Tuesday, October 20, 2009

EMR Protector…….

k la………td aku da cter sal kesan radiasi pd manusia…..pd kita la kan……mesti korang terfikir,xkn la korang nk simpan HP n laptop korang lak kan……mende tu satu keperluan utk kita skg……even farra pon gne gak HP n laptop……n hari2 2mende ni ade ngan farra…….bayangkan la betapa terdedahnyer diri ni ngan radiasi elektromagnetic ni kan……bahaya…bahaya…..

ade caranye mcm ne nk kurangkan radiasi tu sumer…maybe xleh nk hapuskn 100% radiasi tu tp kte leh kurangkan kan…..macam mane erk???

haaa….mcm ni….skrg da ade EMR Protector dlm pasaran…EMR protector tu ape???? EMR tu stand for Electromagnetic Radiation……so ble bergabung jd la ElectroMagnetic Protector……

DSC01117 haa….ni la EMR protector tu……

klw korang pernah dengar pasal rantai BioCerastone korang mesti tau pasal EMR ni…..EMR ni adlh versi kecik dr rantai tu……klw Rantai Biocerastone tu guna kt manusia yg benyawa….EMR ni kte guna kt brg2 electronik yg hari2 kte gne tu……..mnde ni sticker…so leh tmpal kat HP,laptop,microwave n laen2 ag la……….sekurang-kurangnye mende ni dpt kurangkn 90% radiasi yg ade tu

DSC01112

…….so selamat la cket kte ni dr mnde yg mengancam nyawa kte tu……

mana korang nk dptkn mnde nih? EMR ni korang leh dapatkn dr farra sendiri……harga utk 1keping sticker EMR ni RM45.00 n RM80.00/2kpg….

selain dr kurangkn radiasi,EMR protector ni dpt kurangkn penggunaan minyak petrol jgk…….x kira la kereta ke motor ke….tp mmg boleh……korang pk r, 1 biji proton saga d isi minyak full tank dr ipoh boleh ke kuantan-pekan-dungun-marang n kt kemaman baru isi minyak blek……jimat ke x tu????juz tampal 2 kpg je dkt ngan tank tu……tp bkn tmpal dlm tank la k……klw x caya ley tanye my brother in law……kteorg da try before promote kt org……

farra da terangkn sal sumer ni…..nk beli ke x,terpulang pd u all……tp fikirlah sal kesihatan kita……if u r a student,mcm mana nk study n menghafal nota2 klw stp hari sel otak kte rosak……if u r a man,mcm mana nk dptkn zuriat klw sperm u all bengkok…..fikir fikir kan la ea……….

 

 

KESAN Dari RADIASI Telefon Bimbit

 

Satu ujikaji radiasi telefon bimbit ke atas telur telah dijalankan. Bahan yang digunakan sebiji telur dan dua buah telefon bimbit. Persediaan adalah seperti gambar di bawah:
Panggilan di antara dua telefon diaktifkan untuk tempoh selama lebih kurang 65 minit. Hasilnya seperti berikut:
15 minit - tiada apa yang berlaku.
25 minit - telur mulai panas.
45 minit - telur telah panas.
65 minit - telur telah masak.
Gambar telur tersebut dipaparkan di bawah:
Rumusan: Radiasi dari telefon bimbit mampu untuk mengubah protein telur. Bayangkan apa yang ia dapat buat kepada protein otak anda apabila anda berbual untuk tempoh yang panjang menggunakan telefon bimbit.
Saya mengingatkan diri saya dan pembaca sekalian agar jangan berbual lama-lama melalui telefon bimbit.
Bagaimana dengan telefon bimbit yang disimpan di pinggang? Apakah ianya memberi kesan yang sama? Bagaimana pula dengan mereka yang menyimpan dua buah telefon, satu di kocek kanan dan satu di kocek kiri?
petikan dari : http://www.wanibrahim.com/sihat/

 

 

mesti tertanya-tanya kan kenapa sy ambil petikan ni sbg juadah blog sy hari ni……..satu masa dulu kita pernah dengar yg telefon bimbit (HP) boleh membahayakan nyawa pengguna…..tapi berapa ramai yg amik berat sal ni? sy rasa dlm 100 org,mungkin seorang jer yg sedar n amik tau sal bhaya HP ni……tp 99org lg akn wat x reti jer…….padahal korang sumer guna hp……ade tu smpai 2 3 biji HP nyer…….

itu baru HP……blum masuk brg2 elektronik yg lain lg……kena plak zaman skg hampir semua org ada laptop msg2…..klw kt rumah pulak semua rumah ade peti ais….korang sedar x bahawa semua tu beri kesan radiasi yg tinggi pada korang? sedar x???

