Tuesday, October 20, 2009

KESAN Dari RADIASI Telefon Bimbit

 

Satu ujikaji radiasi telefon bimbit ke atas telur telah dijalankan. Bahan yang digunakan sebiji telur dan dua buah telefon bimbit. Persediaan adalah seperti gambar di bawah:
Panggilan di antara dua telefon diaktifkan untuk tempoh selama lebih kurang 65 minit. Hasilnya seperti berikut:
15 minit - tiada apa yang berlaku.
25 minit - telur mulai panas.
45 minit - telur telah panas.
65 minit - telur telah masak.
Gambar telur tersebut dipaparkan di bawah:
Rumusan: Radiasi dari telefon bimbit mampu untuk mengubah protein telur. Bayangkan apa yang ia dapat buat kepada protein otak anda apabila anda berbual untuk tempoh yang panjang menggunakan telefon bimbit.
Saya mengingatkan diri saya dan pembaca sekalian agar jangan berbual lama-lama melalui telefon bimbit.
Bagaimana dengan telefon bimbit yang disimpan di pinggang? Apakah ianya memberi kesan yang sama? Bagaimana pula dengan mereka yang menyimpan dua buah telefon, satu di kocek kanan dan satu di kocek kiri?
petikan dari : http://www.wanibrahim.com/sihat/

 

 

mesti tertanya-tanya kan kenapa sy ambil petikan ni sbg juadah blog sy hari ni……..satu masa dulu kita pernah dengar yg telefon bimbit (HP) boleh membahayakan nyawa pengguna…..tapi berapa ramai yg amik berat sal ni? sy rasa dlm 100 org,mungkin seorang jer yg sedar n amik tau sal bhaya HP ni……tp 99org lg akn wat x reti jer…….padahal korang sumer guna hp……ade tu smpai 2 3 biji HP nyer…….

itu baru HP……blum masuk brg2 elektronik yg lain lg……kena plak zaman skg hampir semua org ada laptop msg2…..klw kt rumah pulak semua rumah ade peti ais….korang sedar x bahawa semua tu beri kesan radiasi yg tinggi pada korang? sedar x???

dalam 1 jangka masa yg panjang,korang d bunuh senyap2…..tanpa korang sedari sedikit demi sedikit sel2 otak n DNA korang rosak n mati…..farra rasa ramai yg tahu bhawa radiasi ni boleh menyebabkn ketumbuhan dan kanser otak…….tapi korang tau x kalau korang simpan HP tu dlm poket sluar korang boleh mendatangkan bahaya pd tubuh korang….lbh2 lg guys….bayangkan,even kita ni yg bertulang belakang pon boleh lemah d sebabkan radiasi ni……ape la lg yg tak bertulang kt badan korang tu……radiasi ni jgk boleh menyebabkn sperma jd bengkok…..n korang xnk ke ade zuriat??? ke korang nk jd waris tunggal dlm fmly korang????hihihi…….(jgn marah tau)…….

so skg korang pk……..bhaya ke tidak radiasi brg2 elektronik pd kita?????

No comments: