Monday, February 28, 2011

Facebook Oh Facebook… end with Twitter Oh Twitter…

Salam Guys,

Mood bercerita sudah sampai dan InsyaAllah kali ni saya cuba menulis dengan menggunakan ayat bahasa melayu serta tatabahasa yang betul. :) Al-maklum, bab tatabahasa ni memang saya lemah la sangat-sangat. hehehe :)

Tiba- tiba jer hari ni terasa macam nak bercerita tentang Facebook dan Twitter, ye la kan, zaman dah maju, teknologi da canggih, dunia pun dah berubah. Kalau zaman dulu-dulu, reti guna komputer pun dah kira hebat, tapi sekarang kalau reti guna komputer jer tapi tak ada facebook dan Twitter tak hebat bai!!! Sedangkan budak umur 12 tahun pun dah ada Facebook tau!!! hebat tak hebat fenomena Facebook dan Twitter nih?

Tapi, bila difikirkan semula, kenapa semua orang berlumba-lumba mengaktifkan akaun Facebook dan Twitter? Adakah kerana saja suka-suka ataupun ada agenda lain di sebalik mengaktifkan akaun Facebook dan twitter nih? dan kenapa mesti saya bercerita tentang perkara ini sekarang, sedangkan sebelum ni Friendster dan MySpace jadi tumpuan…?  jawapannya “sebab dulu masa zaman myspace saya belum buat blog lagii…. :p”

moh le kita baca jawapan daripada mereka yang ada Facebook nih.

Hantu Kak Limah berkata pada saya :“akak ni saja jer nak join fesbuk ni dik non oi, saja nak mencari geng hantu hantu yang lain katakan….dengar kata ramai hantu kat fesbuk nih!” .

Cik Joyah tepi rumah plak berkata :“ acik main pesbuk nih sebab nak buat iklan bisnes bahulu makcik nih. Iklan pree dik, bayar bil berukben jer setiap bulan”

Abg Ajen plak berkata :“abg tengok ramai awek cun dlm pesbuk member abg, sebab tu abg pun buat jgk. mana tau ada can nak mengorat ke.”

Haaa…tu lah antara jawapan yang saya dapat lepas buat interbiu semalam. Questionnaire tak sempat nak siapkan, jadi interview je la yer… hehehe…OK, tu jawapan pada mereka yang ada akaun Facebook, jadi saya andaikan jawapan yang sama di berikan jika Facebook ditukarkan kepada Twitter dalam soalan yang sama yer. :)

Sekarang, saya nak senaraikan apa yang dapat saya lihat dari home Facebook saya yer… (sorry kalau entry ini TERpanjang)

1. Tempat mencari sahabat dan kenalan lama

- Ini memang tujuan utama Facebook rasanya, sampai atuk nenek mak ayah abang akak adik dapat jumpe balik kawan-kawan lame even dalam facebook jer.

2. Tempat berkongsi gambar.

- Ini memang pasti la kan, kalau tak percaya tengok la sendiri. Gambar dalam bilik sendiri pon nak upload dalam Facebook jugak. hehehe… (saya la tu) ..

3. Untuk menjimatkan kos pengiklanan dan penghantaran kad jemputan Kahwin.

- yang ni lagi lah, mana yang terlibat dengan bisnes tu tak kira lah bisnes sendiri ke, MLM ke, ape ke semua nak di tag nye orang dalam Facebook tu. Sampaikan, kalau ada 30 gambar dalam album tu, semuanya nak di tag kan pada orang yang sama. Haiissshh, akak, abang, adik, pakcik, makcik, kesianlah kat mereka tu yer… kok ye pun, tag 1 gambar pun dah cukup dah. Bukan senang nak padam semua emel yang ada tu, lagi- lagi kalau orang tu selalu bukak emel macam saya… Letih mak tau!!!! kalau bab Kad jemputan tu, boleh di maafkan lah kan..sebab senang nak jemput.. lepas tu kawin, kena lah pandai bajet kos… heheh.. :p

4. Facebook 1 terapi????

-haaa….part nih akan di ceritakan pada entry akan datang…hehehe… :p (perasan bagus la kau farah oi!!!!) hahaha…

5. Facebook tempat melepaskan rasa bosan.

- hehh!!! memang pon, kalau bosan on je Facebook, kalau bosan lagi on Twitter plak, kalau bosan lagi P makan laptop tu teus!!!! ahakss!!!!

