Wednesday, October 27, 2010

EXAM DAH HABIS!!!

huhh!!! lame tak mengarut kat dalam blog tercinta neh!!! (cinta la sgt kan…)..

bukan apa, busy ngan exam and takde idea nak mengarut segala menda + plak jiwa kacau…so, amik keputusan nak diamkan diri untuk sementara waktu…

semalam (25/10/10) last final paper…subjek DATABASE ADMINISTRATION…even ade sikit masalah, syukur ALHAMDULILLAH, farah leh jawab ngan tenang…dengan keadaan sakit perut yang melampau, 45minit je farah kat dalam dewan tu..mintak- mintak semuanya OK…

hari ni, siapkan proposal yang abg IS minta tolong farah buatkan…syukur, yang tu pun dah selesai…

barang- barang untuk balik kampung pun dah siap pack jgk…tinggal nak balik jer…nak jumpa mak ayah…rindu sangat…huhuhu…

semalam, nanges teruk…tetibe jer..tak tau nape…ase cam rindu kt sumer orang..family, member, dia…hurm….yg takleh blah, sambil nanges tu leh plak main game….hikhikhik….syok jer biler kalah…huhuhu….tapi takpe, berapa hari dok tahan airmata, bila dah lepas semalam, rasa lega jer…cam dah hilang sumer masalah yang ada..dah boleh senyum and ketawa da…

bak kata sorang sahabat ni, jangan selalu di fikirkan perkara yang dah lepas. apa yang dah berlaku tu, biarkan berlalu..fikir apa yang akan jadi esok hari plak..THANKS sahabat sebab ada untuk tenangkan farah,ingatkan farah, dan kuatkan semangat farah…THANKS SANGAT SANGAT!!!

Petang tadi, ayah call kate tak jadi balik pahang hari rabu, kena balik hari khamis sebab hari khamis nanti baru ada anak ikan..so, kena lah tunggu sampai hari khamis baru boleh balik…tapi takpe, aiman tak kisah…hikkhikhik…

malam ni, online je la kerjanye,bosan ya amat…balik pahang nanti da takleh nak online dah :( …

huhu…k lah, dah tak de idea nak bercerita….

nak sambung ber”fesbuking'” …….

tataaaaaaaaaa

Monday, October 18, 2010

tujuh macam orang yang akan dinaungi oleh Allah

Daripada Abu Hurairah r.a. pula, katanya, Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud:

"Ada tujuh macam orang yang akan dinaungi oleh Allah dalam naunganNya pada hari
yang tiada naungan melainkan naunganNya sendiri (yakni hari kiamat), iaitu :

1) imam (kepala atau pemimpin) yang adil.
2) Pemuda yang membesar (sejak kecilnya) dalam beribadat kepada Allah.
3) Orang yang hatinya tergantung (sangat memerhatikan)kepada masjid-masjid.
4) Dua orang yang saling cinta-mencintai kerana Allah, keduanya berkumpul atas
keadaan sedemikian itu dan keduanya berpisah atas keadaan sedemikian itu pula.
5) Orang lelaki yang diajak oleh wanita yang mempunyai kedudukan dan berparas
cantik, lalu ia berkata: "Sesungguhnya saya ini takut kepada Allah," (demikian
pula sebaliknya, iaitu wanita yang diajak lelaki lalu bersikap seperti di atas)
6) juga orang yang bersedekah dengan suatu sedekah lalu disembunyikan
sedekahnya itu sehingga seolah-olah tangan kirinya tidak tahu apa yang
dinafkahkan oleh tangan kanannya.
7) dan orang yang mengingat pada Allah di waktu keadaan sunyi lalu melelehlah
airmata dari kedua matanya."

(Muttafaq 'alaih)

Sunday, October 17, 2010

wahai Insan Bernama Lelaki

WAHAI INSAN BERNAMA LELAKI,

JANGAN KAHWINI KU KERANA KECANTIKANKU,

KERANA IA BOLEH MEMBINASAKAN KAMU DAN AKU.

WAHAI INSAN BERNAMA LELAKI,

JANGAN KAHWINI AKU KERANA HARTAKU,

KERANA IA HARTA BARANGKALI BOLEH MENJADIKAN AKU ZALIM.

WAHAI INSAN BERNAMA LELAKI,

KAHWINI LAH AKU KERANA KETURUNAN KU,

KERANA DARI SITU KAU BOLEH MENGENALI KU.