dalam 1 jangka masa yg panjang,korang d bunuh senyap2…..tanpa korang sedari sedikit demi sedikit sel2 otak n DNA korang rosak n mati…..farra rasa ramai yg tahu bhawa radiasi ni boleh menyebabkn ketumbuhan dan kanser otak…….tapi korang tau x kalau korang simpan HP tu dlm poket sluar korang boleh mendatangkan bahaya pd tubuh korang….lbh2 lg guys….bayangkan,even kita ni yg bertulang belakang pon boleh lemah d sebabkan radiasi ni……ape la lg yg tak bertulang kt badan korang tu……radiasi ni jgk boleh menyebabkn sperma jd bengkok…..n korang xnk ke ade zuriat??? ke korang nk jd waris tunggal dlm fmly korang????hihihi…….(jgn marah tau)…….

so skg korang pk……..bhaya ke tidak radiasi brg2 elektronik pd kita?????

Saturday, October 17, 2009

kanak2 zaman skg......

skg aku de kt cc....
mmg aku akui dak2 skang sumer terer sal tenet dowh....
lg terer dr aku.....
time zaman aku dak2 dulu xde la smpai nk wat myspace pe sumer.....
mase tu pm pon bru knalkn 1umah 1 komputer mase tu...
tp skg,maleh kato apo da eden.....
sumo teror teror eyh........
dak la ni mmg advance la wa ckp sama lu.......
sapo la dok ngajor depo2 nih........
cikgu skola ko,mak ayh ko,mber2 diorang sndri...
aku pon xtau..........
tp kn best klw aku kcik2 dulu cm dirang...
sumer mnde da terer...
ni idak...
da msok u bru nk gheti mnde2 nih.......
sodih ya amat lo ghaso nyer.......
xpo2......
sabau jer.........
da ar...
aku x reti nk mncarut pe da...
lg pon aku kt cc skg.....
kne plak aku x bese ngan keyboard pc.......
jari ni dok mraba2 cari touch pad....
ble cursor x gerak baru la aku tersedar dr lamunan yg aku sbnrnyer guna pc.......
hehehehehehehe,,
daaaa r......
cousin aku yg comel molek nih da bising....
nnt aku upload pixt dak nih n korang tengok la cute ke x....
hihihihi

Friday, October 16, 2009

kenapa aku bersedih.....

ayt skema je kn.......
tp knpe aku nk cdey2........aku pon xtau nape......
bak kate bf aku,mungkin aku jer yg snsetif lbih........
girl....bese la.....ad time dye kn.......
tp kli ni aku btul2 sensitif n terasa dgn org skeliling aku......smpai thp mgalir airmata tu.......
n 2 3 ari ni aku lg slesa dok sorang2 dr join group aku.....
maybe that's better for me.......
ble aku join diorang,aku akn trasa dgn diorang.....
tp ble aku sorang2 aku xkn pk sal diorang n aku akn pk sal diri aku sndri jer.......
tgk.....skg nk mnaip pon xde mood.....
laen kli je la smbung.....
nk siap2......sat ag blek kajang....
ade hal cket..........nk p amik ic aku yg da lme pjabat pndaftaran tu smpan.....hehehehe......
tatatata....

Monday, October 12, 2009

geram thp melampau...........