 

Setakat tu jer cerita tentang Facebook kali nih…..

hehehe…. Mau siapkan Assignment sambil layan FACEBOOK dan di akhiri dengan TWITTER… :)

 

sekian,

penulis yg makin tak bertauliah,

sayalah :)

 

 

21 & 28

Salam Guys,

Lama tak menggodek belog nih… hikhikhik…. boleh d katakan agak sibuk la jugak kan, tambahan pula laptop rosak. (cehh!!! ayat skema)

Selepas di tolak tambah darab dan bahagi, hari ni 28 feb 2011 genaplah 21tahun saya bernafas di muka bumi milik Allah yang esa nih. Syukur Alhamdulillah, selepas mengharungi pelbagai rintangan dan dugaan saya tetap masih di sini. Pada yang mengucapkan selamat hari lahir dan doakan saya perkara yang baik-baik tu, terima kasih sangat-sangat yer kawan-kawan. :) ..

Actually, saya memang tak suka bulan februari nih walaupun hari ni birthday saya. Sebab- sebab saya tak suka, :-

1. Arwah paklong(sblh ayah) yang jaga sy dari kecik sampai pandai baca al-Fatihah n Muqaddam, meninggal pada bulan Februari, akibat leukimia..(al-Fatihah)

2. Anak Sedara kesayangan saya (mohd Ashaari) juga meninggal pada bulan Februari, sebab lemas. (Al-Fatihah)

3. Februari 2009, saya dan encik hubby pernah terputus hubungan atas sebab sebab tertentu.

4. Februari 2010, ada orang buat sy sedih dan down habis-habisan.

5. Februari 2011, lagi sekali sy down dan di down kan…

Bukan nak tolak takdir, tapi tak tahu kenapa saya mesti menangis pada bulan Februari.

 

Lepas tu, lagi satu sikap saya yang tak best, saya suka wish birthday dan ingat birthday orang yang lahir pada bulan februari jer. :) (teruk kan??? hehehe)

 

Saya jugak share bulan kelahiran yang sama dengan cousin saya Norizan (2.2.1994), anak sedara saya Mohd Azmi (22.2.1995), anak buah saya Mohd Saifuddin (7.2.2005) ..tu je kot… hehehe…

ok lah, saya mau makan… Lunch time!!! :)

 

sekian,

penulis yg makin tidak bertauliah,

sayalah :)

Thursday, February 17, 2011

huhh!!!!

Salam Guys,

Kesibukan melanda diri sampai nak tidur pon tak sempat. apetah lagi nak blogwalking atau meng’update’ blog sendiri kan?

Tapi harap sangat semuanyer bakal berakhir 1 Mac ni…

Settle Semua Project, lega rasa….

Exam biasa ajer…huhu…

Bye…

:)

Saturday, February 5, 2011

25 Random Facts

Salam Guys,

Ahah, semalam buka mata je tengok ade satu post dari miss Ima untuk aku…. hheheheehehee…. tnapa membuang masa aku terus bukak blog beliau, dan terteralah 1 entri yang wat aku agak terkesima…heheehehe…. She’d revealed 25 facts about her.. wahhh!!!! Miss Ima, sungguh berani anda yer…hehehehe. Tapi aku jadi terpaku dipaku dan memaku bila baca part nih,

"Once you have been tagged,you are suppose to write a note, with 25 random thing, fact, habits or goal about you. At the end, choose 25 people to be tagged.You have to tag the person who tagged you. If I tag you, it's because I want to know more about you.Your cooperation is highly appreciated."

 

Hahh!!!! baca tu!!! baca tu!!!!