WAHAI INSAN BERNAMA LELAKI,

KAHWINI LAH AKU KERANA AGAMAKU,

KERANA ITU ADALAH SEBAIK-BAIK PILIHAN BUATMU…

SESUNGGUHNYA AKU MENDAMBARKAN KASIH SAYANG SEORANG INSAN YANG BOLEH MEMBIMBINGKU KE JALAN ALLAH…INSAN YANG BOLEH MEMBUATKAN DIRIKU DEKAT PADA ALLAH…INSAN YANG BOLEH MEMBUATKU SENTIASA INGAT PADA ALLAH…

WAHAI INSAN BERNAMA LELAKI,

AKU TIDAK AKAN MENGAGUNGKAN CINTAMU LEBIH DARI CINTAKU PADA ALLAH…

AKU HANYA CINTA PADA ALLAH…DAN KERANA CINTA ALLAH AKU MENCINTAI MU…

WAHAI LELAKI, BIMBINGLAH AKU…

WAHAI LELAKI, JADILAH KAMU IMAM YANG TERBAIK BUATKU..

WAHAI LELAKI, JADILAH BAPA YANG TERBAIK BUAT BAKAL KETURUNANMU.

WAHAI LELAKI, JADILAH ANAK YANG BAIK PADA IBU BAPA KU SEPERTIMANA KAU MENYAYANGI ORANG TUA MU..

WAHAI LELAKI, CINTAILAH AKU KERANA ALLAH S.W.T..

KAHWINILAH AKU KERANA SUNNAH RASULULLAH S.A.W…

SESUNGGUHNYA AKU TIDAK MENDAMBARKAN KEKAYAAN YANG MELIMPAH RUAH..

AKU TIDAK MENGINGINKAN PANGKAT DAN DARJAT…

APA YANG AKU INGINKAN HANYA RAHMAT DAN BERKAT DARI ALLAH DALAM CINTA KITA…

SESUNGGUHNYA CINTA ALLAH ITU MAHA AGUNG..

WAHAI LELAKI, INGATLAH

Jangan kamu mengahwini permpuan kerana kecantikannya.Boleh jadi kecantikan mereka akan menjadikn mereka hina .Jangan kamu megahwini perempuan kerana harta mereka,kerana boleh jadi harta mereka akan menjadikan mereka bersikap zalim ,tetapi kahwinlah mereka kerana agamanya.Hamba perempuan yang rabik telinga & bodoh tetapi beragama adalah lebih baik” (hadis riwayat Ibn Majah)

SEMAIKANLAH BENIH CINTA KITA DENGAN NAMA ALLAH…

BAJALAH IA DENGAN ZIKRULLAH

TUAILAH IA DENGAN SYUKUR PADA ALLAH…

 

Today Is Sunday!!!!

Ok,tajuk pon besar besar da gtau hari ni hari AHAD….bahasa melayunya SUNDAY…!!!

semalam aku tak update apa-apa coz aku tak sihat sangat sangat….da 2 hari kepala berdenyut-denyut semalam aku muntah 8 kali….LAPAN yer!!!!! da tercabut tekak aku ni rasanye….sampai lembik aku dibuatnye…abes jer solat, berlari aku ke toilet….da la toilet tu jauh….huhh!!!! naseb la sempat ke toilet…hurm….aku pon xtau kenapa…asal berdiri je pening, asal pening je muntah, asal muntah je lemah……haaaiiisssshh!!!! dugaan….untung seminggu tak ada paper….camne pon, thanks to my dear housemate FIDA..IMG_0884 coz sudi tolong aku beli air mineral SPRITZER and jus epal PEEL & FRESH….(air mineral pon aku memilih…harap maaf la yer….no SPRITZER, no water…hahahaha)….”THANKS FIDA SEBAB TOLONG SAYA AND AMIK BERAT SAL SAYA SEMALAM…GOOD TO HAVE A FRIEND LIKE U!!!!”

seharian jugak la aku melepek kat atas katil, berselimut sampai kepala…..huhuhu…sejuk weyh…mane tahan…tapi kepala aku berpeluh-peluh…..berdenyut-denyut seperti meminta untuk di tukul….huhuhu……giler punye sakit…tapi syukur malam tadi tak muntah- muntah…malam kelmarin ye aku muntah-muntah…tengah tidur pon boleh terjaga…..huhh!!!! cakap pasal tido….aku rasa nak bukak satu cerita baru…

aku bengang betul ngan sorang housemate aku nih…nama dye %&^*…tak usah disebut di sini….kenapa aku BENGANG??

