Thursday, March 31, 2011

My new sayangs!!!

Salam guys,
today is my brightest day!
Kenapa? Today my lappy dpt adik baru.. Memandangkan laptop rosak,so adik baru amatlah penting!! Hahaha..sungguh mementingkan diri.. :p ..skrin laptop plak mmg rosak smpai kne tukar skrin,memandangkn hardware lain ok, so ayah kate tukar skrin je la..skrin plak nk kne order dulu,jd sok kene la jgk g kuantan...mmg byk hal time genting gini...haisssshh...nampaknye mak ayah mmg sygkan aku,cuma skrg ni diorang xnak terlalu manjakan aku..sebab aku dah besar pendek...hehehe.. Tp mmg hari ni happy sangat.. Sampai aku dah tak reti nak cerita macam mana da...hahahaha...sungguh tak keruan rasanya...lalalalala... Dan lagi satu, lepas ni aku leh update blog panjang sikit dari yang sebelum ni sebab hp ni support character lg byk dr hp lame. Hp lame tu, leh pulang kt cousin aku da..hehehehe...tp klw dye bg free hp tu layan gak!!! Hahahahaha....sungguh tamak haloba aku ni kan?? Bukan selalu.hehehehe... Walaupun hajat hati nak semua mende, tp aku kne sedar yg aku tak mampu nak dapatkan semua tu... Kalau nak jugak, aku kene usaha sendiri... :) .. Ye la, ni pun da umur 21 pun dok bergantung lg kt mak ayah.. Nk beli hp mintak mak.. Nak laptop mintak ayah.. Ase cam bersalah pun ada...tp mak kata xpe, bukan selalu dan ni kali terakhir mak belikan hp..next time sila usaha sendiri..hehehe..siap mak ada pesan suruh belajar sungguh sungguh lagi tu...
Ayah plak sanggup berhabis duit untuk baiki laptop aku sebab aku nak siapkan final project aku sementara cuti 3 bulan nih.. Dam aku harap aku boleh siapkan kerja aku tu. Aku taknak usaha mak ayah aku sia sia jer.. Ok, tu pasal hp dan laptop.. Tu la sayang sayang aku selain encik hubby...hehehe...
Tapi aku kagum gak sepanjang berjalan dekat bandar pekan hari ni, banyak mende yg da berubah tp aku jer yg tak perasan.. Contohnya, public library yg baru..besar dan nampak mewah.. Bukan apa, lokasi library tu penting sbb nanti aku nak pinjam buku rujukan kat situ untuk siapkan final project aku...hehehehe...semoga aku berjaya!!! :D
ok la guys, aku da banyak sangat melalut ni...ntah ntah korang yg baca pon tgh pening skrg ni.. Silap silap da ade g tekan x kt atas tu da..huhu...takpe, aku tak salahkan korang sbb post hari ni memang mengarut ya amat.... Hehehehe...
Sekian, :*

Wednesday, March 30, 2011

susahnya nak khusyuk solat!!!

salam guys,
aku dah cuba menahan nafsu utk tidak berblogging hari ni tp aku gagal..huhh!!!aura blog lbh kuat dr fb n twitter.. sbnr nye aku nk cerita ni,lately ni aku ssh betul nk fokus masa solat..kiranya mmg payah nk khusyuk..aku da cube baca surah ngan makna dlm hati,tp pikiran aku tetap menyimpang pat lain..nape ye? aku solat dgn kehendak aku sndiri..sblm solat xd plak aku nk pk ape2,mase solat tu jgk la mcm2 mnde dtg..ase mcm ad bubble2 tu je atas pale aku..
dah tahap bahaya da ni!!
help me!!!

Tuesday, March 29, 2011

segmen pre-vlog sengalman :(

hye guys,
korang ngah watpe tu? aku dok tgk fuhh smbil online jer.dok on fb td aku tgk sengalman ade update blog.nak buat vlog katanya..serius duhh,aku ase cam sedih je x dpt join sbb laptop aku rosak..nak upload by hp gak,mmg x la kan..hp murah,memory pon cket..huhu..pd yg ada peluang tu,korang join utk aku blh? huhu..
"nak join jgk!!grrrr!!"
nak tido la cmni..mtk2 sok tak hujan,nk anta laptop g kedai..
nite guys!!!
perhaps malam ni x terjaga lg.. :)

link: www.sengalman.blogspot.com

mati akibat renjatan elektrik di ktm rawang.

kan dah kena!!! mencuri lagi,da mati katak kat situ jer..tak sempat taubat lak tu..baru je petang td berita pasal kilang meletup..ni da ada berita baru pasal kes nak curi kabel letrik,last2 mati katak gitu jer..member lg 2 org blah gitu jer..ni la perlibahasa yg sesuai "yg d curi tak dpt,nyawa melayang berciciran".. huhh!! geram betul aku bila kes mcm ni..
moral of da story,jgn lah mencuri.. skrg dosa di bayar cash jer..
sekian,
:)

masa yg diambil utk load sesuatu web :) (blog)

hye korunk!!!
hehe,post lagi.aku tengah bosan ni.smlm kan aku ada cerita pasal berat blog mempengaruhi visitor kan,entry kali ni plak kira kesinambungan dr entry smlm tu la..td aku try tengok berapa lama blog aku ambil masa utk load dan keputusan yg aku dpt 4.25saat..hehe..cepat kn? korang pon boleh try jgk, g kat web ni www.numion.com/Stopwatch/start . sbb masa utk loading pun mempengaruhi visitor. klw entry hampeh,blog berat,msti ramai tekan x tu kan.. betul ke x? hehe..
:)

mayat lelaki dalam bonet kereta.

salam guys,
aku dok tgk berita ni,sampai aku terasa mcm negara malaysia yg aman ni dah tak selamat lagi..orang bunuh membunuh mcm sembelih aym wat kari jer..knp aku ckp cmtu? ye r,dulu kes susilawati..skrg,mayat ahli perniagaan ditemui mati dibunuh ditinggalkan dlm bonet kereta..tak ke teruk tu? pengaruh filem la ni..haaisshh.. apa nak jd dunia skrg? masing2 nak buat kerja ALLAH.. manusia skalian,anda tdk ad hak utk mencabut nawa sndiri apetah lg orang lain.. manusia manusia...
haisshh...

jackie chan still alive

yeay!!!
nampaknya apa yg aku post td sekadar khabar angin,kan aku da kata...rumours je tu..hehehe..lom april pon da ad plan april fool..apa2 pun aku tunggu kuar kt berita je,mase tu baru leh tau sahih ke x... tp lega sikit hati ni bila tahu jackie chan still alive.. he's a legend of kung fu!! oh jackie, i love u..hehehe..
byee!!!

jackie chan died???

wow!!! wow!!! wow!!!
apekah??? tetibe jer..aku try google gak td,ad yg kate rumours,ad yg kata dgr kat radio, aku pon tak tahu...tp aku harap itu sekadar rumours.. mcm takleh terima je kalau betul betul jd..aku nk cerita lbh pun aku x berani sbb takut d katakan aku menyebar khabar angin... tu pasal ada banyak tanda soal.. hehehe.. aku nk cari lg sumber2 yg sahih!!!
daa!! :)

cara mengajar n memotivasikan diri yg berkesan...

salam guys,
ptg ni hujan lg kt pekan nih..dan skrg aku tgh pastikan nephews aku siapkan homework diorg.sambil monitor diorg ni aku dok pk apa cara plg bagus utk motivate diorg ni agar lebih rajin n camne nak buat diorg fokus masa buat revision. korang ad cadangan x? sbb yg along blh fokus lame tp cepat lupa. yg angah plk tak sampai 20min da hlg fokus da,lepas tu terus dye taknak revision lgsg dlm sehari tu..hurm,aku risau.. dan aku betul2 perlukan pandangan n cadangan korang skrg..
tlg eyh.. :)
bye!!

aku boleh minum susu fernleaf lg x?

huhu..tak terkata rasanya bila aku tiba2 rasa cm nk minum susu fernleaf..hehe..bancuh sndiri mcm masa sekolah rendah dulu..klw korang nak tahu,sejak lahir aku d besarkn dgn minum susu lembu n susu formula..tak pernah minum susu ibu walau setitik..kesian kan? sampai maklong aku kata aku da srupa cm ank lembu..sedih wo!!! naseb la otak aku x macam lembu..huhu..
so,agak agak korang sesuai lg x aku minum susu fernleaf tu? :p

ebuddy :)

xiawu hao !!!
korang dok watpe tu? aku tgh kebosanan nih!! korang tau x ape tu ebuddy? msti da ramai yg tau kan? cume korang xnak gtau aku, tak baik tau kedekut ni..tuhan marah..hehe..bkn pe,sbb aku baru tahu function app ebuddy kt hp ni..harap je da lame gune tp baru nk godek..aku baru tau yg aku blh chat gune ebuddy ni smlm..bkn stakat ym,fb n msn pon blh sbb dye utk multinetwork..so,xpayah aku nk kuar masuk dr ym app klw aku guna ebuddy ni.sbb semuanya leh on serentak. leh d/load app ni kt getebuddy.com

meletup ketika mencuri di YAMAN!

