Wednesday, June 22, 2011

DIROMPAK DI MESIN ATM

 

Assalamualaikum guys,

Ni aku nak sampaikan apa yang aku tengok kat wall photo FB kawan aku.. Mungkin berguna pada kita suatu hari nanti.

 

atm_machine google

“Kes berkenaan dengan apa yang perlu kita buat bila dirompak di mesin ATM. Pertama kali saya tau pasal kaedah ni, betul ker? Adakah berkesan untuk semua mesin ATM ? Huhu… apa2 pon Na’uzubillahi Min Zaalik… mintak dijauhkan la dari kes rompak2 ni…
Sekiranya anda dirompak dan dipaksa untuk mengeluarkan wang akaun anda daripada mesin ATM, anda boleh meminta bantuan cara senyap dengan memasukkan no Pin anda di mesin ATM cara terbalik. Sebagai contoh jika no Pin anda adalah 123456, jadi anda harus memasukkan nombor 654321. Mesin ATM akan mengenalpasti nombor tersebut adalah nombor yang diterbalikkan daripada nombor yang sebenarnya melalui kad anda yang masukkan kedalam mesin tersebut.
Mesin ATM akan tetap mengeluarkan wang tunai seperti biasa, tapi apa yang kita tidak ketahui, pihak Bank dengan segera akan menghantar pihak berkuasa (Polis) kepada anda. Perkara ini pernah disiarkan di TV baru-baru ini dan ianya menyatakan kaedah ini jarang diguna disebabkan ramai orang tidak mengetahui akan kewujudan sistem yang seumpama ini. Sebarkan . . .”
Sumber : Blogger
-ALS

2 comments:

hasrul hassan said...

Salam... uiskkk betul ke ehh? ini satu info baru yang nampaknya ramai tak tahu ni ..

Siti Farah said...

wasalam. tak sure betul atau tidak. tapi dah lama dengar pasal nih dan tak salah kita mencuba klw betul2 kita dlm masalah nt. :)