawin, jgn harap org bagi can lagi tau!!!!)…hehehe….IMG0868A

Nampak itu cincin??? besar x? hehehe….asenye da ilang tu, da x nampak hubby pakai lg da skg ni…huhuhu….

 

 

 

Thanks to my abg Fiq jgk coz sometime anda suka wat lawak bodoh ngan saya then ajak saya ketawa tanpa sebab….dah ketawa sampai tegang urat perut baru saya sedar kenape saya ketawa…anda pon mabeles…but plizz la, stop hurting me kayh!!! u know what I mean!!! hehehe…..(terlalu jujur aku nih!!!!)

Part abg fiQ nih, aku ase macam taknak letak pixca jer…..kenape eyk? huhuhuhu..

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

yela- yela…..saya letak jugak sblm ade yang kate berat sebelah….hehehehehe……

IMG0758A

 

Beliau amat gemar melakukan aksi PG13 sewaktu bergambar….ni pun belum masuk gambar makan burger mcD ag nih…takpon makan mcFlurry….ahahahaha!!!!!tak baek betul sy ni kan….huhuhuhu…

 

 

 

Haaa….tu la sahabat merangkap ex classmate, ex roommate, classmate, hubby and abg yg laen mak laen ayah……(err, abg zul special case coz tu hubby kak iQa..)..hehehe…

Thanks to you guys yang selalu bagi semangat kat saya yang kadang-kadang lupa dan leka nih….huhuhu…

FARAH SAYANG SEMUA…..

haaa….lupa nak cakap……saya ada prinsip baru…ni kak iQa yang sokong tau….nak bukti pon ade, tapi malas letak….

PRINSIPnye adalah……………..

“kau buat aku nangis, kau adalah sampah!!!”…

ok x?

even agak kejam bunyi nyer, tapi boleh laaa….dan saya tahu saya tak sempurna sampai nak anggap orang lain tu sampah….huhuhuhu…..kejam…kejam….tapi tu sementara jer….sampai hati ni dah ok, ok la nanti……

nampaknyer, sampai sini je la…..taktau nak ngarut pe ag dah…..heheheehe…….

 

 

eyh, lupe plak!!! Thanks for those yang sudi baca entry mengarut ni jugak kayh!!!!…..

 

I LEBIU ALL!!!!!

Sunday, December 19, 2010

HUJUNG MINGGU YG ……..

Aku ase ni hujung minggu aku yang seronok, bosan, sakit aty, nak menangis pun ada…

hurm…aku nak cerita tp tak boleh.

yang aku boleh gtau, aku sedih sangat sangat sangat…. tu jer…

kenapa sedih??? biarlah Allah jer yang tau…

dah tak ade airmata nak menangis…

macam mane nak kurangkan sedih tu? aku amik wuduk, selwat n berzikir…yang sunat dah buat, yg wajib jangan tinggal…

hurm…masih sedih….masih tak dapat buang dia dari fikiran aku…

layan blogwalking…baca blog pn.Saleha (akak sepupu aku), then singgah blog Cik Epal plak, baca entry cter sal Hanis Zalikha masuk metro Ahad hari ni…best layan blog diorang nih….ade ilmu, ade gosip, ade cerita…macam-macam ada…

tapi still sedih…haiiissshhh…..mane tak sedih kalau dr semalam layan lagu jiwang jer…

punye sedih sampai x tidur langsung malam td, pas subuh baru tidur..kul 10 dah bangun semula…

kul 11 lebih, my classmate dtg umah nak mintak tutorial XML lab3. mati-mati aku ingat aku ade save, xde upenyer….ni yang aku x suke gune PC kt lab, mesti ade kes lupe simpan…aku prefer gune laptop sendiri..tp tu la, x semua application software aku ada, so terima je la PC kt LAb tu… tapi jeles gak sebab stundent multimedia punye lab gune MAC tu…kaya gak U aku nih!!! huhu…

pas cik NANA balek, aku pon sambung dengar lagu n update blog lagi…hurm….kalau pasan, aku rajin update time aku sedih jer….hahahahahaha…kejam seyh!!!!

ari ni, aku plan nak siapkan segala assignment, tutorial, and pe2 je yang aku patut siapkan…

sok bleh relax…..

maybe hari ni dapat jumpe kak IQA….ohh….saya amat merindukan anda!!!!! dah lame x peluk akak…huhuhu…..kan seronok klw anda kakak kandung sy…hurm.. :( …

oklah!!! mau siapkan tugasan ari nih….

sepanjang malam aku dengar lagu nih…sampai sekarang….

LEWAT SEMESTA…

 
 



Gratisan Musik

OKEYH…lagu ni boleh buat aku menangis sampai tahap bengkak mata, meleleh hidung n basah bantal…memang betul-betul menusuk kalbu…bila dengar lagu ni aku teringat dekat sidia yang aku sayang sangat-sangat…aku sayangkan dia..terlalu sayangkan dia…tapi aku tak rasa aku mampu cintakan dia…ntah la…aku pun tak tahu….tapi bila dengar lagu ni memang aku meleleh dengan tibe-tibe…korang nak kate aku giler pun aku tak kisah sebab ni hati aku…aku tak tau nak wat pe lagi dah…setiap hari aku berdoa agar ALLAH bg aku ketenangan hati dan dia….aku sayangkan dia….

pas dengar lagu lewat semesta, aku mesti dengar lagu TUNJUKKAN AKU by BONECA….yang ni pun leh wat aku menangis gak….lagi-lagi bila part lirik

“apa bisa ku cinta,

kamu sepertimana,

aku dicinta kamu,aku dijaga kamu

atau kamu terlalu

indah buat diriku, beda dari diriku

aku pun tak menahu…”

 

konpom menitik air mata aku ni….takde warning tau…terus sampai dagu dah…..

kalaulah dia boleh faham apa yang aku rasa ni kan…..