Demi tidak mengecewakan miss Ima yang aku sayang sangat ni (almaklum kembar salah cetak) , aku pon nak cerita la 25 Random Facts pasal aku… Jom start yer…. :p

 

1. Nama aku ni agak pelik, orang start ngan Siti dulu tapi nama aku bermula dengan Nor dulu yer. Masa kat sekolah memang tak terkira berapa ramai orang yang salah sebut nama aku. hehehe… Nama saya Nor siti Farah yer… bukan Siti Nor Farah.  :)

 

2. Sekolah, aku pernah bersekolah kat 4 buah sekolah!

a. Sekolah Kebangsaan Seri Sekamat (1997-1998)

b. Sekolah Kebangsaan Tanjung Medang, Pekan ( 1998- 2002)

c. Sekolah Sains Sultan Haji Ahmad Shah, Pekan (2003 – 2005)

d. Sekolah Menengah Kebangsaan Ahmad, Pekan (2006- 2007)

 

naseb U tak boleh nak main tukar tukar…. :p

 

3. Kidal, ye aku seorang yang kidal. hehehe.. bukan setakat menulis tapi semua mende aku buat guna tangan kiri kecuai makan tanpa menggunakan sudu. Walaubagaimanapun, aku bukanlah seorang yang kreatif seperti yang diterangkan dalam fakta orang kidal. :p  .. Tapi aku bangga bila Bill Gates pon seorang yang kidal sebab aku bercita-cita nak ganti Bill Gates… hehehe…. (wish me luck!!!)

 

4. Banyak cakap (membebel), aku memang kuat membebel..hehehe…lagi-lagi kalau orang ponteng kelas.. :p .. tapi kalau aku ponteng kelas takde siapa leh membebel kat aku kecuali parents aku.. heheehe… pastu aku suka membebel kalau anak buah aku nakal sangat sampai anak buah yang besar kata aku ni macam mak nenek…. hurrrmm…. Sigh***

 

5. Dari kecik aku tak suka makan ikan dan sayur sebab aku pernah tercekik tulang ikan n pernah makan sayur yang pahit. disebabkan sayur yang pahit tu banyak yang warna hijau, so aku memang kurang makan sayur hijau yer… :p ..

so, siapa-siapa nak ajak aku kuar makan, janganlah offer aku makan ikan yer… lagi-lagi ikan siakap.. hehehe…

(perasan jer ade orang nak ajak kuar makan!!!)

 

6. aku ni nampak je macam keras hati tapi sebenarnya aku ni seorang yang amatlah sensitif dan kuat merajuk yer… pernah sekali tu aku merajuk kat ayah aku sebab taknak belikan Hp yang aku mintak, sampai 3 minggu aku tak makan dan akhirnya aku kena mengalah gak sebab memang aku takkan dapat HP tu….hhehehehe… memang tak berbaloi punyer merajuk… tu belum part merajuk sampai pecut motor 120kmj.. :p

 

7. eyh, lupa nak gtau awal-awal tadi… Aku ni memang warganegara Malaysia, tapi aku bukan Melayu.. aku Melayu Champa. Kalau ada siapa-siapa tak tahu Melayu champa tu apa, nanti aku buat kelas sejarah yer. Kita bercerita pasal keturunan Melayu Champa nih.

 

8. Aku sekarang dalam misi nak menguasai lebih dari 3 bahasa selain bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris. Aku nak fasih dalam bahasa :-

Kemboja

Champa

Mandarin

Arab

Agak-agak mampu tak aku?huhuhu… (ni pon, wish me luck jgk!!!)

 

9. aku amat tertarik dengan kamera tapi aku ni memang tak reti nak amek gambar dan belum mampu nak beli kamera DSLR tu…hehehehee…. but one day, I will!!!!

 

10. Masa sekolah aku suka sangat dengan subjek sains.. masa sekolah rendah aku pernah menangis sebab masa hujung tahun tu aku tak dapat hadiah untuk matapelajaran terbaik subjek sains… uhuhuhu… aku tertewas… lepas tu masa sekolah menengah pon aku minat sains. Tapi harap maklum aku tak minat Bio yer.. Sebab tu aku pindah sekolah sebab tak suka Bio N Akaun.. :P

 

11. Aku suka sangat menyanyi even suara aku tak sesedap buah oren atau stoberi… Tapi aku tetap menyanyi walaupun guruh dan kilat sambar menyambar..hehehehee…

 

12. lagi satu pasal muzik, tima aku wat kerja, muzik adalah wajib untuk aku. bukan setakat untukn menghilangkan rasa bosan tapi untuk menenangkan diri aku jugak… Takmo la stress stress nih.. tak syok hidup weyh!!! :p

 

13. Haa..kalau time aku stress, memang aku takkan bercakap langsung ngan sape-sape pon.

 

14. Aku suka budak-budak tapi aku tak suka jaga budak-budak.

 

15. aku amat suka berjalan tak kisah ke mana pon asalkan berjalan. janji cuaca ok. Tak panas sangat dan tak hujan… berjalan, jalan gak tapi kesihatan kena jaga.