salam guys,
tadi aku tgk berita 1.30 tp smpat tengok kejap je coz tertidur..pastu aku tertarik bila dgr pasal kilang meletup ketika org ramai mengambil brg brg.. kalau tuhan da tetapkan mencuri itu salah,ia tetap salah..ya,punca letupan adlh kerana puntung rokok tp stp kejadian tu dah diatur oleh DIA. so,moral of the story jgn la buat mcm tu..kesian jgk dkt pengilang tu..jgn nk tambah kerugian dye..ni lebih kurang cam kes duit syiling berterabur tu jgk..sblm nak ambil tu,fikir dulu yer..
sekian, :)

berkesankah kursus kahwin???

salam guys,
dah lunch? aku baru je pas makan roti pastu terus on tv tgk whi.. bincang sal kursus kahwin,mmg sesuailah utk golongan muda mcm aku ni tgk.. so pendapat korang mcm ne? berkesan ke tidak? bg aku kursus ni akn berkesan bila pserta tu betul2 serius n ikhlas join kursus tu..kita kne tahu yg kahwin tu byk tggjawab.kursus pun aku x g lg..n aku tak sabar nk join kursus kawin!!hahahaha.. :p
tp aku nak join sbb nak ilmu alam perkahwinan n bkn semata2 nk sijil.. ilmu tu penting ye anak anak!!
sekian,

5 rencah 5 rasa!!! :)

salam guys,
aku baru tersedar dr tidur nih,tu pon slps ringtone soley soley menganggu tido aku..huhh!!!
bkak mata je tgk tv3 5 rencah 5 rasa..aku suka tgk SHERS ni masak..sempoi,mudah n nmpak sedap!!! serious aku lapar bila tgk..hahaha..tp 1 mslh aku,aku suka tgk rancangan masakkan tp aku x reti masak.. kesian kan? huhu.. cik abg syg pon suke cakap cmtu kt aku..sentaphatimaknak bila dye yg ckp cmtu..tp takpe,aku tgk n blaja cume lom nak praktikkan aja..1day i will..hehe..
k la,nk smbg tgk...
bye!!!

metro:anak mati ditikam bapa

apa nk jadi la? what the hal maen tikam2 ni? adodoi.. sbb ank tegur bapa dye yg mabuk bogel depan umah,bapa dye g tikam ank dye..teruk betul la..haissh.. tu la bahaya arak..n sebab tu jgk la arak tu haram coz arak leh wat kewarasan akal tu hlg.. klw nak tahu berita lbh lanjut,korang beli harian metro hari ni or baca online jer...aku nk smbung tgk MHI smpai aku terlelap semula.. :)

metro:anak mati ditikam bapa

apa nk jadi la? what the hal maen tikam2 ni? adodoi.. sbb ank tegur bapa dye yg mabuk bogel depan umah,bapa dye g tikam ank dye..teruk betul la..haissh.. tu la bahaya arak..n sebab tu jgk la arak tu haram coz arak leh wat kewarasan akal tu hlg.. klw nak tahu berita lbh lanjut,korang beli harian metro hari ni or baca online jer...aku nk smbung tgk MHI smpai aku terlelap semula.. :)

hujan dan sekolah??

salam guys,
da solat subuh ke blm? klw blm,g solat cpt!!!hehehe.. hujan belum berhenti lagi ni,anak buah aku baru g tunggu bus sekolah..mereka membuatkan aku terkenang zaman sekolah dulu...kalau pg tu hujan,aku mesti sarung plastik kt kaki demi nk pastikan kasut sekolah tu tak kotor..hehehe..dgr cam lawak kan? tp tu la kenyataan..naseb subuh2 tu x ramai org n jalan pun gelap lg,so leh la aku jln ngan tenang tanpa segan apetah lg silu..hehe..klw nk tgk lawak ke x,nt korang try la wat sndiri kt umah.!
bye!!

jurusan pinggiran hati... terima atau tidak.?

salam guys,
last week result spm keluar kan? rata-rata student kita dpt result yg cemerlang. jd mesti sekarang tengah sibuk pk n isi borang upu kn? tp apa korang nk buat klw course yg korang mohon tu korang tak dpt,korang dpt course lain?
cadangan aku,korang pilih course yg terbaik korang dr yg korang dpt tu even korang x berapa nak minat.. sbb 1 hari nt korang ttp akn bersyukur dgn kputusan yg korang dah buat tu.. ingat,bilangan pemohon berlipat ganda dr jumlah yg di terima tau!!
so, GOODLUCK!!
:)

mengapa gejala buli makin berleluasa??

hari tu aku tgk paper exam ank buah aku,keluar soalan ni untuk essay.. meh adik adik,akak nak bagi point penting utk karangan nih..
-kurangnya pemantauan guru2 terhadap pelajar di sekolah.
-pelajar terlalu terikut ikut dgn aksi di televisyen dan senario buli di tempat awam.
-ibu bapa yang kurang memberi perhatian terhadap kelakuan anak.
-undang2 yg masih tidak di perkuatkuasakan.
-tahap kesedaran bahaya buli di kalangan pelajar adalah sedikit..

tu jer kot.

anyone nk bagi idea lagi?

sekian :)

kenapa katak panggil hujan?

siapa tahu nyanyi lagu bangau oh bangau? sila angkat tangan!!! :) ..
sedang airhujan mengalir di atas bumbung rumah sambil mengalunkan irama semulajadi,aku terdengar sang katak sdg gembira bersorak keriangan..ong!!ong!! lalu hati ku tertanya2,mengapa mereka bersorak ria? adakah benar ada ular sdg memburu mereka? dan adakah benar bahawa mereka berjaya meneruskan hidup tanpa gangguan sang ular yg sedang lapar? atau lagu bangau oh bangau sekadar lagu shj?
guys,any answer?? hehee..
sekian.. :)

insomnia ke aku?

whoa!!!
dah pukul 3lbh kot!!! haiiisshh...aku xtau nape dr smlm aku asyik terjaga dr tidur je..agak korang ni insomnia ke? sbb baru 2 hari..bila da terjaga,mula lah susah nak lelap..
td da siap g amik wuduk ag mase awl terjaga tu tp still xleh lelap..da la skrg dok hujan,sepatutnya aku lena di buai mimpi dunia magika aku..tp kini harapan tinggal impian. da macam tajuk lagu plak..hehh!!!
org kata minum susu leh wat kita tido lena,tp mane aku nk mencari susu neh?
adodoi,sy mahu lelap laa..
sekian, :)

jangan salah faham yer :) :)

salam guys,
sejak semalam aku upload entry pendek2 jer kan? sampai lebih dr seploh entry dgn isi yg berlainan,yg takde isi pon ade..hehee.. bukan ape,laptop n hp mula wat hal..mayb merajuk sbb nk dpt adik baru kot..aku pon xtau..tp korang jgn salah faham tau,aku update pendek2 bukan sebab aku da bajet hebat ye!! hehe..sedangkan sekarang aku dok wat entry bajet hebat..hahaha..teruk kan aku ni?
sekian, :) :)
salam guys..
sebenarnya, bukan ad fight sgt pun.tp bg aku fight la jgk..aku ase cam nak menangis pun ad bila aku on laptop dan skrin beliau warna kelabu!!!huaaawaaawaawaaa..siyes,sedih sgt...klw keadaan laptop terus cmni,terpaksa aku lupakn hp coz laptop tu lg penting.. aku kne pilih antara 2..laptop ke hp? huhu..aku takleh tamak nk mintak dua2 sbb aku da byk susahkan mak ayah aku..huhu..kenapa aku dok ase dalam dilemma je nih? huhuhu..
sekian,
p/s: semoga laptop cpt sembuh.. :(

Monday, March 28, 2011

suruhanjaya pencegah rasuah malaysia

salam guys,
pasal berita lagi... skrg sprm sibuk buat siasatan pasal rasuah bagai...tp masih byk lagi kes rasuah tak kira politik ataupun tak..camne pun aku dah x blh nak respect sgt unit beruniform n ahli politik sbb ramai mkn rasuah..org yg bg rasuah pon sengal gak coz tmbh dosa sendiri,siap share dosa ngan penerima rasuah lg tu. tapi kalau pekerja SPRM sendiri yg terima rasuah cmne? siapa plak nk siasat? hehehe...
sekian,

usia da senja tp dok ngedar dadah lagi!!!

