Monday, July 23, 2012

Baitul Rahmat

Tu drama yg aku dan family tonton kat tv1. Cerita pasal anak anak yg tak kenang jasa ibu bapa dan akhirnya hantar kat Baitul Rahmat(rumah orang tua). Sedih betul! Kenapa la ada anak yg camtu.

Masa dok tengok citer tu tetibe mak tanye,
Mak : nanti farah nak hantar mak g rumah orang tua tak?
Aku : taknak la. Nak jaga.
Mak : rumah orang tua kan selesa. Kalau farah keje. Siapa nak jaga?
Aku : mak ayah lg penting.

Takkan la anak 3orang takleh nak jaga mak ayah sendiri. Lagipun mak da susah payah ngandungkan aku. Ayah susah payah berusaha nak cukupkan makan pakai aku. Takkan la aku nak lupa semua tu.

Besar rahmat bila seorang anak jaga ibubapanya.

Kita ada seorang mak, seorang ayah.. Memang takleh cari ganti. Keje boleh cari, duit boleh cari, kete boleh beli. Tapi bukan mak ayah. Mereka tak ternilai dan tak terbanding. Jika kita seorang anak sebagai amanah Allah buat mereka, sekarang mereka adalah amanah yg perlu kita jaga.

Jangan nanti bila mereka dah takda, kita baru nak menangis meraung mintak maaf. Masa tu takda gunanye dah.

Adik-adik dan kawan-kawan yg selalu mengagungkan gepren n boyapren tu, pe kate korang wat cmtu kat parent korang. Nak g mane, wat ape, sume update kat mak ayah. Sayang, rindu, time kasih tu ucap dekat mak ayah. Mesti korang lebih bahagia nanti. Cubalah!

2 comments:

Ana Farhana said...

huuhuhu.. soalan cepumasss.. bagus na.. jga parents lekloq yaa :)

Siti Farah said...

@Ana Farhana memang sangat cepumas.. hehehe... btw, Thanks.. insyaAllah cube yang terbaik tuk jage depa.. :)