 

16. Aku akan makan apa yang aku suka. Aku risau aku gemuk tapi aku tak kisah aku gemuk.

 

17. Kebanyakkan duit PTPTN aku aku laburkan kat makanan sebab aku ni berkira sikit pasal shopping segala hape tu… sebelum aku shopping aku akan fikir 28 kali.. tapi aku makan, ada duit je beli… Senang kan!!!

 

18.  Aku amat tidak suka peraturan tapi aku akan ikut segala peraturan yang ada. Bak kata cikgu disiplin aku dulu “Jangan Cari PEnyakit!!!!”

 

19. Dulu aku tak suka pink…sekarang pon tak suka pink tapi aku suka Peach!!! blusher aku pn wane peach… Lipbalm pon wane peach.. sumer peach & Orange!!!! tapi aku tak suka Limau!!! hahahaah…

 

20. Tak cantik tapi cute. Tak Gemuk tak kurus. Single but not available yah!!! hehehe…

 

21. Sekarang aku pakai Hp pinjam jer sebab Hp aku dah rosak.. Nak beli Hp guna duit PTPTN pon aku pikir 28 kali gaks!!!!

 

22. Pantang ada cerita baru kat Cinema mesti aku g… kat ner? kat Midvalley yang pasti dan aku just tengok kat GSC jer. Takmo TGV, kurang best bukan tak best tapi kurang best!!! :p

 

23. Setiap kali aku makan kat mana-mana kedai makan, Tea O Ais Limau adalah wajib. Takde Tea O ais Limau, Sirap Limau pon jadilah. Takde limau, Jus Oren sudah!!! :p

 

24. Aku amat malas ke kelas yer. Kalau aku rajin, aku orang pertama yang siap ke kelas dan orang pertama siap assignment!!! :p

25. aku amik masa 2 hari untuk fikir apa yang patut aku tulis dalam entri nih, siap tulis dalam buku lagi tu!!! dan aku punya mood sampai, bila aku duduk kat beranda rumah!!! :)

 

Ok guys. Cukup lah sampai situ yer… miss Ima mintak aku tag 25 person tapi ape nak buat, followers aku pon baru 31 … hehehe… so, aku tag 3 orang jer lah.

 

dCinie hatiku berbisik

FLOWER POT

THIS iS MY LIFE

tu jer  eyh….

Salam Maghrib…

Sekian,

Penulis yang tak bertauliah.

Sayalah :)

Thursday, February 3, 2011

Sengal Zone : Polis Sentri

Salam Guys n Uncle Sengal… :)

Baru jer petang tadi dok bercerita pasal main teng teng, dan dan uncle sengal ni wat citer sal polis sentri plak…. Tergolong dalam games zaman kecik comel lote dulu la nih…heheheehe…

So, sambil- sambil dok dengar Lagu InsyaAllah versi melayu nih, aku pon cepat cepat la join segment nih sebab da bosan dah ni..ehehehe…

Cerita tak ceriita la, tapi segment…Hahahaha…mari dekat..mari dekat… Lai..lai… (bukan buah lai yer..)

 

header 12

sengalzone

* leh klik kat gambar nih or SINI :)

Tak silap aku, last aku main game ni masa umur aku 10 tahun… sekarang aku dah nak masuk 21 tahun so lepas tolak tambah darab bahagi, kira kira dah 11 tahun lah aku tak main polis sentri nih!!!

Setiap kali aku main, mesti aku jadi pencuri tak tahu lah nape. Walaubagaimanapun,aku ni seorang yang nakal… hehehehehe.. (tumbuh tanduk) … Masuk jer turn aku dok kira “Polis Sentri, Want to jaga, Polis Mati, Pencuri Jaga” aku suka suki jer jadikan diri aku polis…hehehehe…. tapi sebenarnyer, penat jadi polis nih sebab nak kejar semua yang ada… Jadi, aku prefer jadi pencuri jer la…hehehehee… cepat sikit abes game, aku ni bukan suka nak berlari sangat pun… huhuhu….