salam guys,
aku dok tgk buletin utama nih..apa nak jadi orang skrg ni? yg muda guna duit ptptn wat modal dadah,yg tua plak tak serik lg mengedar dadah..tu la contoh2 sampah yg akan menjatuhkah ekonomi negara kita sendiri..runtuh akhlak hilang jati diri...hurm,aku rasa kena tukar slogan dari BELIA BENCI DADAH ke MANUSIA BENCI DADAH!! kalaw dye dok kawan lg ngan dadah,bkn manusia la tu..hahahaha..
sekian,

blog sy tak ada header!!! :(

salam guys,
tengok en.udin sengal tukar header ag ptg td..blog aku takde header pon..takde gambar kembar,takde gambar besar,takde gambar mekap lawa lawa...tp aku suka blog aku takde header,sbb sng aku nk load,lg2 bila tenet slow..hehehe..tp aku berhajat gak nk ada header,tp tunggu aku pandai edit gmbar dulu.. hehe.. goodluck to me!!!
sekian,

ptptn modal dadah??!!!

bengong betul org yg guna wit ptptn jd modal jual dadah..takda sivik betol!!! camne la kau boleh masuk u haaa?? BELIA BENCI DADAH!!! ingat tu!!!

hp ni kan!!!

updated!!!
hp ni kan saja wat aku sakit aty!!!

hp ni kan!!!

tension!!!!

updated!!!
kenapa aku tension?
aku tension sbb apa yg aku post sumer kuar tajuk je termasuk yg ni...haisshh..penat duhh taip klw touchscreen ni...klw keypad biasa takpe jgk..huhu...tension!!! tension!!!

blog cik epal da dpt 2k++,aku?

salam,
td sblm lunch aku sempat la singgah blog cik epal gebu tu kejap..mmg cayalah!!! cik epal nye nuffnang dpt 2k++!!! aku plak 2rgt pon x sampai...hehehe...bila lah aku nk dpt cm cik epal tu? mungkin dlm mimpi je kot..huhu..walau apa pun,tahniah kt cik epal gebu sbb dpt byk mcm tu.. sape yg nak g tengok sendiri kt blog cik epal, sila ke www.cikepal06.blogspot.com .. tengok sendiri tau.. :)

bye!!!

kekerapan mengupdate blog,mempengaruhi bilangan visitor.!

salam,
kali ni aku nk taip ringkas je sbb first aku da taip bile post sumer hlg... tp mmg betol,makin kerap kita update makin ramai visitor kita..sumer blogger hebat cakap cmtu..tp aku x hebat okeyh!!! :) .. ikut hajat hati aku,tiap masa nk update baru tp tu la,keadaan tak mengizinkan..sampai aku terpaksa update blog pendek pendek cm skg..huhu..seksa tau!!!
sekian, :)

kekerapan mengupdate blog,mempengaruhi bilangan visitor.!

berat blog (kb) mempengaruhi aku!!

salam guys,
da lunch? aku da kenyang da mkn nasi ngan gulai fevret aku..mak yg masak,sedap n syukur sgt..
ok lah,berbalik pada tajuk kt atas.memandangkan modem n laptop aku xnak berkawan baik maka terpaksalah aku blogwalking guna hp je..hp aku ni xd la canggih mane pon,jd aku akn jd frust bile blog yg aku nk singgah tu berat sgt coz nt msti kuar "insufficient memory". tension taw..so,pd blog yg melampau widgetnye apa kata korang kurangkn widget tu,sng cket blogwalker cm aku ni nak blogwalking.hehehe
bye!

hutang!!!

sedang kepala ligat dok pk nak beli hp apa,tetibe teringat aku lom byr wit cik abg syg aku...otomatik pk aku ada pinjam wit sape sape ke x... korang,if ada aku hutang sila gtau yer..dosa aku da byk jadi aku taknak tambah seksa aku dlm kubur tu dgn tunggu selesaikan hutang aku ngan korang..hehe..takot cket bab bab ni..hutang ni bahaya,lg bahaya hutang ngan along..huhu :p .. ok lah,aku nk tgk model fon lg...
bye!!!

perasaan seorang pendidik :)

salam guys,
aku ni bkn la seorang guru tp cuti sem ni aku tumpukan perhatian kt ank buah aku yg form2&3 tu.before dis diorang blaja kt pondok baru je masuk smk smule jd byk yg tertinggal. sbg seorang maksu yg pnyayang :p aku bertanggungjwb ajr diorg.. stp hari aku pastikn diorg fhm apa yg diorg blaja.. sume subjek aku ajr skali wat mindmap wane-wani ag..aku tak harap straight A's tp aku harap diorg lulus pon jd da..

mesti cikgu n lecturer aku pon berperasaan cmtu kan bila mengajar kitaorang.. :)

bye!

hadiah utk menaikkan semangat

salam guys,
semalam aku tengok2 hp sementara tunggu nk balik tu.. nokia x2-02 rm300 n nokia c3 rm450. ptg smlm sambil mak menikmati spaghetti yg aku buat,aku cter la kat mak pasal hp tu tanpa sbrg harapan.then mak tanya bila dpt result? aku jwb 2mggu lg, so aku bajet mak akn bg beli fon pon klw result ok.tetibe pas solat magrib mak bg wit tp aku kne janji pasni blajar rajin ag.gandakan usaha aku.. terharu tau,smpai mngalir air mata ni..tp skg xtau nk beli ke x,syg plak wit tu. rasa-rasa camne eyk?

opera mini 6

salam guys,
di sebabkan aku update blog pendek2 jer jadi aku nk update byk kali..hehe.. before this aku on9 kt hp guna google..ok la..tp skrg guna opera mini.. aku suka sangat!!! sbb aku blh on fb,twitter n update blog.. mmg la da ada app diorang dlm hp ni,tp leceh coz asyik insufficient memory jer..ni guna opera mini lg syok,leh on sume tu,cepat pon cepat..hehe.. mak suka nok!! apsal lah aku baru tergerak hati nk guna?? hehehe ...
da nk 512 char.. gtg,japg dtg balek..
bye!!! :)

modem oh modem

salam guys,
whoaaa,sedih woh modem berukband tu cam tak gune jer!!! bedebah punyer modem!! aku geram ni!!! hehe .. gian nk mengupdate blog. guna hp tak boleh nak citer panjang...x best betol!! huhu... dok mencari cable utk cocok usb tu 1 bandar pekan xdak,nak g kuantan mcm tak berbaloi jer...huhu.. siyes aku rindu nk update blog..rindu giler.. kt laptop da byk entry beratur untuk di upload..huhu.. k la..nanti sambung..
bye!!!! :)

Friday, March 11, 2011

Tsunami di Jepun!!!!

Salam Guys,

Sekarang ni kita stop kejap dengan kelas mandarin tu yer. Aku baru dapat tahu yang Jepun dilanda Tsunami dengan gegaran pada 8.9 Skala Ritcher dan ketinggian ombak setinggi 10meter.. huiisshh…..serius, aku baru je offline kejap dan tertidur sekejap, terus aku terlepas dengan banyak mende. Ni tak Best ni…..

Aku tau pasal berita ni pun sebab nampak posting rakan-rakan Twitter aku, apa lagi, teruslah aku godek link yang mereka bagi tu.

 

 

Agak teruk jugak Tsunami kali ni, mungkin ni tragedi hitam bagi warga negera Jepun. 11 . 03.2011 jam 2.49pm . Sama-sama kita doa agar semuanya cepat pulih dan kejadian Tsunami ni berakhir. Kalau koran nak tahu lagi, korang boleh baca dekat sini.

http://www.malaysiakini.com/news/158342

 

Sekian,

Farah.

p/s: harap harap negara kita Malaysia selamat dari segala dugaan nih.

