Saturday, August 11, 2012

Shopping Sakan

 

Haahahahah… seharian berjalan kat PKNS, SACC Mall, Plaza Alam Sentral .. Letih tapi seronok! Open-mouthed smile  First time rasa seronok shopping lame-lame coz selalu bab shopping ni aku la paling malas sekali.. hahaha….

Antara barang yang dibeli

Photo1167

 

Haaa.. itulah yang aku beli tadi… Tak banyak tapi banyak habis duit… kih3… Padahal tujuan asal nak mencari tudung jer.. Ni la yang orang katekan nafsu.. haih…

Siapa boleh teka berape nilai semua nih? CD tu ada 2, bawah tu ada inner… Smile

Wednesday, August 8, 2012

Cuti Panjang

 

Lame betul cuti raya kali ni, sampai 27hb nanti haa.. Rezeki.. Aku student UNISEL, so dapat cuti lama, kenapa apa semua tu aku malas nak cerita. hahaha..

Tapi reaksi pertama aku bila dapat tau kelas start 27hb , aku rasa macam urgghhhhh!!!!!!! “semangat nak pi kelas esok, napa tundaaaaaa!!! , tiket bus dah beli lah! “

stressed_face

Mana taknye, 1st day puasa tu aku dah beli tiket bus dah sebab taknak jadi macam tahun-tahun lepas tu.. haih.. Dugaan berpuasa betul… tapi macam mana ppun aku tetap tak salahkan Unisel. Aku bersyukur dapat cuti awal.. Lama pulak tu haa.. Tiket boleh cari lagi, if takde balik je la 16hb kan.. hehehe… Sekurang-kurangnya sekarang ni aku dapat pi settle urusan tanpa ganggu sebarang kelas pun. Lepas cuti terus boleh masuk kelas dan belajar macam biasa kan.. Smile  Masa tu takde la nak sibuk pi cari lecturer ni, lecturer tu sebab nak mintak sain n cop ..

Setiap yang berlaku tu ada hikmah disebaliknya. Harap masa cuti ni, pihak pengurusan dapatlah selesaikan masalah yang ada nih.. Seganlah hari-hari masuk berita jer..
To student Unisel, tak baik tau kutuk kutuk Unisel. Tempat kita belajar tu kan, if rasa ada tempat lain yang lagi bagus dan uols diterima masuk, pe kate uols pi study kat sana kan. Bulan puasa ni, jaga la tutur kata tu kan lagi cantik. Kita budak U, bukan budak tadika.. Smile 

Apepon, Selamat Bercuti!!! Open-mouthed smile 

Cuti Yayyy!!!! Open-mouthed smile Open-mouthed smile Open-mouthed smile

Friday, August 3, 2012

Hidayah. Cari ke Tunggu?

 

“Alaaa..Tak dapat hidayah lagi, da sampai seru kang aku berubah la….”

Haaa.. Tu la ayat yang biasa kita dengar bila orang tak sedia nak berubah. Aku akui, dulu aku pon cakap camtu jugak. Konon hidayah tak sampai lagi padahal diri sendiri yang tak sedia lagi nak berubah.

Upssss!!! Aku bukan bercakap tentang orang yang bernama “Hidayah” tapi pasal Hidayah Allah.

Bagi aku, hidayah or petunjuk nih macam duit tau. Duit tu korang kene cari, kalau setakat duduk tunggu duit jatuh dari langit memang kebulur la korang nanti kan?! Ada duit, korang boleh hidup senang. Ada duit, korang kaya. 

Macam tu jugaklah hidayah. Korang kene cari, bukan nak tunggu jer okeh. Dapat hidayah, boleh berubah dengan lebih baik dan ikut perintah Allah. Ikut perintah Allah, dapat pahala. Dan pahala tiket untuk masuk syurga.  Kalau korang nak tunggu jer, buatnye sampai mati tak dapat hidayah, tak ke rugi? Ingatlah kawan-kawan, mati tu sentiasa dekat dengan kita. Kalau Allah nak, sekarang pon Dia boleh tarik balik nyawa kita ni tau.

Aku bercakap bukan bermakna aku ni terlalu baik, tapi aku nak kita sama-sama beringat. Aku tak kisah kalau ada yang nak ungkit sejarah silam aku dan kata aku ni kononnya berlagak alim. Itu mende yang dah lepas, aku adalah aku yang sekarang. Siapa aku sekarang, biar aku dan Allah je tahu. Smile

So, carilah hidayah sebelum terlambat. :’)

Wednesday, August 1, 2012

Jerebu!!!

 

Hari ni balik Unisel, terpaksalah naik train dan bus sebab abang aku cuma hantar masa hari pendaftaran je. Selebihnye, silalah buat sendiri yer. Dah la hampir 1jam aku tunggu train kt KTM Kajang tu, penatnye lah Annoyed, beg pon berat.

Dah sampai Sungai Buloh, tunggu bus plak tapi yang confirm 1jam punye tunggu. Letih.. Panas.. JEREBU!!! Dah la tunggu dari pukul 1 plak tu. Kul 2 baru ada bus. Memang dugaan giler-giler Steaming mad .. Kul 3 baru sampai hostel.. Pancit Sad smile..

Ahh! Pancit pon, puasa tetap diteruskan macam biasa.. Siap-siap kemas barang, dah masuk waktu Asar. Lepas tu turun jap pi beli juadah berbuka. Berbekalkan RM3.70, aku kenyang sampai sekarang.. hehehe.. Open-mouthed smile

TAPI, disebabkan JEREBU aku rasa demam aku dah nak datang semula. Haih.. Baru nak 100% sihat, dah start balik. Erm.. Ni tak syok nih, esok banyak lagi urusan nak kene settle. Masak la aku camni.. Sok berjalan lagi kat dalam Unisel ni dengan cuaca yang sangatlah tak elok.. Dugaan.. Dugaan..

Memandangkan sekarang musim jerebu, jom la same-same kurangkan aktiviti luar ye kawan-kawan.. Smile  .. Shopping raya tu, malam pon boleh.. Winking smile