Nak tau kenapa aku malas nak berlari? aku ni kan tak cukup tinggi sikit berbanding member yang lain, jadi langkah aku pon kecik jer.. lepas tu aku ni kurang stamina sebab masa kecik kecik dulu aku ni agak montel orangnya, memang lari pon slow jer…kura-kura pon leh challenge aku tau!!! hehehehe…. OK tipu!!!! kalau aku lari selembab kura-kura, itu berjalan namanyer sedangkan FiQ (kura-kura yg aku bela skrg) pon leh gerak dgn laju dan pantas tau…hehehehe…. camne pon, aku tetap akan jadi orang pertama yang kalah…hehehehe…sebab aku tak reti nak lari laju….siyes weyh!!! aku tak tipu…memang slow…hehehehe…So aku rasa aku lari dalam 100m/20sec kot…hehehehe…. :p

Ok lah, aku mau sambung kerja lagi….sebulan jer ag nak final exam… terasa syg lak nak meninggalkan member2 kat UNiSEL ni nanti…huhuhu.. :(

GTG,

Sekian

Penulis yg tak Bertauliah

Sayalah :)

updated: leh plak lupe letak header…hahaha…tak diterima pon xpe..janji dpt kongsi citer…. :p

Zaman Dulu-Dulu : Teng Teng

Salam guys.

Apa khabar korng hari ni? hehehehehe…aku tak pernah tanyer khabar korang kan kan kan? Pe pon aku harap korang sihat jer kayh!!! Aku pon dah ada tanda-tanda macam nak demam nih. Mak, Ayah, Kak ipar, Ank buah semua demam sekarang nih, aku je belom. Aku rela demam sekarang berbanding demam masa final exam nanti…huhuhu….

Aku ni baru je lepas tengok budak-budak main teng-teng, tu pun kecewa sebab laptop aku ni terpadam sendiri. Biasalah, laptop aku ni sensitif, pantang panas sikit mesti nak tidur jer terus, dah la cooler rosak nanti nanti lah aku beli.. :)

Eyh, aku rasa ada yang tak tahu teng teng tu apa kan. Teng teng tu boleh di katakan permainan tradisional lah jugak. Aku panggil teng teng, tak lau la korang panggil pe plak kan.

tengteng

ni lah teng teng… (TQ en.Google)

Game teng teng ni, main kat tempat lapang jer. Masa kecik kecik dulu aku selalu main kat depan rumah. Ambil ranting lepas tu lukislah teng teng tu, kalau dah takde pasir nak lukis, ambik je kapur pastu lukis kat atas simen tu.hahahaha…cerdik kan? . Aku ingat lagi, masa aku kecik orang yang main teng teng ngan aku semua lagi besar dari aku, bila besar of coz langkah diorang besar dan boleh lompat lagi jauh kan? So, aku antara yang cepat kalah dan duduk kat tepi tunggu turn jerr…huhuhu… tapi sekarang, semua geng teng teng tu dah kawin & ada anak dah… ehehehe…aku je belum. Tapi tu masa aku kat Kajang lah. Bila dah pindah pahang, akulah juara sebab aku main dengan anak kakak sepupu aku, memandangkan aku ni senior, so sesedap oren ribena stoberi jer aku wat undang-undang sendiri…hahahaha…memang tak leh blah!!!

Bila petang ni tengok budak-budak ni main teng-teng terus teringat zaman aku kecik comel lote dulu…hehehehe… Sekarang aku dah tak main teng teng tu, jadi turn budak-budak ni untuk teruskan permainan tradisional yang ramai dah lupa dan ramai yang tak tau… Al-maklum, ape kelas main teng teng, main PSP lagi best!! yer dak? huhuhu….

Oklah, tu jer cerita aku untuk hari ni…

Majulah Teng Teng untuk negara!!!

Sekian,

Penulis yang tak bertauliah

Sayalah :)

 

p/s : agaknya seronok tak kalau game teng teng ni jadi salah satu event dalam sukan komanwel… mesti best kan? hehehe  ..:p

Wednesday, February 2, 2011

Apa itu SOM TAM?