Zhong Wu Hao!!! 中午好。

Salam Guys,

Jumpa Lagi…hehehe…. mesti korang bosan kan tengok post aku jer banyak…hahaha…. ala, aku nak buat revision sebelum exam nih, alang-alang tu aku taip jer terus sebab sekarang mood berblog aku di tahap yang tinggi…ceeewaaah!!! heheehe…. pagi tadi da belajar pasal kata nama ganti diri dan translate untuk nama ahli keluarga kan? sekarang aku nak buat pasal greetings dan number pulak!!! Bersedia yer!!! :)

Masa

早上 Zaoshang Morning 12.00am – 11.59am
中午 Zhongwu Noon 12.00pm – 12.59pm
下午 Xiawu Afternoon 1.00pm – 6.59pm
晚上 Wanshang Night 7.00pm – 11.59pm

 

Greetings

早上好 ZaoShang hao Good Morning
中午好 Zhongwu Hao noon
下午好 Xiawu Hao Good Afternoon
晚上好 Wanshang Hao Good Evening
早安 Zao ‘An Good Morning
午安 wu ‘An Good Afternoon
晚安 wan ‘An Good Night
大家好 dajia hao untuk greets ramai orang.
您好 nin hao How Are You?
你好 ni hao How do you do?

Tu bahagian greetings, macam biasa kalau kat sini orang letak yang simple jer. Nak letak lebih lebih kang takut diri sendiri salah, malu jer nanti..huhuhu… Now, we move to numbers plak.

Numbers

yi 1
er 2
san 3
si 4
wu 5
liu 6
qi 7
ba 8
jiu 9
shi 10
十一 shi yi 11
二十 er shi 20
二十一 er shi yi 21
bai hundred
qian thousand
wan ten thousand
ling 0
liang 2
两百 liang bai 200

Tu  asas- asas nombor yang kita kena tahu. sebab bahagian nombor ni senang jer kita nak sebut dan kira.

Buat masa ni, tu jer dulu… hehehe… dok pikir lepas ni nak buat pasal apa pulak… Rasa macam nak buat bahagian Warna sebab aku belum hafal lagi warna warna nih. Dengan perayaan sekali, yang tu aku memang tak tahu langsung. tapi buat jer la, langkah berjaga-jaga sebelum exam nanti…

See ya!!!!

Sekian,

Penulis yang tak bertauliah,

Sayalah :)

Zao Shang Hao !!!! 早上好。

salam guys,

hari ni jom sama-sama kita study Mandarin. Yang asas jer sebab next week aku ada Paper Mandarin 1 , final exam okeyh bukan misterm or test. Jadi hari ni aku nak jugak buat kelas Mandarin, tak kira!!!! hahahaha…..(gelak jahat) … Kalau ada yang rasa nak baca tu, sila lah…..tapi kalau ada yang salah, tolong tegur yer… :) BTW,aku tak tau macam mana nak taip hanyu pinyin sekali dengan tone dia.So aku taip biasa je lah…

JOM KITA MULA!!!!!

Personal Pronouns.

wo I,Saya
ni You, Awak
ta He, Dia
ta She, Dia
我们 women We, Kami
你们 nimen You  all, Kamu
他们 tamen They, mereka

ok, tu je pasal personal pronouns. Sekarang kita belajar perkataan, tulis hanyu pinyin dan translate jer…

爸爸 baba father
妈妈 mama mother
哥哥 gege elder brother
姐姐 jiejie elder sister
弟弟 didi younger brother
妹妹 meimei younger sister
朋友 pengyou friend
男朋友 nanpengyou Boyfriend
女朋友 nupengyou Girlfriend

yang ni aku tak tahu nak kategori kan sebagai apa, tapi layankan la jugak yer.

shi is, are, was, were
我的 wo de ,my, mine
你的 ni de your, yours
他的 ta de his
她的 ta de her
我们的 women de our,ours
你们的 nimen de your,yours
他们的 tamen de their, theirs
zhe this
na that

Setekat ni, kita tengok yang ni dulu yer. Kejap lagi part lain pulak… :)

Sekian…

Thursday, March 10, 2011

Entri ke 10 dan terakhir untuk 10/03/11

Salam Guys…

Entri ke sepuluh sudah…..hahahaha…pecah rekod aku tu…lalalala…

malas cakap banyak dah…penat seh…. oooo…soley soley…soley…soley….soley ley…. hehehehe…. jom dengar lagu tu….dah jadi ringtone aku dah.. :p

 

Just a little bit lonely

just a little be sad

i am feeling so empty

until you came back …

until you came back…

until you came ooooooo…..

soley soley…..soley soley…soley ley….

 

 

hahahaha…sawan dah aku…..gara gara menaip sepuluh entri dengan nafsu suka hati…hahahaha….aku sebenarnya taknak menyahut cabaran en.udin sengal tu…tapi dah tersahut plak…boleh ke xper? :p

sekian…..

Entri Khas buat Classmate ku… :)

Salam Guys,

Malam yang indah permai ni, aku terasa macam nak buat satu entri khas untuk Classmate aku. DTM 2/08/09 UNISEL. Entri ni akan rojak abes macam rojak yang abg buah jual. Tapi tak ada unsul 13PG mahupun 18SX yer kawan kawan.

Assalamualaikum wahai rakan ku sekalian,

Pertama sekali, aku nak ucap GoodLuck kat korang sebab sekarang dah masuk musim exam. Pada yang dah ambil paper, doa la semoga dapat yang terbaik dan pada yang belum start juga bakal habiskan menjawab exam aku doa agar kita mampu jawab dengan mudah dan senang. InsyaAllah.

Kedua, aku nak berterima kasih kat korang sebab selama hampir tiga tahun perkenalan kita, banyak perkara pahit dan manis yang kita kongsi bersama. Terima kasih juga pada korang sebab warnakan hidup aku yang muram ni. Korang kawan yang paling best dalam dunia ni dan aku sayang korang semua!!!! aku menangis, ketawa, sedih, gembira semua dengan korang…even gila gila pun dengan korang jugak. Terimas sangat sangat yer.

Ketiga, aku nak mintak maaf atas semua salah aku pada korang. nak buat macam mana, aku pun manusia biasa jugak, tak lari dari melakukan kesilapan. Dan aku mohon, harap, rayu sangat korang boleh maafkan aku even Hari Raya lambat lagi. Boleh kan? boleh laaaa…. Please eyyh… aku taku kalau korang tak maafkan aku, macam mana lah aku kat dunia lagi satu tu nanti. :)

Dah, aku malas nak kira dah….hehehe…. Pada my lovely BF(BestFriend) Nas, NAd,NanaQ,NanaD,MEl,.. aku tahu aku banyak buat salah kat korang….terlalu banyak kot..jadi aku mitak maaf sesangat yer… aku harap korang boleh maafkan aku..thanks jugak pada korang sebab rajin nak tegur aku dan ingatkan aku..hehehe…

Pada boys sekalian, kat korang pun aku nak mintak maaf gak..Tapi best kawan ngan korang sebab korang sempoi… I like it!!! jangan sombong sombong eyh…dan please…please…please…jangan buli aku dah…lagi lagi Mail tu..haissshh….sabar jer lah..

Sem Depan Sem last kita semua…tapi untuk aku, tak pasti lagi..kalau ada rezeki, berjumpalah kita sem depan..Kalau tak ada, Sem ni lah last aku ngan korang…

Pasal kes Final Project aku, ramai yang tanya. tapi jawapan aku tetap sama “Don’t Ask” dan jawapan sekarang masih sama “Don’t Ask” .. aku ada alasan kenapa aku buat macam tu dan aku ada sebab untuk tidak menceritakan apa yang dah  berlaku. Yang korang patut tahu cuma aku akan ambil lagi Final Project but I’ll do it by my self… ALONE… :) tu jer kayh..

Kalau nak cerita pengalaman kita dari sem 1 sampai sem 6 ni memang tak larat aku nak taip…silap silap 40 hari 40 malam pun tak siap lagi…hehehe…Macam mana pun, aku harap sangat kita semua tetap berhubung. Pada yang ada masalah antara classmate tu, jom la kita berbaik semula. Anggap jer semua orang sama. Tak ada yang lebih dan tak ada yang kurang. Alang-alang tu, aku nak mintak maaf pada rakan kita Wan Amir Amjad sebab aku tak bercakap langsung ngan kau. Sorry la eyh… 0-0 la sekarang yer.. :p … Dah last sem ni, jom la kita jernihkan semula hubungan yang dah keruh bagai tu…

Aku rasa macam panjang jer aku taip nih.ikutkan hati aku nak taip lagi, tapi tak apa lah, takut nanti korang bosan lak baca… apa apa pun GOODLUCK DALAM HIDUP KORANG dan JANGAN LUPA AKU. aku akan sentiasa ingat korang yang panggil aku Farah Kecik!!! hehehe…. AKU SAYANG KORANG SEMUA…. DTM 2/08/09 ..

sekian,

Farah Kecik!!! :)

Rancangan Semasa Cuti :)

Hye Darls…

Exam belum start, tapi aku dah fikir sal cuti… Teruk kan? :p .. bukan apa, kali ni aku nak manghabiskan cuti aku dengan aktiviti – aktiviti berkualiti dan bermakna. Mungkin aku bakal bercuti lama kot…hehehe… Kenapa, shhhh….biar aku jer tau.. :p

Antara perkara yang aku nak buat time cuti  :-

1. Nak Study semula Visual Programming.

2. Nak buat research tentang system yang menggunakan Php dan MySQl.

3. Nak Siapkan System aku dengan Function yang lebih mantap serta interface yang lebih tersusun.

tu lah plan aku sepanjang cuti sem nanti. kalau nak update blog memang akan jarang sangat sangat sebab rumah aku kat pahang tu memilih broadband.  Celcom boleh pakai dalam bilik aku jer. Maxis kat ruang tamu jer lepas… Digi plak, aku tak try lagi…. huhuhu…

Sekian…

Cara Aku Sebelum, Semasa dan Selepas Exam.