mestilah aku bengang + marah + geram bila tidur aku diganggu…sape sape pun akan rasa camtulah…kalau tidur siang xpe, ni tidur malam!!!! hello, I Appreciate my nitelife kayh!!!! 6 jam tu sangat berharga tau…..yang aku bengang nye, dia kuar malam, balik 4 5 pagi…giler tak giler…dah la musim exam…balik2 jer terus bukak tingkap aku,kejut aku bangun mintak aku tolong bukak kn pintu…WOI MINAH!!!!! KO TAK RETI NAK BAGI SALAM KE HAH!!!???…aku tau la bilik aku ni depan sekali…tapi tolonglah hormat aku…..kalau aku ni ada HEARTATTACK ke LEMAH SEMANGAT tak ke aku leh PENGSAN masa tu!!!!! haisssh……1 malam takpe lagi….ni tiaap tiaap malam……sape tak bengang…

semalam aku citer kat housemate aku yang lain,

FARAH : orang bengang la dengan si %&^* tu…ade ke patut dia g bukak tingkap orang panggil mintak tolong bukak kan pintu….naseb orang tak lemah semangat tau….kalau tak, pengsan gitu jer nanti..

KAK ANA : hohh,gitu plak….

FIDA : nape farah tak lock je tingkap tu??? kan senang…

FARAH : nak lock camne, hari tu langsir tercabut, paku dia patah, orang selit la cangkuk tu kat cermin tingkap paling atas…takleh nak tutup rapat dah…

FIDA : alahai…camtu plak…..

kak ana gelak jer…huhuhuhuhu…..

pas borak borak, aku pertimbangkan balik cadangan diorang tadi tu…mase tu tengah tgk citer ULTRAVIOLET kat TV2….abes jer citer tu, aku pon start project aku….

aku amik hammer, amek paku…….lalu……berketung ketang la aku kul 12 tgh malam tu………dan……akhirnya aku berjayaaaaa…!!!!!!!!dengan senyum yg penuh kebanggaan and kegembiraan, aku baring kat katil….hahahahaha…….lantak ko malam ni…tidur la kat luar tu!!!!!hahahahhahahahaahahahahahahahahahahhaaaaa…..aku kejam!!!!!lalalallala…kesah ape aku!!!!!

dan akhirnya, aku dapat tidur dengan lena………sampai ke pagi aku tido….takde yang mengganggu….tapi kan….bangun bangun jer…………….ohhhh tidak!!!!!!! terlepas solat subuh……grrrrrr…….da terlebih lena nih….huhhhh….sabar jer laaa……penangan tido lena la nih….mintak2 sok tak terlajak lagi…..

so, hari ni hari ahad…..aku relax jer kat umah..tapi syukur, ari ni tak sakit sangat cam semalam…cume kepala berdenyut denyut sikit jer….2 3 hari lagi ok la ni….maka, boleh la aku basuh baju hari ni…..sekarang aku da rajin sikit…hikhikhik..no more DOBI….lalalala…..

sekian untuk hari ni……huhhh!!!!!!!!

Friday, October 15, 2010

Alhamdulillah…..

Alhamdulillah hari ni berakhir paper kedua, Human Computer Interface…..punya lah dugaan tadi….sebelum jawab exam, tetiba aku rasa cam nak menangis…so pas solat zohor tadi aku baca Yassin dan mintak Allah permudahkan segala urusan aku hari ni….

sampai kat dewan, aku ternampak seseorang…tiba- tiba hati aku jadi tak tenang….dalam keadaan wajah yang tenang, aku berzikir dan minta Allah kuatkan semangat aku untuk menempuhi hari ni….

dah la answer booklet x cukup….naseb soalan ada lagi….Syukur Alhamdulillah…walaupun keadaan agak panas tadi, aku syukur aku dapat jawab semua soalan dengan tenang….

mungkin aku dah boleh menerima kenyataan walaupun ia menyakitkan aku….insyaAllah, semua akan baik baik saje….

insyaAllah….

ni video klip Thank You Allah from Maher Zain..