ok.......keje carut mncarut ngarut mengarut akn bermula.....hihihihihihih......
puas aku pk topik ari ni......lastly dpt gak pointnyer.....
ni sal dak umah aku yg 2 ekor tu...(spesies d ragui)......
aku mmg sakit aty ngan diorang dr awk sem ag.......
nape la aku dpt budak serumah cm diorang tu????knape????dugaan betul la.........
sakit jer rasa...........
ok la.....aku x kesah kalo diorang nk wat hal sendiri.......nk smoking ke?nk bogel dlm umah ke?ape ke?
jnji JANGAN MENYUSAHKAN AKU!!!!!!!!
bab tu yg aku sakit tu.........
"ko da la dok 1 umah ngan org lain tolonglah hormat kteorang ni.....ko ingt kteorang ni ape?tukang cuci toilet awam korang?tukang sapu sampah korang..?woi mangkuk ayun + mangkuk tandas......bleh blah la korang......
cm gudgud jer.....padahal cm hampeh..........x bersyukur punyer manusia.......ingt korang jer bayar sewa?aku pon bayar la sengal........."
aaarrrgh......aku mmg sakit aty tul skang nih......
tggu nak mletup jer.......
diorang tu harap je muka lawa tp prangai busuk cm toilet awam yg da rosak flush tu.........
da la mcm org x reti gne toilet......masuk n kuar jer msti bau cm toilet awm...........mmg x reti gne toilet punyer manusia....
ank buah aku yg kecik tu lg pndai la..........bodoh punyer mnusia......
da tu pasal kes kat dapur lak......
kteorang x kesah klw stakat nk pnjam pggan mangkuk or sudu garfu....but pliss laaaaaaa...........
tlg ltak kt dapur blik.........sengal punyer manusia........
ni wat harte plak......banyak cantik muka ko......aku lg cute la......hahahahahaahaahha........
baju mahal2 mmpu beli.....tp sudu+garfu+pinggan+mangkuk korang x bleh bli plak......
miskin da ker?
then nk lebih2 plak tmpal notis kt dapur soh kemas dapur n kasi bersih.....
"hello........ko yg mkn x reti cuci nk salahkn kteorang lak......da la brg kteorang ko wat harta...nk lebih2 plAk......"
x sedar diri punyer spesies.....paku dulang paku serpih......kate kteorang ko yg lebih k!........
mmg thp ksabaran aku d cabar skg nih.....
jgn ingt aku kecik,hati aku kecik gak la ea......
ko silap la mangkuk!............
setakat korang aku x heran la beruk!!!!!!!.....
arrrgh.....geramm,............
kalo ade yg bace tlg bg komen pe patut aku wat dgn spesies yg d ragui tu.........

Saturday, October 10, 2009

ape nasib kita......

k la..malam ni aku xtau nk cter sal pe coz aku msih kekenyangan...
mne x nye mlm ni aku mkn byk sgt smpai abg yg amik oder pon tbeliak mata td...
siyez ckp,aku mmg da lme nk mkn cm yg aku oder td cme xde ksempatan jer...
so mlm ni aku bedal puas2....
yg pasti tiada pembaziran berlaku yer.....
mse mkn td aku tgk la majalah 3....
da depa psg yg tu,so aku tgk je la kn....
mlm ni diorang cter sal kes gempa bumi kt sumatera barat tu.....
cdey gak ble aku tgk pe yg jd kt sne...
smpai air mata aku da nk mengalir da tp aku thn jer demi mnjaga keayuanku sbg sorang gadis yg tegas...hehehehhe......(poyo jer lbih an..)
k la,berbalik sal gempa bumi td.....
byg kn la,dlm skelip mata sumer musnah....
rumah hancur,mayat tertimbus...kanak2 hilang mak ayh....n fmly yg lain....
yg plg cdey skali ble tau lbih 40 kanak2 mati tertimbus mse kt skola.....
budak yg kcik pon da jd mangsa.....lom smpat knl dunia lg....
tp aku doakn sape2 yg mninggal tu mati syahid sbb mninggal masa bljr...(amin....)
ape la nseb diorang........
tnpa d duga sumer ni jd.......
dulu tsunami,skrg gempa bumi.....
mungkinkah ni balasan Tuhan secara cash kpd umat manusia yg msih hidup d dunia ni....?
sejenak aku terfikir......macam mana kalau sumer tu jd kt negara kita yg tercinta ni?
sedang kte seronok berbual n ketawa tbe2 jd 1 musibah yg amat hebat.....
sedar2 kte brada di alam lain....ataupon sedar2 jer kte da hilang sahabat,keluarga n sedara mara kte......korang leh bygkn x?
ble aku terpikir sume tu,airmata aku mengalir.....
masih bernafaskah kte esok?
atau nyawa yg d pinjamkn ni d ambil smula oleh pmiliknye?
smpat ke aku bertaubat dgn sumer dosa yg pernah aku lakukn?
smpat ke aku nk mntak maaf n bls jasa mak ayh?
smpat ke aku jumpe akak aku n bbual dgn dia lg?
smpat ke aku jmpe abg n bmanje dgn abg?
smpat ke???
sumer tu bmain d minda aku........
perasaan tkut khilangan org yg tersayang menghantui aku....
pe nasib aku akn dtg?
cdey sgt ble aku pk sumer ni........
smpai bler aku akn trus happy?

sungguh besar dugaan drpd pencipta alam yg esa ni.....
semoga kita dpt bertaubat n taubat kita d terima sblm sumer knikmatan yg kite peroleh ni d tarik balik........

entry mlm sabtu............