Salam Guys,

Bertemu lagi kita hari ni. Sekarang kita dalam slot malam.. Pada yang tengah makan malam, selamat menjamu selera dan kepada yang tengah buat revision, GoodLuck dalam exam anda nanti ya. Pada budak sekolah, saya percaya anda tak sabar nak tamatkan hari persekolahan pada esok hari, mesti korang lega kan sebab exam dah nak habis. Aku jer dok tunggu exam paper aku nih…haissshhh…

Kali ni aku nak kongsi cara aku Sebelum, Semasa dan Selepas jawab exam. Nak kata tips tu, tak ada lah sangat sebab aku ni bukan nya dapat 8A dalam PMR, tak dapat 9A dalam SPM dan aku tak dapat 4.00 flat time diploma nih. Tapi aku sekadar nak berkongsi yang mana korang rasa korang patut buat sekali.

SEBELUM PEPERIKSAAN

Sebelum peperiksaan ni, maknanya sehari sebelum exam. Malam tu, aku akan baca balik segala nota yang aku dah buat secara ringkas dengan berulang-ulang kali. Sambil baca tu aku akan buat cerita, menyanyi dan kacau sesiapa yang ada dekat dengan aku. Yang pasti aku takkan ganggu orang yang tengah study. FYI, aku ni bukan lah seorang student yang rajin sesangat, aku cuma akan mengadap nota masa aku ada mood jer. Tapi aku akan pastikan apa yang aku baca tu aku faham… Memahami, bukan menghafal bulat-bulat yer. Lepas tu, aku tidur awal. Tenaga untuk jawab exam adalah amat penting. Bila dah bangun pagi, aku akan bersiap dengan tenang dan jalan selamba ke dewan exam tanpa di pengaruhi orang sebarang suara yang sedang menghafal nota. :p

SEMASA PEPERIKSAAN

Semasa exam, apa yang penting sebelum nak jawab exam tu adalah baca doa penerang hati dan Bismillah yer. Seterusnya.

1. Baca arahan di muka depan soalan peperiksaan sebanyak 3 kali dan pastikan tidak ada satu arahan pun terlepas.

2. periksa muka surat soalan peperiksaan tu, lengkap atau tidak.

3. Baca soalan sekali harung sambil fikir jawapan yang patut di tulis nanti.

4. Pilih soalan yang senang dulu, tulis main point dekat kertas soalan.

5. Bila dah yakin, baru tulis dekat kertas Jawapan pulak.

6. bila dah siap, semak balik kertas soalan banyak banyak kali, pastikan tak ada satu soalan pun tertinggal.

7. Serahkan kertas jawapan dan keluar ke dewan dengan senyuman yang paling lebar agar orang lain beranggapan kita ni boleh jawab semua soalan…hehehe…

 

SELEPAS PEPERIKSAAN

Lepas exam, aku paling tak suka nak banding-bandingkan jawapan aku dengan orang lain. Itulah perkara yang teramat-amatlah aku tak SUKA yer. kalau aku bincang dan bandingkan jawapan aku dengan orang lain, aku akan jadi konfius dengan jawapan aku,lepas tu aku akan asyik terfikir pasa paper yang dah lepas tu. Nanti mula lah aku tak dapat fokus untuk paper yang akan datang. tu yan aku tak suka tu. Lagi satu, kita orang Islam ni bila dah habis usaha kita pun berdoalah pada Allah, tawakkal ajer dan minta minta kita dapat Result yang cemerlang, Gemilang dan Terbilang……

 

Setakat inilah slot perbincangan sebelum 9.00 malam kita… mana yang korang rasa patut korang guna, gunalah..yang mana korang rasa aku salah, tolong betulkan yer. marilah kita sama-sama jadi pelajar yang CEMERLANG gitu.Tak salah berkongsi ilmu. :) bertemu lagi di lain masa…

Sekian,

penulis yang tak bertauliah,

sayalah :)

Churp Churp

Salam Guys,

Korang tengah buat apa tu? ,minum petang eyh? pada yang minum petang, selamat minum petang, pada yang dok berjogging, memang anda hebat blog’jogging’ dan pada yang tidur, selamat melelap kan mata. :)

Semalam aku cerita pasal Heartbeat.my kan? sekarang aku nak cerita pasal Churp Churp plak. Churp Churp ni lebih kurang macam Heartbeat dengan Nuffnang tu juga, tapi kelebihan Churp Churp ni, korang tak payah ada blog pun korang boleh share dekat Facebook, Twitter or Myspace korang sekali pun.

Apa yang korang perlu buat, cuma daftarkan diri korang dan share link untuk setiap iklan yang ada tu. Senang jer. Aku baru buat pun boleh dapat RM2.80 dah. Even nilai tu sikit, lama-lama nanti boleh banyak jugak kan… Bak kata pepatah, simpan sikit-sikit, nanti lama-lama boleh jadi bukit. Jadi tak salah korang nak join Churp Churp ni. Kalau korang nak join, korang boleh tekan kat SINI or pixca Churp Churp kat bawah ni.

churp churp 

Lepas tu korang click SIGN UP .. nanti keluar form macam bawah nih.

churp churp form

Korang isi je form tu dengan butir peribadi korang yang sebenar-benarnya yer. Then Tekan submit. Kemudian korang follow lah step yang seterusnya.

Churp Churp ni banyak kempen, dan majoriti setiap klik boleh dapat RM0.20 .. Tapi korang jangan nak gatal-gatal tangan p tekan sendiri yer, aku katuk nanti…hehehe… Churp Churp pun ade T&C jugak, pada yang tak tahu T&C tu apa, T&C adalah Term& Conditon dalam bahasa Melayu nya Terma & Syarat.

Apalagi, jom Lah join Churp Churp sekarang!!! Tengah ada banyak Campaign yang meletups tu!!!! jangan lepaskan peluan korang kayh!!!!

sekian,

penlis yang taj bertauliah,

sayalah :)

Kerana – Pagi Band (Razzi Rahman)

Salam Guys,

Bertemu lagi kita dalam rancangaaaaaaannnnn Senda Tengah hari, ya hari ini anda bersama Hos Comel anda, Farah Rahman yer… Baiklah, tanpa membuang masa saya ingin perkenalkan peserta peserta kita untuk slot Senda Tengah hari kita…..

hahahahaha….Perasan jer aku ni….perasan nak jadi hos dan perasan comel!!!! ~lalalala~

Tadi aku dengar satu lagu ni ha, terus aku minat dan cair habis…Teringat kat En.Future Hubby aku yang sayang sangat kat aku…hehehe…aku pun sayang dia jugak!!! :p

Korang pernah dengar tak Pagi Band? kalau tak pernah dengar, korang kenal tak Razzi Rahman? mesti ada yang kenal kan, lagi-lagi girls yang pernah join contest beliau kat Facebook yang Pencarian Gadis untuk E-Book tu… aku pun kenal Razzi Rahman ni, tapi Razzi Rahman jer tak kenal aku…hehehehe… :p

razzi rahman ni lah Razzi Rahman :)

 

aku dok godek godek FB beliau sampai lah aku dengar lagu Kerana ni…

Lirik lagu ni pun best jugak, membuatkan aku teringat kasih sayang dia untuk aku. Kesabaran dia melayan kerenah aku dan kesanggupan dia untuk membahagiakan aku walaupun aku ni antara gadis yang banyak songeh…hehehe..