Saturday, December 18, 2010

AKU DI PINANG!!!!!

Hehehehe……macam best jer bunyi nyer kan….

aku di pinang oleh seorang lelaki yang aku tak pernah kenal sebelum nih…aku tak pernah jumpe dye sebelum nih..aku tak pernah tau tentang diri dia langsung….

yang aku tau, aku jumpe dye mase family dye tgh syok bercuti…dye ada kat sebelah aku….aku rasa tenang sangat…seorang lelaki berbaju melayu putih, bersongkok, ade janggut siket, kurus dan tinggi…wajahnye seakan bercahaya… datang menghampiri aku untuk bertanya arah… dengan tenang aku menunjukkan arah walaupun aku seperti was was tapi aku yakin apa yang aku tunjuk tu betul…

tiba-tiba keluarga lelaki tersebut menghampiri aku dan bagitau nak jumpe family aku…untuk meminta izin mengambil aku sebagai ahli keluarga baru mereka..aku hanya tersenyum….

hari yang dinantikan dah tiba….family dye datang rumah aku….

tiba-tiba…

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

CEIT!!!!!! aku mimpi upenyer…………………baru nak feel feel kene pinang…huhuhu…hehehe…..

tapi, even tu macam mimpi biasa tp aku rasa macam ada something di sebalik mimpi tu…hurm…..

sekarang,dah bertambah lagi persoalan dlm minda aku nih….huhuhu……sape leh tafsirkan mimpi tu.??

boleh?? boleh?? boleh tak???

:)

pesanan untuk orang yg aku sayang…

salam semua,

Lately ni tak tahu kenapa banyak sangat mende jadi….lagi2 masalah kesihatan yg semakin teruk and berat ni kan… kalau dah ni ujian Allah utk aku, aku terima…mungkin ada hikmah disebalik kejadiannya….hurm…redha je…

tak tahu kenapa sekaran ni jiwa aku rasa bercelaru, aku cepat tersentuh and senang sangat nak menangis..tibe-tibe aku rasa macam aku akan berpisah dengan semua orang yang aku sayang..aku rasa macam dah tak ada ape-ape untuk aku lagi..ntahlah, mungkin itu bakal terjadi ataupun sekadar mainan perasaan… sekarang aku bahagia walau terasa pedihnya tp aku terima kerana ini yang aku pilih…kalau boleh aku nak buat semua orang bahagia tapi aku tahu aku tak mampu…cuma aku bersyukur sangat-sangat bila aku mengharapkan sorang sahabat aku ni dpt pointer 3.0 ke atas dan sem lepas dia berjaya dapat >3.0…aku bersyukur sangat-sangat terasa seperti Allah dah makbulkan doa aku….syukur Alhamdulillah…

Suddenly, ase macam aku nak pesan macam-macam kat kawan-kawan n sahabat yang aku kenal n sayang…

korang, jagalah diri elok2 yer…yang Muslim, ingat Allah…kita tak sempurna dan sering terlupa, tapi janganlah kita lupakan DIA sebab DIa sentiasa ada untuk kita… jaga makan minum tu, jangan tak makan pulak…nasihat mak ayah, korang dengarlah yer sebab apa yang mak ayah kita buat tu bersebab…mak ayah sayangkan kita…jangan kecewakan mak ayah..belajar rajin-rajin….kalau yang dah kerja tu, kerja elok-elok cari rezeki yang halal..jangan nak dok menteng je keje nyer….x elok tau makan gaji buta…x berkat hidup…

yang girls, jaga maruah diri kita dan yang boys, jaga makwe anda tu cm anda jaga diri sendiri…jangan jadi macam pagar makan padi…huhuhu….

to my sayang, orang mintak maaf sbb selalu sakitkan aty awk or tipu awk or x layan awk..org mintak maaf sangat-sangat..tp camne pon terima kasih sebab sayangkan saya….huhuhu…saya pon sayang awak jugak!!! kalau ada rezeki, 091011 ni kita tunang yer sayang..kalau lewat pon xpe, mungkin belum sampai jodoh…xpe, saya redha jer….

to my abg yg sorang tu, jaga diri elok-elok n JANGAN lupa makan…MAKAN tu penting tau n abg kena jaga…sy nak pesan 1 mende yg penting “find someone that make u happy, ok!!!”…jangan nak sakitkan aty ngan orang yg perangai cam hampeh…menghabiskan beras jer…hhuhuhu…rokok, sila kurangkan yer……MEROKOK TAK BAIK UNTUK KESIHATAN!!!!

to my family, im sorry for all my wrongs… farah dah cuba buat yang terbaik n farah harap semua boleh maafkan farah n halalkan makan minum farah yer..farah sayang semua………

 

ase macam dah habis jer…ape-ape pon UTAMAKAN KESIHATAN ANDA DAN INGATLAH ORANG YANG TERSAYANG…..

oklah…dah maghrib….cukup la melalut….daaaaa……