Salam guys,

Haaa…korang tau tak Som Tam tu apa? Pernah makan tak? Tau tak Som Tam tu dari mana? …hehehe.. Kalau tak tahu, meh sini aku nak cerita yer.

somtamNi la rupa Som Tam tu yer tapi ni aku amek kat google jer.

yang aku makan skg dalam bekas polisterin jer.

 

Baiklah rakan-rakan sekalian, Som Tam ni orang wat guna Lesung Kayu tu…hehehe… tapi bahan utama Som Tam adalah Betik yang tak terlalu muda or terlalu masak, kiranya yang sedang sedang saja…yang sedang sedang sajaaa!!!

Selain dari Betik, ada jugak guna Belacan, Udang Kering, Tomato, Asam Limau, Cili Api, Kacang Panjang, Kangkung. Ada jugak yang letak Telur masin tu. Tapi aku prefer SomTam aku takde kacang panjang sebab aku tak suka kacang panjang… aku merajuk ngan kacang panjang sebab aku makan banyak mana pon aku still ketot n rendah.. :( …

Ok, Stop mengarut, berbalik pada SomTam nih. Bila semua bahan-bahan tu dah ada, Tumbuk la semua tu dalam lesung kayu tu, tapi jgn kuat sangat, nanti hancur plak Betik tu nanti…hehehe…

Lupa nak bagitau, Somtam ni asalnya dari Thailand. Memang sedap kalau orang Thailand yang buat tau!!! Last year masa bukak puasa kat Kampung Baru, aku tengok ada orang jual SomTam ni tapi tak beli pun jadi aku tak tau la sedap ke tak yer…huhuhu…

OK lah, mau makan…bye..

 

Sekian,

PEnulis yang tak bertauliah,

Sayalah:)

0202- mood Rajin

Salam Guys,

Hari ni tak tahu kenapa rajin semacam dan tak pernah aku serajin nih.

Pagi-pagi bangun makan nasi lemak, lepas tu online kejap. Lepas anak buah balik dari sekolah, potong kek batik untuk diorang. Kemudian bermula lah aktiviti di luar jangkaan aku.

Mula-mula, aku basuh semua pinggan mangkug kotor yang ada kat dalam sinki. Pastu susun kat rak. dah habis semua tu, aku sapu rumah. Pastu lagi, lipat baju pulak, banyak lak tu.. Habis lipat dan susun, sapu rumah lagi sekali sebab banyak habuk. Ni la lumrah kalau rumah dekat dengan highway…Hurm..

Tanpa rehat, sambung kemas rak dan almari pulak. Sapu lagi sebab nampak habuk lagi.. Hurm… Rajin ke aku? hahaha… sampai Izan (birthday girl) kata aku salah makan ubat dan buang tebiat sebab aku tak pernah rajin sangat macam hari ni.

Lepas Zohor, kemas tempat makan untuk abg pulak.. Lepas makan, apa lagi Online laa..hehehe.. dan TerUpdate Laa ini blog… hehehehe…. Dalam masa yang sama hari ni aku baran sikit.. huhuhu…cepat marah… hurm…

tu je la,

Sekian,

Penulis yang tak Bertauliah

Sayalah :)

Spaghetti & Kek Batik

Salam guys,

Semalam adalah hari rajin aku. Taktau kenapa tiba-tiba jer rajin pulak kan? Hehehehe..

Pagi tak pagi sangat la aku pergi Tesco, beli bahan-bahan nak buat Spaghetti & Kek Batik yang paling simple dan cepat siap…hehehe..

Untuk Kek Batik, aku beli :-

Coklat Masakan

Biskut Marie

Planta &

Milo jer …

Untuk Spaghetti, aku beli :-

Spaghetti (San Remo)

Prego ( Tomato & Mushroom)

Button Mushroom (Ayam Brand)

Tu jer…

Tepat pukul 4.30 pm , aku pon ke dapur untuk wat kek batik aku tu…

Bahan-Bahan

Coklat sesedap rasa

Milo Sepaket yang kecik tu….tapi bukan milo fuze tu taw!!!

