Laksa Vietnam ( Bansong)
buka hari isnin baru ni tapi baru berkesempatan nak bercerita. Alang alang tengah bersantai petang ni depan tv, nak la kongsi resepi sikit. Laksa Vietnam ni kalau dalam bahasa Kemboja di sebut "Bansong". Dan ini salah satu makanan kesukaan aku. Sedap. Jom tengok resepi. Resepi simple jer. Janji ada rasa. Laksa tu kalau takde yg kecik camni pon takpa, boleh pakai laksa beras yg orang buat laksa utara tu. Rebus macam biasa bg kembang. Resepi daging : Setengah kilo daging cincang. ( nak sedap cincang sendiri). 3 biji bawang merah. 3 ulas bawang putih. Sikit garam, gula, lada hitam. Cara masak : Bawang tu tumbuk lumat pastu tumis sampai naik bau. Daging tu tos sampai kering pastu masuk dalam kuali sekali ngan bawang td. Tumis sampai kering air daging pastu letak la lada hitam, garam ngan sikit gula secukup rasa. Dah masak, tutup api. Resepi kuah Bansong : 2 ulas bawang putih 1 biji bawang merah Kacang tanah Sos ikan Cuka Air Garam dan gula. Santan yg dah dipanaskan se
Comments