Kan best kalau si dia nyanyikan lagu ni untuk aku….mesti aku jatuh cinta buat kali ke berapa ntah kali lagi kat si dia tu..tapi cam mustahil jer..huhu…tak apa, tak nyanyi pun dia suka buat aku jatuh cinta banyak banyak kali kat dia. sebab tu aku sayang dia :)

Aku dok ulang-ulang lagu nih, korang pun dengar lah erk.. :)

sekian,

penulis yang tak bertauliah,

sayalah :)

p/s : sorry bro, saya cilok pixca dr FB :)

P.Ramlee Seniman Agung

Salam guys,

Selepas mengisi perut aku ni dengan mi Sedap yang tak berapa nak sedap tu, muncul pula idea untuk menaip entri kali nih.

P.Ramlee, siapa tak kenal kan. Budak kecik pun tau siapa P.Ramlee tu. Cuma, sekarang ni aku taknak bercerita tentang biodata P.Ramlee atau apa, tapi aku nak cerita kenapa aku minat P.Ramlee nih.

ramlee1

Masa zaman aku kecik kecik dulu, cerita P.Ramlee ni memang terkenal sangat-sangat lah. Zaman 90-an lagi masa tu, Rosyam Nor pun baru nak naik. hehehe.. Aku suka sangat tengok cerita arahan dan lakonan Allahyarham P.Ramlee, tengok banyak banyak kali pun tak jemu. Sampaikan aku boleh hafal dialog yang ada dalam setiap cerita yang aku tengok tu.

Antara Filem yang aku minat sangat sangat sangat :-

1. Bujang Lapok

2. Pendekar Bujang Lapok

3. Seniman Bujang Lapok

4. Nujum Pak Belalang

5. Ahmad Albab

6. DoReMi

7. Laksamana DoReMi

8. Labu Labi

9. Nasib Labu Labi

10. Madu Tiga

11. Masam masam Manis

Tu antara yang aku minat dan hafal habis dialognya. Dan kebanyakkan cerita lain semua aku dah tengok, memang tak miss lah setiap hari isnin kat Tv2 tu.hehehe… Aku memang suka sangat tengok, tak jemu jemu. Cerita lain yang aku tengok, aku cuma ketawa masa first time or second time tengok jer. Tapi cerita P.Ramlee aku boleh ketawa sampai berair mata setiap kali aku tengok, sampaikan kak iQa kata cmni kat aku

“farah ni gelak tengok cerita ni macam first time tengok jer”

Hahahaha….gitu sekali kan… Apa boleh buat, aku dah minat sangat. :p Korang pun rajin rajin la tengok karya agung Allahyarham Tan Sri P.Ramlee tu yer. Ajak adik-adik dan anak-anak yang kecik tu tengok sekali, biar diorang kenal siapa seniman agung negara kita.

Dah alang-alang nih, mari lah kita sama-sama sedekah Al-Fatihah kepada Allahyarham Tan Sri P.Ramlee.. ~Al-Fatihah~

Sekian,

penulis yang tak bertauliah,

Sayalah :)

Pak Arab dan Ular

Salam guys,

Hari ni aku nak share satu video yang memang agak lawak lah.. Aku tengok banyak kali pun,masih lagi boleh ketawa sampai berair mata. hehhehe…

 

Serius lawak duhh!!!!  boleh plak pak arab tu tengok 2 3 kali sebelum pengsan…. hehehe…

Sekian,

penulis yang tak bertauliah,

sayalah :)

Pengalaman Awal Berblogging :)

Salam Guys,

Sekarang ni aku nak cerita pengalaman aku masa awal-awal berblogging dulu yer. Aku start join dunia blog ni masa Oktober 2009 dan entri Pertama aku memang pendek sangat-sangat..hehehe…Nama pun budak baru kan. :) .. Masa tu, serius lah aku memang kurang cerdik pasal blogging, blogwalking segala apa tu larh kan dan blog yang aku selalu terjah masa tu adalah blog Melromeo, Lizarazak dengan Redmummy. Aku tengok cara mereka berblogging memang mantap, lagi lagi REDMUMMY.

Dari perjalan aku ke blog mereka lah, aku kenal nuffnang. Ambil masa jugaklah untuk aku faham pasal nuffnang nih, jadi tanpa segan silu dan muka tak tahu malu, aku pun join lah nuffnang dan tempek iklan nuffnang kat blog nih. Tapi memang aku tak harapkan duit nuffnang masuk sebab aku masih baru lagi dalam dunia blogging… macam anak ayam yang baru menetas, macam tu larh…. haaa…

Aku ingat lagi aku ada buat Entri yang aku ni blogger baru dan masih banyak yang aku nak kena belajar untuk berblogging dan aku tak sangka Melz akan comment dekat entri tu. hehehe…

melz comment

happy la jugak bila tahu ada orang baca entri kita kan, memang bersemangat la aku… kena plak aku memang salute kat blog Melromeo tu dan sekarang beliau ngah sibuk buat VLOG plak.. suka gak tengok, tu pun kalau tenet laju larh. Kalau ciput macam siput babi berjalan tu, memang tak dayalah aku nak menunggu..haisssh…

Lepas tu, aku ada buat entri pasal Lizarazak dan Melz pulak. haaaaa, yang ni baru aku perasan siapa yang komen…. nak tau?

jeng

jeng

jeng

cik epal

CikEpal yang komen, dari komen CikEpal yang gebu tu lah aku tau pasal blog Cikepal plak…hehehe… bila aku usya balik entri entri lama aku, barulah aku perasan yang ada blogger popular komen kt entri aku…hehehe…

Tu pasal komen kat posting…sekarang pasal follower pulak.

Bercakap pasal follower, memang follower aku ciput jer, tak banyak pun.huhu.. tapi takpe, mak tak kisah…hehehe… yang pasti, aku nak cerita sal sorang follower yang aku ambil masa yang lama jugak nak dapat link blog beliau….meh aku cerita….

Pada suatu hari indah, kelihatan burung burung sedang berkicauan….dan aku pun tergerak hati nak tengok blog aku setelah sekian lama tidak di update. tengok dekat situ macam ada yang berubah, rupa-rupanya ada follower. Aku pun klik la dekat gambar yang kecik nyot kat tepi tu kan dan terteralah satu nama……

.

.

.

.

.

.

.

follower

Deeyaudeen Sabri

 

Hurm, nama ni buat aku tertanya-tanya siapa beliau..haissshh….sungguh merunsingkan tali pusat aku… klik sana, godek sini, tetap tak ada link…tak apa, aku pasti satu hari nanti aku akan tahu jugak siapa Deeyaudeen Sabri nih. Sampailah pada satu masa tu, member aku NANA nak tunjuk satu blog yang entrinye amatlah menarik. aku ingat lagi entri apa..hehehe…. lepas tu aku pun tengok nama yang dok komen tu, @Deeyaudeen Sabri … terus aku gelak sorang sorang…hahahahahahahahaha…macam orang gila dah aku rasa… nak kata kenal tu, tidaklah. tapi dok fikir gak kenapa beliau follow blog aku? tersalah tekan mungkin, atau aku yang salah orang….hehehe…. ada siapa-siapa boleh tologn jawabkan tak? :p adakah itu Deeyaudeen Sabri pemilik SengalZone?

Tu cerita pasal komen dan follower. Kalau pasal entri aku, pasal update ni memang aku tak mampu nak update hari-hari. Ye la, WiFi kat Unisel tu slow memang nak upload tu agak terseksa la jugak nak menunggu. Kalau aku balik pahang, lagilah tak boleh nak update sebab takde internet. Kat rumah Kajang jer lah aku mampu nak upload entri sumer nih…

Oklah,

Sekian,

penulis yang tak bertauliah,

sayalah :)

p/s: dulu nama blog aku, akufarra… url pon akufarra.blogspot.com baru je tukar jadi ismifarah.blogspot.com :)

Konsep

Salam Guys,

Malam ni tak pasal-pasal aku menaip entri baru, bukan apa,tadi aku dah tidur dah pastu tiba-tiba jer sakit perut. Terus terjaga. Bila dah terjaga tu, aku tengok pakcik udin ada update entri baru,jadi aku usya la kejap. Hajat menaip ni, bukanlah niat nak buat 1 hari 10 entri tu, macam tak terdaya je idea nak keluar.hehehe.. :p tapi aku menaip sebab tiba-tiba lagi aku terfikir pasal konsep penulisan blog aku ni.

Aku tengok setiap blog yang ada semua mempunyai konsep mereka tersendiri dalam menghasilkan entri mengikut gaya penulisan dan citarasa mereka sendiri. Contoh macam blog Udin, blog dia banyak tips untuk berblogging dan cara menaikkan trafik. Kalau blog Melz pulak, banyak tips macam mana nak create blog yang menarik & ringan termasuklah tips IT sekali. Blog Qaseh Johanna yang aku selalu terjah plak, banyak bagi resipi-resipi yang senang nak masak. Dan blog blog yang lain lagi lah…kalau nak taip satu persatu,memang tak habis la jawabnya entri aku nih.

Bila aku dah tengok blog mereka macam tu, aku terfikir, sebenarnya apa konsep blog aku? apa yang aku cuba sampaikan dari setiap entri aku? OK ke gaya penulisan aku nih? hurm.. fikir punya fikir, sampailah tercipta entri sekarang nih…aisshhh..

Aku perasan yang aku banyak menulis tentang perkara peribadi aku di sini. Cara penulisan aku pun ikut suka hati jari aku jer. Sebab tujuan aku buat blog sekadar nak bercerita jer bukan nak kejar trafik atau duit nuffnang. hehehe…jadi, aku taknak tetapkan konsep blog aku. Senang kan? semua mende aku boleh tepek kat sini sebab ni blog aku. :p

Jadi Konsep untuk setiap blog itu perlu ke? Kalau perlu, aku nak taip, BLOG INI PERLU TIDAK PERLU KONSEP yer. sebab semuanya akan rojak di sini…hehehe…

MAcam entri tergantung jer kalau aku stop sekarang. Tapi takpe lah, tergantung pun…hehehe…aku nak cuba try test melelapkan mata dulu. Kalau tak, kang tak pasal pasal pagi nanti aku bangun lewat plak. :p

Sekian,

penulis yang tak bertauliah

sayalah :)

 

p/s : boleh tak nak wat cam citer kembar siang tu? tapi tukar sikit. BLOG INI TIDAK MEMERLUKAN TAG LINE .. :)

Wednesday, March 9, 2011

Tips buat Revision Sebelum Exam :)

Salam Guys,

hahahaha…upadate lagi aku yer… nampak sangat takde kerja sekarang nih. Hurm…. banyak lah takde keje farah oi!!!!! :P … Padahal next week aku ada final exam lagi tu. Tapi ok la sikit sem ni sebab 3 subjek jer ada final paper.

1. Mandarin = 15hb 8.00 am

2. Web Application Development = 15hb 2.30pm

3. XML Programming = 17hb 2.30pm

tengok tu kan, tapi bila lah aku nak insaf nih. nafsu belajar pun tak sampai lagi ni. Nafsu makan je kuat sekarang nih..hahahaha…sampai kakak ipar aku terkejut tengok aku asyik g dapur jer. :p

OK Ok, stop melalut… aku ni tiba-tiba buang tebiat nak bagi tips untuk buat revision nih. (bajet macam best student jap!!! :p) .. aku nak kongsi tips yang aku amalkan je tau. jadi mana yang korang rasa korang patut guna tu, sila lah yer. tak salah kita berkongsi.

Tips Ulangkaji

1. Rehat yang cukup.

- ni yang paling UTAMA sekali yer. setiap kali sebelum aku mula buat revision, aku akan pastikan aku mempunyai rehat yang cukup, tidur yang cukup dan makan yang cukup. Bukan apa, masa study kita perlukan tenaga dan kita perlu fokus dengan apa yang kita baca. Kalau kita mengantuk atau lapar, confirm lah apa yang kita baca tu tak semua otak kita dapat save. Jadi, sila ingat rehat yang cukup itu penting. Kalau tak nanti kita mudah stress.

2. Suasana yang tenang.

- yang ni kedua penting, macam zaman sekolah dulu lah kan, dalam karangan penulisan tu mesti kita ada tulis “suasana belajar yang kondusif” . Ini pun penting, takkan lah nak study kat tempat mat mat rempit test motor plak kan, memang hangin lah korang nanti.

3. Tenangkan hati dan fikiran.

- badan dah cukup rehat, tempat study pon dah ok, sekarang sila check hati dan minda anda pulak..hehehe… tenangkan betul-betul. kalau fikiran bercelaru dan hati tak tenang, nanti tak fokus pulak. macam mana nak tenang? Pergi ambil wuduk, nak lagi tenang solat sunat. lepastu dah boleh duduk kat meja study.

4. 3M (Membaca, Menulis, Mendengar)

- ni yang aku selalu amalkan, 3M .. penting tau. kalau membaca saja tak cukup. aku ada teori aku sendiri iaitu, bila kita membaca kita kena menulis point penting dari apa yang kita baca, sambil tu baca sampai kita dengar suara kita, secara automatik kita akan ingat apa yang kita baca tu.

5. Fokus dan rehat.

-Kalau nak rajin pun,janganlah melampau sangat.hehehe…setiap 25-30 minit mengadap nota tu, amik la masa dalam 5-10minit untuk rehatkan otak dan mata. pergi ambil udara kat luar rumah ke, baring jap atas katil ke (baring sekadar regangkan otot tau, bukan soh baring sampai lelap!!!)  sampai dah rasa OK tu,baru sambung. Sebab otak kita bukan robot ye, dia pun nak rehat jugak :p

Ok Guys, itu antara tips yang aku amalkan yer. Dan lagi satu, aku tak suka membaca nota sepanjang perjalanan ke dewan peperiksaan sebab tu cuma buat aku rasa serabut. aku suka happy happy je nak g dewan peperiksaan tu. aku juga paling tak suka tengok orang stress depan aku dan hafal nota bagai depan aku, nanti aku jadi cuak… huhu…well, aku pun manusia biasa kan. rasa takut dan cuak tu tetap ada…

buat masa sekarang,ni je dulu la kot… kalau kalau ada hidayah nak bagi tips jawab exam pulak, nanti aku taip lagi….

See ya!!!!

sekian,

penulis yang tak bertauliah

Sayalah :)

Awan Nano

Awan Nano

Lihat ke arah sana
Serakan warna dan berarakan
Awan
Pabila terik panas
Segera hadirnya memayungi diri

Pabila kau dahaga
Sesegera turun hujan melimpahkan kasihnya
Pabila kau katakan
Akulah awan itu yang kau mahu

Begitulah awan nano
Setia melindungi diri
Tika panas mencuba menggores pipi
Dan bibirmu

Begitulah awan nano
Sering saja tak terduga hadir
Dan tak akan tercapai jejarimu

Kasihnya
Kasih tiada banding
Setia tiada tara
Bagaimanapun jua

Awan kekasih sebenarmu sayang
Walaupun tak akan tercapai jejarimu

Lihat diriku ini
Yang sesekali pernah kau bagaikan awan
Sehingga tak mungkin terlupa
Berikan belas sedari dulu

Sehingga tak mungkin termampu saksi
Setitis pun air matamu kasihku
Sehingga kau katakan
Akulah awan itu yang kau rindu

Akulah awanmu yang sedia
Melindungi dirimu tika panas mencuba menggores pipi
Dan bibirmu

Akulah awanmu yang sering kau rindu
Dan tak terduga hadirmu walau tak tercapai jejarimu

Kasihku
Kasih tiada banding setia tiada tara
Bagaimanapun jua
Aku pelindung dirimu sayang
Walaupun tak akan tercapai jejarimu

Begitulah awan nano
Setia melindungi diri tika panas mencuba menggores pipi
Dan bibirmu

Begitulah awan nano
Sering saja tak terduga hadir
Dan tak akan tercapai jejarimu

Kasihku
Kasih tiada banding setia tiada tara
Bagaimanapun jua
Aku pelindung dirimu sayang
Walaupun tak akan tercapai jejarimu

 

 

Selalu dah dengar lagu ni,tapi baru hari ni tergerak hati nak tau tajuk lagu ni. Lagu ni memang menusuk hati. Terus membuatkan aku terfikir tentang mak dan ayah, bertapa banyak pengorbanan mereka untuk membesarkan aku dan memastikan aku berjaya. Mereka adalah awan nano ku yang setia melindungi diri aku dari segala bahay dan kesusahan. Kasih sayang mereka untuk kami bertiga memang tiada banding. Kasih sayang mereka untuk cucu- cucu mereka memang tak berbatas. Mak dan Ayah adalah IbuBapa terbaik di dunia. Kasih mereka tak mungkin dapat aku balas. Aku cuma mampu berdoa padaNya agar aku bisa melihat mereka bahagia dan hidup senang dunia akhirat. Mungkin aku bukan anak yang terbaik di dunia, tetapi aku akan cuba menjadi anak yang baik untuk mereka.

Lagu ni betul-betul buat aku mengalirkan airmata. Lirik yang begitu menarik, namun mempunyai makna yang begitu mendalam. IbuBapa diumpamakan sebagai awan yang sentiasa melindungi anaknya. walau di manapun kita, kasih sayang mereka sentiasa bersama kita… Video klip ni pun menarik sangat-sangat sampai aku tak jemu tengok berulang kali. Good Job Hafiz!!!!

sekian,

penulis yg tidak bertauliah,

sayalah :)

Marah!!!

