Saturday, November 20, 2010

TUNANG, NIKAH, KAHWIN

huhu….tetibe nak bercerita pasal ni pulak….da sampai seru ke makcik??? hahahahaha……

okeyh okeyh!!! jangan salah faham kayh!! nak bercerita pon sebab musim cuti sekolah dah start…. cuti sekolah = majlis kenduri kawin…

mak mak kt umah tu, dah tak payah nak sibuk sibuk masak kat dapur…

ayah ayah plak dok menghitung nak g majlis yang mane dulu…

pakwek pakwek nak try tackle sorang dua makweks kat majlis tu…

makwek makwek pulak, dok melaram abes mengalahkan pengantin yang nak bersanding hari tu….

budak budak plak, seronok sakan dapat main bunga telur n bunga manggar…..huhuhu..(teringat zaman kecik- kecik dulu)

hari ni pon ade majlis sambut menantu kt depan umah ni haa….akhirnya, kahwin jugak ABG ZUL tu….huhuhu..

semalam, akmal (pakwek) g majlis tunang paksu nye…berdebar katenye, padahal orang lain yang nak bertunang….boleh plak gitu…hikhikhik…

bila dah cerita sal majlis tunang n kahwin orang lain, bermula lah cerita sal kiteorang plak…

kenal dah 4 tahun…bercinta dah 3 tahun… mak pulak dok tanye bila abang sorang nih nak masuk minang…bila saya forwardkan mesej tu pada dia, dia akan cakap “ sabar ye sayang, b nak kumpul duit dulu..takkan nak bagi sayang b makan pasir..lagipun tunang, kahwin ni sekali seumur hidup, b nak wat meriah” (lebih kurang cmtu laa)…

then, saya akan cakap kat mak, “ mak, akmal kata dia nak kumpul duit dulu…lagipun farah belajar lagi..nantilah”….so, perbincangan antara ibu dan anak tamat di situ…huhuhu….

yang mak ayah plak, nak farah kawin dengan bekas tunang farah tu…n farah taknak….bila si akmal ni dengar nama mamat tu, jeles semacam je dia….takot cinta hati di kebas orang…huhhu…

saya jugak mangsa keadaan……….

saya pernah baca yang majlis tunang ni kalau boleh dirahsiakan, takyah nak wat meriah sangat macam orang skg ni wat…membazir jer…kaklong kata, nak kena rahsia tu ada sebab dia bukan saja-saja….misalan kalau putus tunang, family kita je tau..orang luar tak…so, takdelah nak malu sangat…..BETUL JUGAK CAKAP KAKLONG TU….

farah ni, kalau boleh, majlis tunang biar simple…antara family kita n pihak laki jer….tak payah kenduri sampai tahap pasang 2 3 bijik khemah tu..membazir jer….huhuhu….tapi dia plak, nak meriah…..hurrmmm…kita da bagi senang pon nak susah…apedaaaaa….huhuhuhu…(mati aku kalau dia baca nih…hikhikhik)…

lepas tu, aku pernah baca kalau majlis nikah kahwin pulak patot disebarkan di war-war kan agar tak timbul fitnah…..

haaaaaaa,….yang tu saya setuju sangat sangat……tapi setuju pon, takdelah sampai tahap membazir and menambahkan hutang or apa jer…..

majlis ala kadar pon da cukup da….tak payah nak wat grand cam DATO’ SITI tu or Sheikh Muzaffar tu….buat setakat yang kita mampu…udah….jangan membazir…lagipun nak wat majlis grand tu xde dalam syarat sah nikah pon…..jadi, jangan nak membebankan diri yer…..

kalau boleh, aku nak tunang tahun depan…tapi memandangkan dia ada alasan kukuh “NAK KUMPUL DUIT'” , so, terpaksalah aku tangguh ke tahun lain…..huhuhu….

pada yang BERTUNANG, BERKAHWIN atau BERKAHWIN LAGI TU…..SEMOGA BERBAHAGIA KE AKHIR HAYAT….

 

*cerita ini tidak ada kaitan ngan sape –sape yang masih hidup atau yang telah meninggal dunia…..=)

1 comment:

afraliza said...

wish u luck...moga selamat...