Sunday, September 25, 2011

Kek Kukus Coklat

 

Assalamualaikum..

Salam hari ahad.. heehehe.. .esok dah isnin da, bermulalah monday blues bagi mereka yang anti dengan hari isnin.. Gladly, aku takde kelas hari isnin, so esok bakal pulang ke kampus.

Demi rakan-rakan yang ku sayang, aku wat kek kukus untuk diorang.. hehehe.. Sorry sebab lambat buat yer kawan-kawan.,, :)

Resepi untuk wat kek ni tersangat mudah lah.. ni untuk loyang bulat size 6 inci tu kot… tp dapat 2 loyang lah.. sorry, sebab aku tak ukur loyang tu pon td.. hehe.. :p

Bahan-bahan :

2 mangkuk tepung naik sendiri blue keys

Photo0736

1 cawan serbuk koko

aku guna yang ni

Photo0735

1 cawang gula halus

1 cawan milo

1 tin susu sejat (aku guna susu F&N)

1 cawan minyak masak

1 cawan air panas

 

Cara membuat :

1. Campurkan semua bahan kering tadi tu… (tepung, koko, gula, milo).. gaulkan…

2. masukkan telur yang dah dipukul kembang, susu, minyak dan akhir sekali air.. Kacau sampai sebati yer.. pastikan takde ketulan tepung lagi..

3. sapukan loyang dengan minyak or marjerin untuk mengelakkan kek tu melekat ngan loyang.

4. kukus dalam tempoh 45-60 min..

5. sejukkan, potong n hidangkan.

 

Sebelum kukus pastikan air betul-betul mendidih yer.

Kalau nak pastikan kek tu dah masak ke belum, try cucuk dengan garfu or toothpick yang belum digunakan yer!!! ahaha.. kalau ada yang melekat ngan garfu or toothpick tu, maknenye belum masak. Tapi kalau angkat tengok licin jer, dah masak la tu..

Simple je kan.. hhehehe.. masa untuk gaul bahan dalam 10min jer.. nak kukus je lama, sementara tunggu siap tu leh la korang online kejap ke kan..

ni lah rupa moist choc cake aku yang da siap tu..

Photo0738

 

yang pecah tu akibat dicucuk garfu.. hehehe.. takpe, biar rupa cacat sikit janji rasa sedap.. :)

Selamat mencuba!!! :)

8 comments:

diadiba...!!! said...

menarikkk...
Leh Lah try nti...
take your resepi...
:)

Siti Farah said...

@diadiba...!!!hehe.. try la.. senang aje.. :)

diadiba...!!! said...

ok3...
wilL try Later...
nape xwat mse aku ada kat uniseL...
:P

Siti Farah said...

@diadiba...!!!bahan-bahan takde... tempat nak kukus pon takde.. nak wat camne... :p

bell said...

sy nk mkn jugeee....hmm :'(
w0w!! van helsing!! ;p

Nur_kakerinkataNafyku said...

thanks cik farah....

Siti Farah said...

@bell ahahahaha... nt sy bagi yer.. minggu ni byk masalah plak.. hehehe.... bukan Van Helsing la... klw masak dye, xde filem da nt!!! ahahaha...

Siti Farah said...

same same yer cik @Nur_kakerinkataNafyku