Salam Guys,

Korang marah tak kalau aku marah marah? hehehehe…..

Lagi sekali tetibe jer aku nak cerita pasal kemarahan. Tapi bukanlah aku nak cerita aku marah tentang apa atau kepada siapa, aku nak cerita apa yang selalu terjadi bila kita marah-marah.

Setiap kali berlaku sesuatu yang boleh membuatkan kita rasa sakit hati, kita turut akan berasa marah. Apabila kita dalam keadaan marah yang amat sangat, kita takkan fikir tentang orang lain dah. Dengan mulut tak ada insuran, kita akan menghamburkan kemarahan kita dengan perkataan-perkataan yang tidak sedap di dengar pada orang yang kita marah tu tanpa kita berfikir adakah cara kita itu betul atau salah, adakah kita patut marah kepada orang tu tanpa merenung kembali mengapa harus kita marah. Itulah manusia, tipu lah kalau tak ada sekali pun kita buat macam tu kan, sebab aku pun pernah buat jugak. Salah aku, silap aku, aku tak nampak tapi salah orang aku nampak, secara automatik andai berlaku sesuatu aku akan rasa marah kepada orang tersebut. Biasalah tu kan.

Tapi bila difikirkan semula, patutkah kita membiarkan kemarahan itu menguasai diri dan permikiran kita? kita tahu rasa marah itu bersahabat baik dengan syaitan, sebab syaitan tu suka kalau kita marah-marah. Seharusnya kita mengawal kemarahan kita agar tidak berlaku sesuatu yang kita tidak inginkan. Macam mana nak kawal kemarahan kita? ni antara yang aku amalkan. :

1. dalam rasa marah yang amat sangat tu, aku akan cuba berselawat. InsyaAllah rasa itu akan berkurangan.

2. Kalau masih lagi marah, aku g amik wuduk dan solat.

3. Masih lagi marah, aku akan baca surah Yassin.

4. Masih lagi marah, aku akan berbaring dan merenung kembali sebab musabab aku marah.

Tu jer…cumer kalau dah tak tahan sangat, aku belasah jer apa apa yang ada depan mata aku. Macam baru baru ni, aku belasah pintu toilet kt fakulti sampai tangan aku bengkak. Memang silap la kan time marah marah g toilet, tempat Syaitan bertendang lak tu… Bak kata doktor, aku cenderung untuk mencederakan diri sendiri. Jadi, aku kena kawal kemarahan aku dan kawal diri aku sendiri.

Itu kalau kita berada dalam situasi marah, macam mana pulak kalau kita berada dalam situasi di marahi atau dipersalahkan?

Kalau orang itu marah pada kita, jangalah pula kita melawan kerana itu hanya akan mengundang masalah yang lebih besar. Seeloknya, kita diam saja sebab orang yang sedang marah tak dapat berfikir dengan waras. Kalau dia nak marah, biar dia marah puas puas. kita pekakkan telinga dan butakan mata jer dengan setiap perlakuan dia pada masa itu. Lama-lama nanti ok lah. Tapi doa-doa lah yang orang tu sedar diri yer, maknanya sedar akan kesilapan dia dan juga kita. Kalau dia tak sedar jugak, tak tau nak cakap apa lah..

Haaa… tu yang aku selalu buat sekarang nih, kau nak marah ke nak kutuk ke nak gossip ke, aku senyum jer sampai kau letih..hahahahaha… pastu buat bodoh, tapi korang janganlah buat bodoh tanpa muhasabah diri korang. kalau korang dah tau korang salah, cuba lah perbetulkan diri tu yer. Jangan nak jadi orang yang bodoh sombong plak. :p

 

Sekian lah cerita aku tentang MARAH… maaflah, aku menulis tanpa merujuk mana-mana kitab. Aku cuma menulis mengikut apa yang aku fikirkan. Andai ada salah dan silap, harap di tegur. LAgi sekali aku nak tekan kan, segala apa yang aku ceritakan tidak khusus kepada sesiapa, ia cuma sebagai satu peringatan kepada aku dan rakan-rakan pembaca yang lain.

 

sekian,

penulis yang tidak bertauliah,

sayalah :)

Facebook, Twitter Dan Blog Sebagai Therapy?

Salam guys,

Hari tu aku ada cerita tentang mengapa orang sibuk buat Facebook dan Twitter tapi hari ni aku nak tambah lagi satu, iaitu Blog. Sebelum tu, aku nak tekankan bahawa isi kandungan posting ni adalah umum dan tidak specify kepada mana mana pihak kecuali mereka terasa sebab siapa makan cili terasa pedasnya. Aku buat entri ni berdasarkan pengalaman aku dan permehatian aku selama aku hidup dengan laman sosial nih.

Kenapa aku cakap semua laman sosial ini sebagai satu therapy? Meh sini aku nak terangkan mengikut kefahaman aku sendiri yer. Jadi jika anda tidak faham, faham fahamkan aja lah.

1. Tempat menceritakan segala perasaan yang ada dalam diri.

- Segala kisah sedih, suka dan marah semuanya korang post kat wall FB, twitter dan yang rajin sikit akan post dekat blog. Dengan cara itu, segala beban dalam diri kita itu akan terasa sedikit berkurangan. Tapi, adakah kita fikir tentang perasaan orang yang membacanya. Contohnya kita buat status marahkan seseorang. Bila rakan-rakan lain baca, automatik mereka akan baca dalam nada marah kan? jadi, secara tidak langsung akan ada sesetengah rakan kita berasa seperti di marahi. kesian tau…

2. Tempat senang nak cari gaduh.

- Tak semua orang mampu berhadapan dengan orang yang dia sedang marah atau orang yang dia tak suka, jadi dengan cara mudah dia cuma bercerita di FB, Twitter dan Blog jer. Kalau asyik buat macam tu, sampai bila orang yang kita marah dan tak suka tu tahu yang kita ni marah kat dia, tak suka apa yang dia buat. Susah kan? sia sia je korang taip panjang panjang tapi lastly orang tu tak tahu pun dia yang dimaksudkan kita.

3. Tempat meminta pandangan dan nasihat orang lain.

- Yang ni, aku setuju sikit. Rakan-rakan kat FB, Twitter kan ramai, jadi senang untuk kita minta pendapat dan nasihat mereka. Kalau SMS n Call memang tak terdaya lah kan kredit kita tu.. hehehe… :) jadi gunakan laman sosial ni sebagai satu medium yang boleh memberi manfaat pada kita.

4. Tempat untuk kita mengingatkan diri sendiri.

- bahagian ni, khusus untuk diri aku sendiri. Akhir-akhir ni aku suka muhasabah diri di FB aku. tujuan aku bukanlah ingin menyindir sesiapa tapi tujuan aku adalah untuk mengingatkan diri aku sendiri tentang apa yang aku lakukan setiap hari. Kita manusia biasa, adakala kita tak sedar kesalahan yang kita lakukan. Jadi, bila On FB dan tengok status rakan rakan yang lain, aku mula sedar bahawa aku ada buat salah. Cara mudah untuk aku mengingatkan diri aku dan orang lain adalah dengan wat status “Muhasabah Diri:” .. BTW, aku nak mintak maaf kalau ada yang terasa yer.

 

Aku rasa, itu je lah sebab musabab yang aku boleh kata Laman Sosial ni sebagai satu therapy.

 

Time to lunch…

Sekian,

Penulis yang tak Bertauliah,

sayalah :)

Heartbeat.my

Salam Guys,

Yeay!!!!! ari ni saya pon dah register untuk join Heartbeat.my ni. Hearbeat.my ni macam nuffnang gak, iklan percuma kat blog kita tapi syarikat Heartbeat nih bukan lah pesaing Nuffnang, so status Glitterati Nuffnang kita tu takkan hilang. Saya join pun lepas tengok kat blog CikEpal dan blog Dear Hafiz . Jadi, sementara ada masa ni, apa lagi join je lah kan.. bukan kena bayar pun. :) Just Register, Get the Code and advertised at Ur blog… Simple As ABC … hehehe… so, ape lagi, jom La Register Heartbeat.my ni .. Nak Senang, Click SINI or kat Bawah ni…. :)

 

336X280a

CikEpal pun baru jer join tapi dah dapat RM200++ … Nak cuba nasib Gak laa…. Tapi kena la rajin update blog lagi lepas ni…hehehehe….

 

Ok, see yaa!!!

sekian,

Penulis tak bertauliah

Sayalah :)