 ari ni ari jumaat kan......sok ari sabtu.....lusa ari ahad........dan sterusnyer.....hihihihi
aku bru jer abes klas kul 10.10 td.......klas pe? kls Computer Hardware.......
kls ni pon agk boring coz sore encik ni agk slow n mmbuatkn aku mngantuk....
tmbh plak mamat2 yg agk x btauliah blkg aku dok bsing2 so spatah haram pon aku x fhm.......
yg aku tau td blajar sumer sal floppy disk and hard disk......cmne depa save data, cmne nk format n mcm2 lg la.............tp sumpah ckp aku x FAHAM LANGSUNG!!!

nape la aku slow sgt sal component2 nih.........td bru nk fokus,tbe2 de kuiz.....
arrrgggh........mkin tseksa batin ku......
da la aku x reti pe2 tbe2 de kuiz....
nseb ler bleh jwb cket2..........cdey gak aku td....huhuhuhuhuhu
daaa....ckup sal klas td.......


ni cter sal klas OOP plak....Object Oriented Programming(JAVA)
kls ni mmg aku ske.....coz subject nih ske wat aku pening thp cipan ble ade error n excited thp bagan ble menjadi........kne plak mdm yg ajar tu besh......lg la smgt aku nk blaja kn.....subject nih aku ske time lab jer.....klw time tutorial aku blur la sgt2.......
(TOPIK LAIN PLAK)

baru2 nih aku de dgr cter sal sorang artis yg x jd d pinang......lbh kurang cmtu la.....
maybe sume pokok pinang da abesh kot....thats why x jd kn.......hehehehehee....
mak aku ske sgt la kt artis tu.....aku kureng cket la.........kdg rse ksian pon ade gak....
lg2 pas baca blog dye kt myspace smlm.......
tp pe pon kisah sbnr,hanye dye ngan Allah jer tau......
so terpulang la pd diorang nk slesaikn masalah tu cmne.....
n aku hrp da xde sape2 nk tabur fitnah or wat cter sal tu ag.......
korang pon tau kn fitnah tu umpama kte makan daging org yg di fitnah tu....
dosa pon da cm dosa kte mmbunuh kan......
so da da la tu.......aku bkn nk bela artis tu......tp juz nasihatkn kte sesama manusia nih....
lgpun kne la fhm hidup depa......kontroversi je manjang...boring aku dgr....huhuhuhu.....
k la....aku nk rht jap nih.......ltih pas klas td...hehehehehehe.....bru blik nih.....mkn jap td....

Friday, October 9, 2009

klaz plg boring stp mggu.....

ary ni aku ade 1 klas jer,(profiency english 2).....
n stp mggu aku plg x ske klas ni...
aku bkn xske sbb aku bnci english.....i love english....
but aku x bper nk bkenan kt lecturer tu....why?why?why?
ok r......kt sini aku bkn btujuaan nk mngumpat,mngutuk atau pe2 jer yg swaktu dgn nyer.....
tp aku nk cter pe yg aku n mber2 aku rse slame ni......
mse aku amik subject tu time sem 1 dulu,aku la org plg rajin nk g klas......
n tu ade la satu2nyer klas yg aku x pnh ponteng...
but now,aku rse aku org yg plg mlas nk g klas....tlalu la malas.......
cipan pon x mls cm aku tau.....
aku maybe leh trime klw lecturer tu xleh but lawak or try ktawa ngan kteorg wat lawak cket....
so xde la boring sgt klas tu nnt kn....
tp ni x,cm xde prasaan jer......mse tu otomatik aku rse xde mood nk blaja...
english yg slame ni aku anggp subjek yg plg best da jd subjek yg plg mmbosankn......
mmber aku pon kate cmtu jgk.....
lgpon kteorang tgk lecturer lain ok jer klw bab2 lawak mlawak ni....
skurang2nyer student xde la boring n sterusnye blaja wat peta dunia kt dlm klas tu....
ni boring la yg amat........
nseb la dulu primary skool aku kt pahang n bkn kt sini....
mmber aku kate rmai cikgu skola kt sini xleh nk gurau cket....marah jer....
aku rse x slh bgurau slagi kteorg hormat kt lecturer tu.....

Thursday, October 8, 2009

hArI yG aMat lEtiH n gilEr-gilEr.......