Biskut Marie tu pon sesedap rasa gak

Telur 2 biji pukul sampai kembang

Planta sesedap rasa gak…

Cara – cara nak buat plak :-

1. Mula-mula cairkan Coklat masakan tu sampai betul betul cair & tak berketul… Di sebabkan aku taknak Milo aku berketul jugak, lepas Coklat tu cair aku campur milo plak, gode gode gode, kalau pekat sangat boh air cket….hehehe(Pepandai jer aku)

2. Cairkan Planta dalam kuali (aku suka guna kuali sebab senang nak kacau) dengan api yang keciikkk jer tau… Lepas tu letak Coklat + Milo yang dah cair tu dalam kuali… Kacau jer,jgn stop takut coklat Hangus…nanti tak sedap…

3. Bila dah sebati Coklat tu, masukkan telur plak (sambil tuang tu teruskan gode bahan-bahan dalam kuali sebab taknak telur tu masak sorang2 plak,I mean, berketul jd telur goreng)… Kacau jer yer…sampai lenguh…hahaha…

4. Masukkanlah biskut Marie yang dah dipatah 2 tu… kacau sampai sebati biskut ngan coklat tu yer… Bila dah sebati, masukkan semua tu dalam Loyang yang dah di sapu dengan planta.

5. Letaklah dalam freezer dan tunggu keras… Dah keras nanti leh la kerat-kerat dan MAKAN yer…hehehe

Tepat kul 5.30pm, siap sudah kek batik….

G ruang tamu tengok cerita Magika..huhuhu…

Da malam, jom wat Spaghetti plak…Simple jer.. 15min da siap…

Bahan-bahan :-

Spaghetti yg pastinye, kalau takde tak jadi la Spaghetti korang tu,

Bawang Putih

Bawang Merah

Bawang Besar ( tapi aku tak letak sebab takade…hehe)

Cendawan Butang ( hiris-hiriskan yer)

Sosej ( potong gak kecik kecik)

Sos Prego

 

Cara Cara nak buat ikut style aku :-

1. Panaskan air 1 Periuk yang agak besar untuk rebus Spaghetti, bila da panas masukkanlah Spaghetti tu yer… Tambah garam sikit, dan minyak Zaitun ,(minyak tu sebab taknak bg spaghetti tu melekat satu same laen…hehe).Rebus selama 15minit yer…pastu toskan bawah aliran air paip tau.

2. Rebus jgk Cendawan same Sosej tu kejap… (taknak bg cendawan tu bau sangat sebab ni cendawan dalam tin tu.)

3. Chop chop bawang putih, potong dadu bawang merah dan bawang besar.

4. Wat style melayu sikit, tumis itu bawang kasi naik bau… da naik bau, tuang sos prego tu yer…

5. Bila sos tu dah mendidih cket, masukkan cendawan ngan sosej tadi. (hajat nak letak udang, tapi anak buah takleh makan udang, so tak letak)

6. Spaghetti da masak, sos da siap. Apalagi, Gaul dan makanlah!!!

 

Haaaa…tu la aktiviti aku semalam…hehehe…. Tu jer aku nak update….

Sekian,

Penulis yang tak Bertauliah,

Sayalah :)

Tuesday, February 1, 2011

Baru Tersedar Dari Mimpi.

Salam guys,

Hari ni dah masuk 01/02/11, dah genap sebulan kita lalui tahun 2011 ni. Ye,masih awal tapi dah banyak suka dan duka yang aku hadapi. Tapi, bukan tu yang aku nak cerita kat sini. Mungkin kali ni agak personal ceritanya, sebab aku baru tersedar yang… erm…hurm…errr….

aku dah nak masuk 21 tahun dan En. Future Hubby dah 23 tahun. Rasanya baru semalam umur dia 21 tahun dan aku 18 tahun.Tak sangka masa bergitu pantas meninggalkan kami. huhuhu…

IMG0876A *ni masa 2009 kot x silap..

DSC00727

*ni yang 2011 punyer…

Okeyh, tu jer aku nak cerita…hehehehe….

Sekian,

Penulis yang Tak bertauliah

Sayalah :)

 

p/s: tetibe terfikir… “bila mau kawin?” … hehehehe… gatal betui laa!!! haahahahaha…. :p