Dugaan dan Hikmah

Kita selalu dengar orang bercakap “setiap apa yang berlaku pasti ada hikmah disebaliknya”….memang betul apa yang mereka katakan, tapi segalanya akan mengambil masa….

Ni semua melalui pengalaman aku sendiri…sejak kebelakangan ni, aku di uji dengan pelbagai dugaan, dari hal pelajaran sampailah hal personal.Dan aku akui segalanya berat bagi aku untuk menempuhi dugaan ini…

Boleh dikatakan setiap hari aku menangis bila teringat tentang apa yang terjadi. Alhamdulillah, aku masih boleh bersabar dan bertahan. Pernah aku menyalahkan takdir, tapi bila aku sedar, aku menyesal…aku tak boleh melawan takdir yang telah ditetapkan oleh Allah s.w.t. Akhirnya aku cuba belajar menerima kenyataan walaupun ia perit bagi ku…macam macam aku lakukan untuk buat aku lupa pada masalah aku…karaoke, menjerit, gelak kuat kuat, tp semua tu hanya sementara…aku masih tidak dapat merasakan ketenangan dalam diri aku…

Hari ini, aku menangis lagi…aku tak tahu macam mana berlaku, tapi Allah buka pintu hati aku hari ni… aku akui, aku seorang yg selalu ambil remeh dalam hal solat dan aurat ni… tp Alhamdulillah hari ni aku sendiri ambil wuduk dan solat dengan niat ingin mendekatkan diri padaNya…bukanlah aku ingin membuka pekung di dada, tapi aku hanya ingin bercerita untuk memberi pengajaran pada yang membaca.. Pada mulanya aku rasa menggigil, lutut ku lemah…aku gagahkan juga…habis solat Zohor, aku baca Yassin, ayat penawar segala penyakit..( aku kategori kan masalah aku ni sebagai penyakit hati)..Syukur, aku dapat merasakan sedikit ketenangan…bergenang airmata aku masa baca Yassin tu, masa tu aku sedar aku dah terlalu jauh dari Dia…aku terlalu mengejar Cinta dunia sedangkan Cinta Dia lebih agung dari segalanya…Aku teruskan hari aku dengan mendengar zikrullah dan berzikir…akhirnya aku terlena….

sedar-sedar, dah masuk waktu asar…cepat2 aku solat, takut terlepas waktu….sekali lagi aku baca Yassin, kali ini jiwa aku semakin tenang..tiba-tiba aku rasa nak sangat dengar suara mak dan ayah, tapi aku tak mampu, aku takut airmata aku mengalir bila dengar suara mereka…aku teruskan berzikir sampailah masuk waktu maghrib….sepanjang masa tu aku berfikir, Allah takkan menguji kita lebih dari tahap kemampuan kita sendiri…Allah itu Maha mengasihi…Aku meminta ketenangan hati, dan Dia berikan aku ketenangan itu… Syukur Ya Allah, Kau masih mendengar doa hamba Mu ini….aku sedar, aku dah terlalu jauh menyimpang dari landasan Syariat Mu Ya Allah…mungkin ini hidayah yang engkau berikan pada aku agar aku kembali ke jalan Mu… jalan yang lurus untuk aku ke syurgaMu Ya Allah…

Andai kata hal ini tak terjadi, mungkin sampai hari ni aku masih bersedih, masih lalai….aku lupa tujuan aku berda di sini… aku terlalu taksub dengan kebahagiaan dunia sampaikan aku abaikan pelajaran ku….terima kasih Ya Allah kerana menyedarkan aku…terima kasih kerana Kau hadirkan dia ke dalam hidupku dan terima kasih kerana kau pisahkan dia dari hidupku….aku yakin, segala yang telah Kau tetapkan memberi seribu kebahagiaan dalam hidup aku suatu hari nanti…namun, maafkan aku kerana aku masih tidak mampu memaafkan mereka ikhlas dari hati ku….

Aku Harap Penghijrahan Aku Akan Berkekalan Sehingga Hari Kau Menjemputku Ya Allah….Kau berilah aku Kekuatan dan Ketenangan dalam menempuhi hari yang Mendatang…

InsyaAllah dari berkat izinMu, aku akan menempuhi segalanya dengan mudah…InsyaAllah….Padamu Ku Berserah…dan PadaMu Ku Bersujud….