huhu.......
smlm ari yg tlalu la letih bg aku.........
kelas dr pg smpai ke mlm...sape x letih an?
tp d sebalik hari yg mletihkan bg kami....
kteorg tlh mbuat aksi2 yg leh wat kteorang ktawa sndri smpaikn mereka2 yg mlihat kami akn berkata "Gilo ape bdk2 nih"...........siyuz x tipu aw.......
masalahnye aku pon xtau nape kteorang leh ktawa smpai cmtu.....
start dr klas pg n melarat larat la smpai ke mlm.....dan sterusnyer bsambung d rumah cik nad mse kami wat assgment......hinggakan da 2 pg pon x trase...(ganaz gak ktawa2 smalam.)
tp kire ok r.......smlm x trase sgt ltih tu mcm minggu2 sblm nih......
konpom letih........ntah ape2 jer......
tp klas smlm mmg best.....lecturer pon ok........sume hepi........
tu yg syok blaja tu.......subject OOP yg aku x pnh nk fhm pon aku leh fhm smlm.....
mmg syok r........
tp sumpah smlm de la sorang senior aku nih da wat something yg mmalukan dr dye sndri....
3*4=16.......tu la yg dye jwb bler aku tnye........btol2 wat aku hangin cket....
nseb cket jer.....huhuhu......
tp siyuz,d sbbkn smlm agk bz smpai aku x smpat nk mkn nsi time siang.....
slmt ler mlm tu pas klas kami smpat bli nsi aym.....tp bungkus jer la....
mkn kt umah sudah....hihihihi.....
kt umah smbung ag wat lawak...
cm bodo-bodo jer....(tp kmi cerdik)....
weh....weh........aku da lost idea r...
da byk sgt mlalut nih........
ptg or mlm nnt r aku smbung mngarut ag.....
hihihi

Wednesday, October 7, 2009

tentang aku....

aku farra.....
remaja yg bru jer nk tamatkn zaman 19thn pd thun akn dtg...kehkehkeh......
ok la......aku ni periang but sometimes aku juga snsetif yg teramat orgnye...juz aku x tunjuk jer....
dlm mse yg sme aku ni agk garang...tp kt umah jer la....
aku x ske marah2 org....tp klw thp ksabaran aku da ilang,fhm2 jer larh....
even aku ni 19,prangai aku ade lg yg cm bdk2....
(ni pujaan hati ku....mr.spongebob squarepant...)
still layan kartun n otk gler2 cket......
(ni plak hero terpantasku mr.roadrunner...bip..bip)

aku ni agk mnje orgnye.....al maklum aku juz ade abg n akak jer......xde adik coz aku la adik....hihihi
aku syg fmly aku sgt2...ye r,sape x syg fmly kn....
and aku syg ank2 buah aku yg cute2 tu......(yg da besar pon aku syg gak)
skg ni aku study ag......course IT.....agk besh n ssh r gak....tp xpe..layan jer...
ckp sal yg tersayang,aku da ade org tersayang.....sape?biarlah rahsia...
cik abg aku tu x ske nk tunjuk2 diri kt org ramai nih...
nk wat cmne.....nseb bdn...
cmne pon aku tetap syg dye...syg sgt2......
klw sal mmber lak,aku ade rmai mmber.....
yg btol2 bleh ngam ngan aku,aku lom jmpe ag......
tu mungkin 1 ari nnt...ye r,mmber kt tmpat aku blaja ni pon aku bru knal...
so cmne nk kautim lbey2 nnt....
da r.....aku da ktandusan idea.....
xtau nk ngarut pe ag da...

aku FaRra....: hari ini dlm sejarah......

aku FaRra....: hari ini dlm sejarah......

hari ini dlm sejarah......

ni blog pertama yg aku ade......
sajer2 xde keje nk wat kn....
so tgn aku ni pon menggatal la sebok nk join blogger ni....
aku ni bkn jenis yg pndai bercerita or wat cerita....
but i'll try my best larh....
x slh kte mencuba......
mlm ni agk boring......roommate aku da nyenyak tido....
sedangkn aku xleh nk lelap langsung....
ni yg wat aku jeles nih....xpe2,next time aku bg dye jeles lak.....
pg2 buta aku da start ngarut sedangkn sok pg aku ade klas....
ntah kul baper r aku nk tido nih.....
cian kt diri aku sendiri...(sob....sob...)

memandangkan ni blog ptame aku,aku harap sgt2 yg korang leh bg komen
yg agk bernas so aku leh blajar cmne nk jd hebat dlm kes mngarut-ngarut nih...
komen jgn x komen....
cm org tua2 slalu ckp
"buah cempedak d luar pagar,
amik galah tolong jolokkan,
farra budak baru blajar,
klw slh tolong tnjukkan..."huhuhu...
pg2 aku da bpantun...hihihihi=)....

sebenarnye mata aku da start ngantuk tp aku tetap xleh tido...
xpe2....
bia aku pk pas ni aku nk ngarut sal ape plak.....

pd sape2 yg da ade blog tu kn,tolong la bg tnjuk ajr or nsihat ke eyh...
x mo la komen yg leh wat sakit aty....
tp komen yg leh wat aty eppy....(mmilih plak)