Wednesday, October 13, 2010

Lafaz yang tersimpan -UNIC

 

 

malam ni, saje selak selak youtube….kebosanan rasanye..mata pulak taknak lelap…. then terjumpa la lagu ni…..hurm……lirik yang agak menyentuh hati dan perasaan… bila dengar, terasa rindu kat mak ayah…..rindu sangat-sangat…..

farah sedar, farah ego…..farah susah nak ucap terima kasih bila mak ayah bagi sesuatu kat farah….dan farah susah nak mintak maaf walaupun farah tahu tu salah farah……farah cuba, tapi berat….tak tahu kenapa….sedangkan kalau dengan kawan2,senang je nak ucap THANKS ngan SORRY…..tapi,sejujurnya, farah nak sangat peluk mak ayah….farah nak peluk sambil cakap “farah sayang mak”, “farah sayang ayah”…..mak ayah, farah rindu sangat…….(mengalir pulak airmata ni)…..

farah tak dapat nak ucapkan dari segi kata-kata…. tapi farah akan berusaha wat yg terbaik sekarang ni…farah nak belajar rajin2 n dapat kerja yang bagus…..mungkin, tu saja cara utk farah ucapkan terima kasih pada mak ayah yang susah payah bagi kesenangan pada farah dan tanda maaf kerana selalu susahkan mak ayah…..

farah tak nak kecewakan mak dan ayah sekali lagi…farah nak mak ayah bangga dengan farah….farah sayang mak dan ayah!!!!!

13/10/10

hari ni ada paper HTML…..aku baru start wat revision kul 10pm smlm….tu pon sebab terpaksa…..macam macam aku wat supaya aty aku tenang……..nyanyi, kuar mkn kfc….last2 baru aku teringat……selawat n isgtifar…..aku start dgn lagu nasyid arab dulu……then aku selawat n zikir dlm hati…..alhamdulillah, hati aku rasa tenang sikit……apa yang aku baca tadi, memori aku leh terima…..

aku cuba nak lupakan dia dr hidup aku….aku nak buang dia dr hidup aku….aku nak jauhkan diri daripada laki dr hidup aku…..aku dah taknak menangis lg……tp macam mana aku nak hadapi semua ni selagi aku harus bertemu dgn dia….aku xnk…..aku decide nak extend sem depan….tp bila fikir balik, nape aku mesti wat camtu??? aku pun tak tahu…..makin nak dekat ngan exam, makin banyak dugaan melanda…hanya tuhan je tau bertapa sakitnya aku sekarang ni…..

macam mana la aku nak jawab exam petang nanti……….

Ya Allah, bantu lah hambaMu ini…..

Tuesday, October 12, 2010

tiba tiba…..

aku rasa takde mood nk study….

nak extend sem depan…..

takde perasaan nk nanges…

takde perasaan nk marah…

n takde perasaan nk ketawa…….

kenapa????

Monday, October 11, 2010

JANGAN PERNAH BERUBAH….

only songs can describe what i feel…..

Hard To Say…

it is hard to tell the truth….

it is hard when you know the truth……

but its become harder when you face the truth…..

now, there are nothing between us…… now n forever….

I LOVE YOU guys…..

it is all my mistake…..i wish that it would never happen…

i try to face it…..i try to accept it…..

INSYAALLAH, i can do the best for us……

i will try to make u laugh again…

smiling again…..

I LOVE both of YOU……..

thanks 4 being a good friend to me…

and, I’m sorry for being selfish…….

I’M SORRY……… :((

Friday, October 8, 2010

JIWA KACAU!!!

macam macam rasa ade….

tension…

sakit pale…

nak muntah…

nak nanges…

nak jerit!!!!

argggh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

nape mesti saat saat cam ni…….

ni membuatkan saya nak g jalan sorang sorang sok….

hurm…… why u r not with me when i really need u????

I MISS U!!!!!

Wednesday, October 6, 2010

Antara cinta DAN sahabat….

Agak keliru untuk memilih antara cinta dan sahabat…..

cinta vs cita-cita = cita-cita menang…..

tp cinta vs sahabat = sukar nak buat pilihan….

satu konflik yang mengelirukan dan menyiksakan……

“Even u r not my sayang anymore, I hope u r still my friend,

i can live without ur love, but i cant live without u”…….

hurm…….miss u so much!!!!!!